G4Media.ro

Jurnalista Emilia Șercan anunță că Înalta Curte de Casație a obligat Parchetul…

sursa foto: Colaj G4Media

Jurnalista Emilia Șercan anunță că Înalta Curte de Casație a obligat Parchetul General să redeschidă ancheta în dosarul său de kompromat privind fotografiile personale publicate pe internet. Șercan: ”Parchetul General a încercat mușamalizarea efectivă a dosarului”

Jurnalista Emilia Șercan a anunțat luni că Înalta Curte de Casație și Justiție a obligat Parchetul General să redeschidă ancheta în dosarul său de kompromat privind fotografiile personale publicate pe internet, un dosar pe care procurorii l-au închis anul trecut fără să trimită pe nimeni în judecată.

”O primă victorie în instanță în dosarul de kompromat! Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, astăzi, să admită, în parte, plângerea prin care am contestat soluția de clasare a dosarului în care l-am acuzat pe fostul ministru de Interne Lucian Bode de favorizarea infractorului, abuz în serviciu și omisiunea sesizării în dosarul de kompromat. Înalta Curte de Casație și Justiție a desființat în parte ordonanța de clasare și mi-a admis plângerea în ceea ce privește clasarea infracțiunii de favorizarea făptuitorului și a decis trimiterea cauzei la procuror, pentru a completa urmărirea penală”, a scris Emilia Șercan pe o rețea socială.

”Așadar, un judecător de la Înalta Curte a constatat că plângerea mea de favorizare a infractorului a fost îndreptățită și că în legătură cu această plângere nu s-au făcut acte de urmărire penală corespunzătoare. A constant, așadar, exact ceea ce am reclamat în tot acest timp: că se încearcă îngroparea dosarului fără să fie făcută o minimă cercetare. Acest dosar a fost instrumentat de procurorul Mihai Hondor, de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General, care l-a clasat după ce m-a audiat pe mine, iar apoi l-a audiat pe Bode, fără să mai facă niciun alt act de urmărire penală. În plângerea mea am arătat cum, după ce i-am reclamat ministrului de Interne că o probă pe care am dat-o poliției a fost scursă dintr-un dosar penal și publicată pe site-ul infractorului Cristian Rizea, două ore mai târziu a fost publicat un text clonă cu cel de pe site-ul lui Rize pe un alt site, intitulat patrianoastra[.]com. Acest articol a fost antedatat pentru a crea impresia că a fost publicat cu circa cinci ore înainte ca eu să fi dat proba poliției. Prin închiderea dosarului anul trecut, în februarie, Parchetul General a încercat mușamalizarea efectivă a dosarului, decizia, așa cum am mai spus, fiind una mai degrabă politică. Dosarul urmează să fie restituit acum Parchetului General, condus de spilcuitul domn Alex Florența, care îi ține trena ministrei liberale a justiției prin mai toate turneele ei externe în țări mai mult sau mai puțin exotice. Un an și două luni – atâta timp am pierdut cu acest dosar pentru a demonstra evidentă, că Parchetul General nu și-a făcut treaba și a încercat să îl protejeze pe Lucian Bode”, a mai scris Șercan.

Context

În iulie 2023, APADOR-CH și alte 18 organizații i-au cerut procurorului general Alex Florența să acționeze în cazul Emiliei Șercan și să dispună ștergerea unor fotografii personale ale acesteia de pe site-ul unei societăți deținute de Alexandra Păcuraru, moderatoare Realitatea TV. Pozele sunt ținute pe site de peste un an. Cele 19 ONG-uri au transmis un memoriu Parchetului General, în atenția noului șef al instituției, venit în funcție la finalul lunii martie a acestui an. Memoriul integral poate fi consultat aici. 

Parchetul General ar fi cerut la finalul lunii iulie un control în cazul pozelor, a transmis Parchetul General, fără nicio altă mențiune ulterioară până în prezent.

La finalul lunii octombrie, o nouă scrisoare deschisă a fost adresată procurorului general, căruia ActiveWatch, Institutul Internațional de Presă (IPI), Reporteri fără Frontiere (RSF), Federației Europene a Jurnaliștilor (EFJ), Centrului European pentru Presă și Libertate Media (ECPMF), Free Press Unlimited (FPU), OBC Transeuropa (OBCT) și Centrului pentru Jurnalism Independent (CIJ) au condamnat ”ancheta neglijentă și plină de erori în cazul infracțiunilor comise împotriva jurnalistei Emilia Șercan”, potrivit unui comunicat de presă asumat de organizațiile menționate.

  • ”La o lună după ce a dezvăluit că Nicolae Ciucă, pe atunci prim-ministru al României, și-a plagiat teza de doctorat, Emilia Șercan a descoperit că 5 fotografii personale i-au fost furate și încărcate pe 31 de site-uri pentru adulți. O probă pe care Șercan a dat-o poliției pentru a se investiga furtul fotografiilor și violarea vieții private a fost publicată on-line, la 40 de minute după ce a părăsit secția de poliție, iar ulterior a fost preluată și distribuită pe circa 80 de site-uri, în cadrul unei evidente campanii de denigrare. Există suspiciuni puternice, bazate pe date, care indică o scurgere a fotografiilor de la poliție către mass-media care le-a republicat”, se mai arată în comunicat.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sloganul modificat al Monarhiei Române: „Așa să vă ajute Dumnezeu!”, doamnă Șercan în lupta cu gorilele analfabete.

  2. Asta este tara MAFIEI, din păcate acești politicieni sunt lăsați de „partenerii” strategici să facă ce vor ei cu ” statul de drepți „

  3. Din păcate PARCHETUL GENERAL cu asta se ocupă, răspunde doar la comenzi POLITICE, NU are treabă cu statul de drept și dreptatea acest individ numit Florența, un veritabil urmaș al doamnei cu porumbei..halal țară halal JUSTIȚIE