G4Media.ro

Kazahstan, criză cauzată de Bitcoin / Țările care adăpostesc firme care ”minează”…

sursa foto: Unsplash

Kazahstan, criză cauzată de Bitcoin / Țările care adăpostesc firme care ”minează” criptomonede se confruntă cu probleme legate de energie / Urmează Kosovo

În țara lovită de revolte stradale, 88.000 de companii care se ocupă de minarea criptomenedelor s-au mutat în urmă cu câteva luni. Aceste activități, în întreaga lume, necesită un consum de energie egal cu cel al Poloniei, ori Argentinei, scrie Corriere della Sera.

Revoltele violente de stradă care au cuprins Kazahstanul au fost declanșate în primul rând de creșterea prețurilor la GPL și benzină, care, în consecință, a avut efecte asupra tuturor prețurilor de consum.

Dar în spatele acestei răbufniri se află o cauză puțin mai îndepărtată: aterizarea în Kazahstan a zeci de mii de companii care se ocupă de minarea criptomonedelor.

Aceste activități au un impact energetic foarte mare și acest lucru poate să fi contribuit la creșterea prețurilor la hidrocarburi, liberalizate de guvernul kazah începând cu 2022.

Alte țări se confruntă cu probleme similare: Kosovo și Iran, de exemplu, țări care au suspendat toate tranzacțiile cu bitcoin în urma crizei energetice care provoacă zeci de pene de curent. Aceleași probleme au apărut și în diverse regiuni ale Chinei, însă regimul comunist le-a rezolvat.

În cursul anului 2021, conform unui calcul realizat de Financial Times, aproximativ 88.000 de companii care se ocupau de Bitcoin și Ethereum s-au mutat în Kazahstan, venind în principal din China, atrase de costurile reduse ale energiei.

Relocarea masivă a determinat o creștere cu 8% a cererii de energie într-un an, situație care a pus în criză rețeaua de distribuție a țării, provocând întreruperi repetate.

Guvernul a încercat să intervină prin impozitarea activităților companiilor care minează criptomonede, multe dintre ele fiind acuzate că lucrează ilegal. Cererea puternică de kilowați a împins, pe de altă parte, prețurile la hidrocarburi, declanșând spirala violenței care a explodat la începutul anului în principalele orașe din Kazahstan.

Dar de ce tranzacțiile cu bitcoin au un impact atât de mare asupra facturilor de energie electrică ale țărilor? Pentru a „mina” bitcoinii introduși pe piață este necesar să punem la lucru multe calculatoare care procesează continuu algoritmi extrem de complicați.

Sunt necesare foarte multe calcule și acestea sunt cele care generează activități „intensive energetice”.

O companie care se ocupă de moneda virtuală este de fapt un mare depozit în care funcționează simultan sute de calculatoare și tot atâtea ventilatoare care trebuie să le răcească. Un studiu al Centrului pentru finanțe alternative de la Universitatea Cambridge a calculat că „universul” Bitcoin necesită un consum de 121 terawatt-oră pe an, egal cu nevoile energetice ale unor națiuni precum Polonia sau Argentina.

Agenția Internațională pentru Energie, la rândul său, calculează că toate acestea implică producția a 36 de milioane de tone de CO2, deoarece rețelele sunt adesea alimentate de centrale pe cărbune sau pe gaz.

Din 8 ianuarie 2022, valoarea bitcoinului era la puțin sub 37.000 de euro, dar viitorul acestui sistem de plată este pus sub semnul întrebării fie de lipsa de transparență, fie de sustenabilitatea sa de mediu la fel de slabă.

Însă nu numai Kazahstanul se luptă cu această problemă. China a recunoscut de mult acest lucru: întreruperile de curent suferite în unele regiuni în 2021 ar fi fost cauzate tocmai de activitățile de „minare” și din acest motiv multe companii s-au mutat în Kazahstanul vecin. Din același motiv, începând din iunie 2021, Iranul a propus să oprească activitatea fabricilor de Bitcoin, iar exemplul a fost urmat în urmă cu trei zile de prima țară europeană, Kosovo, la rândul său chinuită de întreruperi continue de curent.

sursa foto: Unsplash

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Iluzia îmbogățirii rapide…..amplificate si de telemunca a miliarde de oameni….peste niste ani, în tratatele de economie vom studia cum ne-am dat foc singuri la economie, prin închiderea în case

  2. China a interzis si minarea de criptomonede din acest motiv au fugit in Kazahstan.

  3. Este sfarsitul bitcoinului, aceasta inginerie cate încurajează coruptia si mafia. Daca vreti sa minati, mergeti dreaku intr-o mina.

    • Ești exemplul perfect de „Sa moara și capra vecinului”.
      Dacă aveai măcar 1 BTC, acum nu mai comentai.

    • @mike – adevărăciune plină de bun simț grăiește sufletul tău, fiule !! – în mină de granit cu ei !! – paraziți descreierați.

  4. Crize provocate de ,,marile animale superioare” care vor fi rezolvate tot de ei dar cu un pret mare.
    Exemplu: cădea criptomonedelor actuale cu orice pret.

  5. Ca lacustele minerii.

  6. un cancer aceste crypto: poluare, cresterea pretului la energie, cresterea pretului la echipamente IT, imbogatirea rapida pe spinarea fraierilor ( desi asta se intampla dintodeauna ), crearea de moneda pentru lumea interlopa, dictatori

    • Ai dreptate în legătură cripto monedele ar fi multe de spus dar uni nu înțeleg căci acești bani Sint făcuți pentru alte scopuri

  7. Daaaa, din cauza lor e scumpa energia :-))) sa nu ziceți ceva de Putin :-)))

  8. Piticul krakanat are in constructie 2000 de submarine nucleare a cate 10.000.000.000 $ bucata si voi bateti campii. Cu fiecare metru cub de gaze consumat de voi piticul este mai aproape de obiectivul sau: distrugerea occidentului.
    Revolta din kazakhstan, doar o etapa intermediara a razboiului piticului, se cheama „securizarea robinetului kazah”, o opera de arta pusa in scena de marele regizor NKVD .

    • nu ainteles mare din ceea ce se intimpla

    • Ba da j, Ana a înțeles cel mai bine realitatea. În timp ce lumea se joaca de-a neomarxismul, rusia și china se înarmează, culmea, tot cu banii pe care ii pompam noi la ei. Nu mai arde nimeni cărbuni, centralele nucleare nu mai sunt bune, dar construim gazoduct de la rusi, sa le dam lor banii. Nu mai producem în Europa, producem la chinezi, iar banii ii trimitem în China. Nu mai avem familia la baza societății, promovam homosexualii, dar ne văitam că populația UE este îmbătrânita și importam milioane de migranți care, oricum nu sunt obișnuiți cu munca. Nu mai avem voie sa sărbătorim Crăciunul, ca vom fi obligați sa ținem ramadanul. Bah, ați inebunit???

  9. Iata explicatia ”lebedei negre”. Cu un consum atat de ridicat de energie intr-o economie paralela si invizibila ca fructificare pe plan statal si social, adica cu impozite minuscule si distributie sociala nesemnificativa, unde se putea ajunge?
    A devenit incredibil de periculos sa fii o natiune bogata in resurse minerale si transparenta
    zero.

  10. In mod normal noi consumam resurse naturala ca sa producem niste obiecte. Acum srdem tone de hidrocarburi ca sa rezolvam un puzzle pe care tot noi l-am creat.

    • Așa se întâmplă când citești fara sa înțelegi. Ți se pare că ești foarte inteligent. Postac/miner părerea ta nu contează.

  11. Cel mai aberant articol pe care l-am citit vreodată. De fapt, nici nu prea ai cui sa ceri mai mult…

  12. Lăcomie! Eu cred că se va studia la istorie cum poluam planeta încercând să minăm după iluzii.

  13. :)))) ador comentariile de aici.
    Sunteti cei mai tari, jur :)))

  14. Bitcoin reprezintă cea mai mare amenințare la sclavia instaurată de guverne, pentru că bitcoin nu poate fi tipărit fără acoperire și folosit fără voia cetățenilor. De aceea este urât de guvernele mafiote ale țărilor căzute pradă noii ordini mondiale. Le frică să nu cumva să devină moneda principală a omenirii, pentru că le-ar strica toate planurile mârșave.

  15. Sînteți deosebit, da’ deosebit, de inteligenți.
    Zavera din Kazahstan n-are nici o legătură cu bitcoinele.
    Nea Nazarbayev tocmai fu dat deoparte, complet.