G4Media.ro

La 38 de ani după Cernobîl, dispar complet urmele radioactive din ciupercile…

Sursa foto: Pixabay

La 38 de ani după Cernobîl, dispar complet urmele radioactive din ciupercile din Munții Dolomiti, Italia / ”Alerta s-a încheiat, în sfârșit”

Experții în sănătate au emis un comunicat în care se precizează că speciile cele mai căutate de ciuberci din nordul Italiei nu mai au un conținut de cesiu 137, relatează Corriere della Sera.

În ultimele zile, Unitatea Sanitară Locală 1 Dolomiti a emis o informare în care se precizează că cele mai căutate specii de ciuperci nu mai au un conținut de radiații peste media tolerată, marea majoritate ajungând la valori apropiate de zero. Este o descoperire care bucură mii de italieni care, pe timp frumos, merg în pădurile din regiune pentru a căuta ciuperci porcini, îndeosebi. Vestea este primită cu mare satisfacție de Alessio Nalin, președintele grupului micologic din Rovigo.

”Ciupercile porcini sunt complet lipsite de cesiu 137 și aceasta este cu siguranță o veste bună, chiar dacă valorile erau anterior foarte apropiate de zero. După Cernobîl au fost vremuri cu adevărat dificile pentru căutătorii de ciuperci, dar acum putem spune că, la 38 de ani de la acea tragedie, urgența s-a încheiat în sfârșit”, spune el.

Specialistul precizează însă că există în continuare riscuri. Multe specii de ciuperci au concentrații mari de cadmiu și plumb.

„S-a demonstrat că unele ciuperci, cum ar fi Agaricus Campestre, Avernis și Visporus, au concentrații ridicate de metale grele, cum ar fi cadmiul și plumbul. Din nou, trebuie reamintit faptul că consumul de ciuperci sălbatice, pe lângă faptul că trebuie să urmeze un proces strict de identificare pentru cei neinițiați, ar trebui să se facă cu moderație și în cantități moderate, niciodată în mod continuu și abundent. Poate că sună ciudat pentru cineva care are un rol ca al meu, dar eu nu mănânc aproape niciodată ciuperci sălbatice. Mă duc în pădure din curiozitate și din pasiune, îmi place să recunosc și să disting diferitele specii, dar nu mă duc să mănânc ceea ce găsesc. În schimb, mănânc adesea ciuperci cultivate”, a mai spus el.

Alessio Nalin spune că aceste concentrații de substanțe radioactive au scăzut inclusiv la ciupercile care provin din țările estice.

„Nu am date precise și recente, dar controalele efectuate la fața locului spun că concentrațiile de cesiu 137 au scăzut. Chiar și în acest caz, aș spune că controalele sunt stricte și că trebuie să treacă mai multe pentru a ajunge pe mesele noastre”, a mai spus specialistul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...