G4Media.ro

Jumătate dintre polonezii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani…

Sursa Foto: notesfrompoland.com

Jumătate dintre polonezii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani locuiesc cu părinții / Cifra este în creștere, față de o treime în urmă cu două decenii, și printre cele mai mari din UE

Aproape jumătate dintre polonezii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani locuiesc cu părinții lor, arată noile date Eurostat. Această cifră a crescut semnificativ față de acum două decenii, când se situa la aproximativ o treime, și este acum printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, relatează notesfrompoland.com

Cifrele vin pe fondul dezbaterilor în curs privind locuințele înaintea alegerilor din această toamnă, principalele partide politice propunând măsuri pentru a contribui la soluționarea situației în care mulți polonezi – în special tinerii – sunt din ce în ce mai mult excluși de pe piața ipotecară și de pe cea a chiriilor.

În 2020, ultimul an pentru care Eurostat a furnizat date complete pentru toate cele 27 de state membre ale UE, 47,5% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani din Polonia locuiau cu părinții lor. Aceasta era a șaptea cea mai mare cifră din bloc.

În 2021, proporția a crescut la 48,8%, care a fost al șaselea cel mai ridicat nivel (deși lipsesc datele din Slovacia). Dintre cei care locuiau încă cu părinții lor în Polonia în 2021, 59,9% erau bărbați și 40,1% femei.

Dacă se includ și cei mai tineri adulți, ponderea celor cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani care locuiau cu părinții lor în Polonia era de 64,2% în 2021. În acest interval de vârstă, Polonia s-a clasat din nou pe locul al șaselea în UE în 2021 și pe locul al șaptelea în 2020 (când erau disponibile datele Slovaciei).

În ultimele două decenii, în Polonia s-a înregistrat o creștere treptată a proporției celor care locuiesc cu părinții cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani (care a crescut de la 36,4% în 2005) și cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani (care era de 56,8% în 2005).

Aproape jumătate dintre tinerii polonezi cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani care locuiesc încă cu părinții au un loc de muncă cu normă întreagă, ceea ce reprezintă a doua cea mai mare proporție din UE. Alți 30% sunt studenți. Doar 6,6% sunt șomeri.

Acest lucru sugerează că tinerii polonezi, chiar și cei care câștigă un salariu, sunt excluși de pe piața imobiliară. „Proporția ridicată de tineri care locuiesc cu părinții lor indică un deficit de ofertă existent”, a scris Institutul Economic Polonez într-un comentariu privind datele Eurostat.

„În plus, disponibilitatea a fost limitată de situația economică instabilă din prezent și de nivelurile crescute ale ratelor dobânzilor care se traduc în capacitatea tinerilor de a finanța o achiziție.”

Estimările privind deficitul de locuințe din Polonia variază, de la aproximativ 650.000 de unități, potrivit Ministerului Dezvoltării, până la 4 milioane de unități, potrivit băncii Pekao.

Până de curând, dezvoltatorii rezidențiali au înregistrat o cerere în creștere, cu o cantitate record de locuințe noi livrate în 2021, susținută de ratele scăzute record ale dobânzilor introduse în timpul pandemiei Covidiu. Această tendință s-a oprit în momentul în care banca centrală a majorat ratele dobânzilor pentru a combate inflația, cererea de credite ipotecare scăzând drastic.

Problema a atras atenția principalelor partide politice din Polonia, care concurează pentru voturi înaintea alegerilor din această toamnă. Atât partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), cât și principalul partid de opoziție, Platforma Civică (PO), au propus scheme prin care statul ar subvenționa creditele ipotecare pentru cei care cumpără pentru prima dată.

Aceste propuneri au fost criticate de Stânga (Lewica), care susține că o creștere a cererii fără a stimula oferta nu va face decât să crească și mai mult prețurile. În schimb, a propus construirea a 300.000 de noi locuințe sociale în următorii patru ani de mandat parlamentar.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...