G4Media.ro

UPDATE 4: Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu: M-am întâlnit cu Simina Tănăsescu la…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

UPDATE 4: Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu: M-am întâlnit cu Simina Tănăsescu la Facultatea de Drept, nu mi-a cerut să demisionez, nu a fost nicio presiune

UPDATE 4: Informația despre întâlnirea Lăzăroiu – Tănăsescu a fost publicată în premieră de site-ul DCNews.ro, deținut de Bogdan Chireac. În articol, judecătorul CCR Petre Lăzăroiu e citat cu o declarație mai lungă care se încheie cu fraza ”Ideea de bază este că se vrea neapărat să fie creată o presiune”. Din înregistrarea audio postată inițial pe site lipsea însă exact această frază. Ulterior, pe site a fost postată o nouă înregistrare în care apare și fraza respectivă.

UPDATE 3: Judecătorul Cristi Dănileț a declarat pentru G4Media.ro că asociația Ve Dem Just nu a trimis la Cotroceni nici un fel de adresă și nici n-a cerut președintelui să emită decretul de revocare al judecătorului Petre Lăzăroiu. Dănileț mai spune că asociația s-a adresat doar președintelui CCR, Valer Dorneanu să ia măsuri. ”Noi nu vedem soluția prin decret de revocare. Așteptăm răspunsul de la CCR!, a explicat judecătorul Cristi Dănileț.

UPDATE 2: Florin Iordache a calificat vineri la Antena 3 discuția Simina Tănăsescu – Petre Lăzăroiu drept ”presiuni asupra Curții Constituționale”, în ciuda faptului că însuși judecătorul CCR a declarat pentru G4Media.ro că nu s-a simțiti presat. ”Aceste presiuni trebuie să înceteze pentru că judecătorii trebuie să judece potrivit probatoriilor, nu în urma presiunilor făcute asupra lor”, a declarat Iordache.

UPDATE 1: Administrația Prezidențială a făcut precizări pe acest subiect: ”Consilierul prezidențial doamna Simina Tănăsescu s-a întâlnit joi, 14 iunie a.c., cu judecătorul Petre Lăzăroiu la sediul Facultății de Drept a Universității București pentru a-i înmâna acestuia două cărți de specialitate pe zona dreptului financiar. Menționăm că în aceste zile consilierul prezidențial Simina Tănăsescu se află în concediu de odihnă tocmai pentru că desfășoară activități didactice. În acest context, a avut loc o discuție pur teoretică pe marginea solicitării asociației civice VeDem Just, o discuție tehnică, între doi profesioniști de drept constituțional, care nu a implicat în niciun fel instituția Președintelui României. Drept urmare, sunt complet neadevărate și nefondate orice fel de speculații sau insinuări cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra judecătorului Petre Lăzăroiu”.

————

Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a declarat pentru G4Media.ro că s-a întâlnit joi, la ora 15:00, la Facultatea de Drept a Universității din București, cu consilierul prezidențial pe probleme de constituționalitate, Simina Tănăsescu. Discuția dintre cei doi a avut loc între patru ochi. Potrivit lui Lăzăroiu, întrevederea a fost solicitată de Tănăsescu pentru a-l informa despre existența unei solicitări către președintele Klaus Iohannis de a-l revoca din funcția de judecător CCR.

(Foto: Petre Lăzăroiu (Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea)

”Doamna Tănăsescu mi-a spus că are o sarcină foarte ingrată. Mi-a spus despre o solicitare adresată președintelui de a mă revoca de la Curtea Constituțională. I-am spus că președintele nu are temei legal pentru așa ceva, nu are prerogativă și că, dacă mă va revoca, o să contest acest lucru în instanță. Doamna Tănăsescu nu mi-a cerut să-mi dau demisia. Nu m-am simțit presat din partea ei”, a declarat Petre Lăzăroiu pentru G4Media.ro.

Petre Lăzăroiu a mai spus că solicitarea de revocare a sa din funcție trimisă președintelui Iohannis a fost semnată de reprezentanții Asociației VeDemJust.

Pe 4 iunie, Asociația VeDemJust i-a solicitat, într-o scrisoare deschisă, președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, să constate încetarea mandatului de judecător a lui Petre Lăzăroiu, după ce G4Media.ro a dezvăluit că o decizie pronunțată chiar de CCR în martie interzice adăugarea unui mandat plin la un rest de mandat. ”În opinia noastră, la ședințele următoare ale Plenului CCR nu poate participa domnul Petre Lăzăroiu. Iar pentru hotărârile date de CCR din 4 mai 2018 adoptate prin participarea la soluționare și la deliberare a unui civil, Plenul CCR trebuie să găsească o soluție cu privire la efectele create”, se arată în scrisoarea deschisă a Asociației VeDemJust.

Dezvăluirea G4Media de vineri, 1 iunie: Curtea Constituțională a României (CCR) funcționează de două luni încălcându-și propria jurisprudență și, implicit, Constituția, după cum rezultă dintr-o decizie a Curții pronunțată în martie 2018 și analizată de G4Media.ro împreună cu experți în drept. Unul dintre judecătorii CCR, Petre Lăzăroiu, se află în funcție de 10 ani, în condițiile în care în Constituție scrie că mandatele sunt de 9 ani. Lăzăroiu a fost numit în funcție în 2008 pe un rest de mandat și reinvestit în 2010, dar CCR tocmai a decis în martie că judecătorii nu pot adăuga un mandat întreg la un rest de mandat și că limita maximă este de 9 ani, așa cum prevede legea fundamentală. Prin urmare, din luna martie un judecător CCR funcționează ilegal și se pune în discuție însăși legalitatea constituirii Curții.  Dacă Curtea funcționează ilegal, atunci se mai ridică o întrebare: cât de legală este ultima decizie privind revocarea șefei DNA?

Problema a fost semnalată zilele trecute de judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, pe Facebook: ”Tudorel Toader: <<Nu există decizie CCR care să nu fie respectată de orice persoană sau autoritate>>.  Însă eu tot reflectez asupra caracterului general obligatoriu al oricărei decizii a CCR, nu doar al unora, pentru că vreau să înțeleg și mărturisesc că sunt într-un mic blocaj. Am în vedere, așa cum am spus, situația d-lui judecător constituțional care stă în funcție de 10 ani, deși CCR a zis negru pe alb general obligatoriu acum vreo două luni că e neconstituțional mecanismul prin care se tinde la depășirea termenului constituțional de 9 ani. Așadar dânsul este în funcție și azi. Situația juridică e neatinsă în pofida deciziei CCR general obligatorii (…) Sincer, eu chiar vreau să înțeleg, însă uneori îmi pare că nici constituționalul nu mai e ce am învățat eu prin facultate, iar Constituția nu s-a schimbat. Așadar ce e general obligatoriu, de când și pentru cine?”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Iohannis e disperat,si-a trimis slugile sa faca presiuni asupra judecatorilor CCR!

  2. In schimb, Dorneanu uite ce fata linistita are. Stie ca el e Dumnezeu in Romania.

  3. Daca e o îndoială asupra mandatului său de ce nu pleacă domne ??? Sa nu mai fie controverse , una alta îmi dau demisia domne sunt boșorog vreau sa mănânc pensia liniștit , ce o mai cauta mortu asta pe la curte ??? Fa ba și tu un gest de onoare , pleacă lasă locul la altu , sa mai aive și altu pensie mare . Bine după meclă daca stai sa te uiți la el cred că a jucat un pic de barbut cu Ceaușescu .???. Odată cu vârsta se duce dreacu și bunul simț.???

    • Pai nu mai e asa de usor. E ca in faza aia: o data ce ai apucat tigrul de coada nu poti sa-i dai drumul. Il tii asa cat poti.
      Daca pleaca trebuie sa recunoasca ca nu-i in regula.
      Ca sa nu se anuleze toate deciile de cand i-ar fi expirat mandatul, ei sustin ca decizia cu pricina, nu-l priveste si ca prin urmare, mai are de dus mandatul pana la capat aproape noua ani, daca nu intervine altceva. Si o vor tine asa pana-n panzele albe, fiindca nu exista o entitate care poate sa contrazica CCR, pe absolut orice decizie ar lua.
      Ce a fost inainte a fost un serviciu prietenesc facut voluntar unui coleg 🙂
      Statul lor – convergent.

  4. Asa-i frumos intre oameni civilizati !
    „Vrei ?”
    „Nu vreau!”
    „Atunci da si tu un suc.” Si apropo : „Daca va fi cazul, cum ai vota o eventuala cerere de suspendare a Presedintelui ?”

    PS. Raspunsul d-lui Lazaroiu ?

    PPS. Puiule, da si tu un suc daca vrei sa-l aflii… ;))

  5. Nu cumva Petre Lăzăroiu este noul nume al lui Petre Ceauşescu?!

  6. DEZINFORMATI
    ”Ideea de bază este că se vrea neapărat să fie creată o presiune”. Din înregistrarea audio postată pe site lipsește însă exact această frază.

    https://soundcloud.com/roxana-cristiana-373157633/petre-lazaroiu-ccr-pentru-dcnews-partea-a-ii-a

  7. @G4Media
    Am ascultat si eu inregistrarea audio de pe DCNews, care are doua parti si intradevar Lazaroiu, spune: ”Ideea de bază este că se vrea neapărat să fie creată o presiune”. https://www.dcnews.ro/petre-lazaroiu-judecator-ccr-presiuni-de-la-cotroceni-dezvaluire-despre-intalnirea-de-joi-plan-pentru-kovesi_596847.html
    Articolul dvs. e un pic haotic si creaza mai multe intrebari decat raspunsuri. De exemplu: cum s-a ajuns la situatia ca Presedintelui sa i se ceara revocarea lui Lazaroiu (zis si Ceausescu, btw) cand ong-ul Vedem Just a trimis aceasta solicitare catre CCR. De ce Simina Tanasescu a facut aceste afirmatii, daca intr-adevar le-a facut? Cum a ajuns aceasta relatare in presa? La initiativa lui Lazaroiu? Pt ca daca el s-a dus la presa, se poate pune la indoiala buna lui credinta. Daca mai putem sa vorbim de asa ceva in cazul lui, un judecator cu un trecut dubios, implicat in contracte cu statul dar si cu Basescu.

    Novac,
    Un anti-pesedist convins.

  8. Iohannis are la indemana cu demiterea lui Lazaroiu o arma neateptat de eficace. Daca CCR sau Lazaroiu contesta decretul de demitere in Contencios administrativ, toate deciziile semnate de el dupa 4.Mai raman suspendate pana la solutionarea litigiului. Presedintele nu v-a putea fi obligat sa semneze promulgarea legilor justitiei si nici revocarea doamnei Kovesi. Acest proces se poate intinde pe o perioda destul de lunga de timp, de exemplu peste durata mandatului oficial al doamne Kovesi de sefa la DNA.

  9. Citești și te crucești ,pur și simplu.Si articolul și comentariile.Pe voi nu va interesează câtuși de puțin statul de drept,democrația,respectarea legii.Astea sunt nimicuri pentru voi.Singurul lucru care va interesează este salvarea lui Kovesi indiferent de mijloacele folosite.voi nu respectați principii,voi vreți doar salvarea lui Kovesi.De aceea este Romania unde este și va ajunge și mai rău cu asemanea fripturisti

    • Pai si daca noi o consideram pe Codruta un fel de Ioana d’Arc a noastra, nu e oare normal sa o salvam…?

    • Nu te crucesti deloc. Astea sunt mecanismele democratice in statul de drept – e ceva in neregula, ceri clarificari de la cine e indrituit sa spuna ce si cum, dai in judecata, faci plangeri, etc, etc. Nu stai. Nu pui capul in pamant si rabzi. E decizie CCR care spune ca mandatul de 9 ani nu se depaseste? E. Pai, si ce asteptam? stam sa vedem cand catadicseste musiu Dorneanu sa-si faca treaba? asteptam sa vedem daca macar Petre Lazaroiu fost Ceausescu intelege sa plece? Unii trag de legi ca de cingo si altii tre’sa se uite pe pereti, pana termina aia sa intinda ciuga pana se face ca ata?

  10. Faceti-ma sa înțeleg, madam Tanasescu, in concediu fiind, il informa din bârfe pe monsieur Lazaroiu, in timp ce-i înmâna niște cărți, că președintele a primit un răvaș de la VeDemJust pt demiterea lui, fără să știe că in zvon era vorba de președintele CCR și nu președintele Iohannis. Eu așa traduc toată această novelă a la monsieur Chireac, care-i considera proști și pe Danilet si pe Tanasescu, personaje care n-ar ști că Iohannis nu are prerogative și temei legal pt demitere. Ce n-am înțeles cum trebuie?