G4Media.ro

Jumătate din pacienții Covid internați la Spitalul Victor Babeș sunti infectați cu…

Sursa foto: Pixabay

Jumătate din pacienții Covid internați la Spitalul Victor Babeș sunti infectați cu Omicron: ”Nu e mare lucru diferit faţă de delta, cel puţin deocamdată”

Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală, a explicat News.ro că încep să apară tot mai multe cazuri de infectare cu varianta Omicron. Despre simptomele celor diagnosticaţi cu varianta Omicron medicul spune că, în cazul celor vaccinaţi boala se manifestă ca o rino-faringită clasică şi că, cel puţin deocamdată, nu se ştie încă ce manifestări va da în cazul celor care nu sunt vaccinaţi.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală a explicat că în perioada în care au început să apară cazurile de omicron în România, adică în luna decembrie, cei diagnosticaţi cu această variantă a virusului şi care erau vulnerabili erau internaţi în unitatea sanitară pentru a putea fi supravegheaţi atent de medici în ideea de a nu apărea anumite complcaţii din cauza bolii în cazul lor.

Medicul afirmă că cei diagnosticaţi cu această variantă pot avea transpiraţii abundente, ca diferenţă faţă de varianta delta, iar în rest simptomatologia este asemănătoare cu aceasta. În formele uşoare de omicron, pot apărea febra, durerile de cap şi de gât, iar în cele grave pot apărea complicaţiile respiratorii.

Dr. Simin Aysel Florescu: „În acest moment mai mult de jumătate din tulpinile celor internaţi sunt Omicron”

„Am avut internaţi pacienţi, deocamdată sunt mai mulţi dintre cei care au venit din străinătate, deci cazuri de import dar încep să apară şi cazurile locale şi la acest moment mai mult de jumătate din tulpinile celor internaţi sunt Omicron.

Deocamdată, sunt doar câteva zeci de pacienţi internaţi şi din aceştia încep să apară din ce în ce mai mulţi, dincolo de majoritate, cu suspiciune de Omicron, noi avem posibilitatea să facem un screening de variante în laboratorul nostru care ne indică ce este omicron şi ce nu, cu mare probabilitate, noi rezultatul cert îl avem după secvenţiere, după o perioadă de nişte zile, poate chiar o săptămână două după care obţinem confirmarea sau nu, dar în cea mai mare parte se confirmă.

Ca şi manifestări simple de boală deocamdată majoritatea sunt forme simple, necomplicate, dar încep să apară şi celelalte uşor uşor.

Nu e mare lucru diferit faţă de delta, cel puţin deocamdată, doar faptul că mulţi sunt dintre cei care au fost vaccinaţi, vorbesc de călători, aceştia aveau obligativitatea de vaccinare şi au venit cu manifestări de infecţie de tract respirator superior, cu tuse, cu rinoree şi mai puţin cu alte manifestări severe, ca o rinită, ca o rino-faringită clasică deocamdată, repet, la cei care sunt vaccinaţi, cei care călătoresc. Rămâne să vedem cum se vor manifesta la populaţia nevaccinată, aici este marea noastră problemă”, spune doctorul.

El susține că există încă puțini pacienți nevaccinați infectați cu Omicron pentru a se putea pronunța cu privire la felul în care se manifestă această tulpină în cazul lor.

”La cei nevaccinaţi deocamdată nu avem o certitudine că formele grave sunt date de Omicron, urmează să vedem, sunt trimise la secvenţiere în mare parte, mai sunt forme grave care au venit, care au ajuns în terapie, încă nu ştim sigur dacă este omicron.

În ATI acum sunt 5 cazuri din cele 9 paturi, un indicator nefavorabil este faptul că în toată această perioadă când numărul de pacienţi per total a scăzut foarte mult, terapia intensivă nu a putut fi închisă nicio zi, au fost în permanenţă cazuri acolo, doar de o săptămână a scăzut sub numărul maxim de cazuri, sub 9, dar în nicio zi nu am putut spune că am terminat cu cazurile grave şi putem şi noi să spunem că putem să închidem şi probabil că va fi din nou foarte rău”, a explicat Dr. Simin Aysel Florescu.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Sa înțelegem ca momentan nu prea au pacienți nevaccinați care sa aibă omicron.
    Si ca cei vaccinați fac forme ușoare si totuși ii internează?

    • E de inteles ca „bogatii” calatoresc deci se vaccineaza si saracii nu calatoresc si nu se vaccineaza. Vaccinatii , „bogatii” au mai multe resurse financiare si pile si relatii e foarte „normal” sa ocupe un loc in spital chiar daca au doar o rinita ca sa fie siguri ca nu fac vreun infarct si dau coltul. Evident ca sunt atent monitorizati si periati in fund. Restu’ ce a da Domnul. Oricum nevaccinatii cred mai mult in Dumnezeu decat in stiinta.

    • @Andrei, deci cine este sărac si an.alfa.bet să NU se vaccineze, ca să NU facă o rinită ușoară, să se ducă de la prima durere in gât să-si caute loc de veci și să arvunească niste pochi să-i cânte frumos stâlpii!

    • Postac! A se ignora…

  2. Totuși, din 93 de cazuri omicron confirmate, 29 au fost la nevaccinați. Suficient cât să se pronunțe în legătură cu gravitatea manifestărilor. Da, doar o parte au trecut pe la Babeș sau Balș, și totuși…

    • Ni se ascunde! Cred ca pe nevaccinați, medicii cu ochi de reptilă îi bagă in tunelele dacice de sub munți! Esti foarte ager că te-ai prins!