G4Media.ro

Parchetul General a cerut un control în cazul pozelor cu Emilia Șercan,…

sursa foto: Colaj G4Media

Parchetul General a cerut un control în cazul pozelor cu Emilia Șercan, care nu au fost șterse de pe internet la mai bine de un an (document)/ APADOR-CH și alte 18 organizații i-au cerut procurorului general Alex Florența să ia măsuri

Parchetul General a cerut un control în cazul pozelor cu Emilia Șercan, care nu au fost șterse de pe internet la mai bine de un an de la publicarea lor, a transmis instituția condusă de procurorul general Alex Florența pentru G4Media. APADOR-CH și alte 18 organizații i-au cerut acestuia, printr-un memoriu din 11 iulie, să ia măsuri în cazul jurnalistei. 

  • ”(…) Vă comunicăm că s-a solicitat efectuarea unui control cu privire la aspectele semnalate, iar rezultatul va fi comunicat persoanelor interesate”, se arată în răspunsul Parchetului General, care poate fi consultat aici. 

Fotografiile, care o înfățișează pe jurnalistă în urmă cu mai bine de 20 de ani, în intimitatea casei în care locuia, sunt afișate încă pe site-ul unei societăți deținute de Alexandra Păcuraru, moderatoare Realitatea TV. Pozele sunt ținute pe site de peste un an.

Cele 19 ONG-uri au transmis un memoriu Parchetului General, în atenția noului șef al instituției, venit în funcție la finalul lunii martie a acestui an. Memoriul integral poate fi consultat aici. 

Organizațiile îi atrag atenția lui Alex Florența că:

  • ”Inacțiunea organelor de cercetare penală în cazul Emilia Șercan poate duce la concluzia că statul nu are mijloace practice adecvate de stopare a unor infracțiuni sau, și mai grav, că un jurnalist de investigaţie extrem de incisiv, cu anchete şi dezvăluiri privind încălcări ale legii comise de persoane publice foarte cunoscute şi care ocupă funcţii publice foarte importante (politicieni, parlamentari, miniştri, prim-miniştri etc.) nu beneficiază de o protecţie legală adecvată tocmai din cauză că, prin anchetele şi dezvăluirile sale, deranjează foarte mulţi decidenţi foarte puternici”.

Conform memoriului, solicitarea cere ”limitarea urgentă a consecinţelor infracţiunii a cărei victimă este ziarista, prin eliminarea imediată de pe site-ul menţionat mai jos a fotografiilor personale ale ziaristei, care au fost publicate fără drept, în scopul compromiterii acesteia”.

Emilia Șercan a sesizat organele de urmărire penală cu mai mult de un an în urmă, în legătură cu mai multe infracțiuni, printre care și infracţiunea de violare a vieţii private, după ce mai multe poze făcute în casa acesteia, în urmă cu 20 de ani, au fost publicate pe mai multe site-uri, pentru prima dată pe un site al Realitatea TV.

Prin eforturi personale, cu ajutorul unor organizații internaționale, jurnalista a reușit să elimine de pe majoritatea site-urilor fotografiile, însă ele au continuat să apară pe alte site-uri. Unul dintre acestea este un site ce aparține companiei Prestige Media PHG SRL, al cărei administrator acționar principal este Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru și este găzduit de infrastructura Realitatea/Global Network System prin furnizorul CompactView MP SRL, conform APADOR-CH.

  • ”Pe acest site fotografiile au apărut în luna iunie 2022 și sunt în continuare acolo, organele judiciare nereuşind nici până azi, după mai mult de un an de la sesizare, să pună capăt săvârşirii infracţiunii”, mai transmite organizația.

Jurnalista a scris, într-o postare pe Facebook de marți, că dosarele sale nu înaintează în justiție, iar ”statul român arată că e părtașul și complicele infractorilor care au pus la care kompromatul”:

  • ”Deși am cerut (in)justiției din România să limiteze consecințele infracțiunii de violare a vieții private în cazul site-ului din grupul Realitatea Plus încă din 20 iulie 2022, pozele sunt în continuare acolo. Din modul în care ancheta NU înaintează în dosarele mele, din modul în care NU sunt luate măsurile de limitare a consecințelor infracțiunii de violare a vieții private care încă mă vizează, statul român arată că e părtașul și complicele infractorilor care au pus la cale operațiunea de kompromat împotriva mea. Statul nu doar arată că a fost părtașul infractorilor, statul chiar a fost părtașul infractorilor, statul e infractorul din moment ce proba s-a scurs din Poliția Română, autoritate centrală a statului român!”. Mesajul integral, aici.

Organizațiile semnatare ale memoriului sunt APADOR-CH, Funky Citizens, RiseOut Iași, Fundația Freedom House, România, Fundația Rațiu pentru Democrație, Asociația Casa Bună – Starea Impostorilor, Asociaţia VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie, Ethical Media Alliance, Asociația Geeks for Democracy, Asociația REC – Resurse pentru Educație și Cultură, #REZISTENȚA, Centrul pentru Inovare Publică, RESET, Expert Forum, FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, ActiveWatch, Fundația Friends For Friends, Comunitatea Declic, Centrul pentru Jurnalism Independent.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Procurorul acela este acolo sau in vacanta prelungita ?

  2. Justitia doarme. Au iesit oamenii in strada sa o apere de Dragnea dar ea nu are bun simt. Lucreaza tot pentru infractori

  3. Păcuraru aia e tâm_pita?!

  4. Justitia, la fel ca presedintele tarii, la fel ca serviciile si armata, sunt in vacanta de 9 ani