G4Media.ro

Judecătoarea Andrea Chiș, după ce CSM i-a aprobat cererea de pensionare: Devine…

Judecătoarea Andrea Chiș, după ce CSM i-a aprobat cererea de pensionare: Devine tot mai greu gestionabil instabilitatea statutului, imprevizibilitatea adoptării unor acte normative ce țin de statutul nostru, pe fondul inflamării societății

Judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, a explicat, într-o postare pe Facebook, motivele pentru care a decis să iasă din sistem, după ce Consiliul Superior al Magistraturii i-a aprobat, cererea de pensionare.

”Ceea ce pentru mine și cel mai probabil și pentru colegii mei devine tot mai greu gestionabil este instabilitatea statutului, imprevizibilitatea adoptării unor acte normative ce țin de statutul nostru, pe fondul inflamării societății. Acesta este motivul pentru care am decis momentul la care am depus cererea de eliberare din funcție”, a explicat Chiș.

În total, CSM a aprobat în ședința de joi 60 de cerereri de pensionare, un record pe fondul discuțiilor despre reducerea pensiilor speciale și a vârstei de pensionare.

Redăm mai jos integral posarea judecătorului Andrea Chiș:

”Azi, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat eliberarea mea din funcție prin pensionare, începând cu data de 7 ianuarie 2023, la finalizarea mandatului de membru ales din partea curților de apel.

Mulțumesc tuturor colegilor judecători, procurori, grefieri, avocați, precum și din alte profesii juridice și nu numai pentru colaborarea pe care am avut-o în cei 27 de ani de când am devenit judecător, imediat după terminarea facultății. Am parcurs împreună un drum lung în care am învățat foarte multe unii de la alții.

Mulțumesc tuturor colegilor, prietenilor, foștilor studenți deveniți colegi și prieteni care mi-au scris mesaje după anunțarea intenției de pensionare. M-am simțit prețuită și exprim, la rându-mi, aceeași prețuire.

O mulțumire specială adresez presei, pentru că este un partener vigilent al sistemului judiciar și un apărător, alături de noi, al statului de drept.
Cei care mi-au fost mai aproape știu că am luat această decizie de peste un an, nu este ceva ce am decis ieri. A fost un pas pe care l-am pregătit conștient, ca să fie sursă de bucurie, și nu de suferință. Închid un cerc, finalizez proiecte, ca să pot deschide altele.

Am iubit și iubesc profesia de judecător, sistemul judiciar, oamenii sistemului judiciar. Această relație se transformă în timp, trece acum într-o nouă etapă. Apreciez că am învățat tot și am dat tot ce se putea din perspectiva acestei profesii și că nu pot da mai mult sau la fel din aceeași poziție, nici mie, nici celorlalți care ar depinde de mine.

Nu m-am plâns de volumul de muncă personal oricât ar fi fost de mare. Îmi amintesc că am intrat în primul meu concediu de judecător cu 150 de dosare nemotivate și în ultima zi de concediu l-am motivat pe ultimul, ca să o pot lua de la capăt. Am auzit că sunt, că suntem prea tineri ca să plecăm. Poate că așa este. Doar că această profesie nu se practică doar cu mintea conștientă. Purtăm în noi în mod indirect suferințele celor ce vin în fața noastră. Este specific și altor profesii, știu.

Ceea ce poate devine mai puțin suportabil după 25 de ani în această profesie, însă, este conflictul permanent în care trăim. A fost o gură de aer faptul că populația țării ne-a susținut în stradă în anii 2017-2018. Din păcate, a durat puțin, pentru că în spațiul public s-a aruncat imediat pastila otrăvită a veniturilor și a pensiilor noastre, mai mari decât ale omului mediu, pentru că și munca pe care o desfășurăm este complexă și implică multă responsabilitate. A fost de ajuns ca să nu ne mai simțim respectați, ca să simțim și mai acut conflictul, nu doar din sala de judecată, ci și la modul general, din societatea pe care o servim.

Ceea ce pentru mine și cel mai probabil și pentru colegii mei devine tot mai greu gestionabil este instabilitatea statutului, imprevizibilitatea adoptării unor acte normative ce țin de statutul nostru, pe fondul inflamării societății. Acesta este motivul pentru care am decis momentul la care am depus cererea de eliberare din funcție. Voiam să o fac abia la finalul lunii noiembrie, ca să fie discutată într-una din ultimele ședințe ale acestui consiliu. Am făcut-o acum, pentru că nu mai știam cum altfel să le răspund colegilor care mă sunau, pentru că nu am știut cum să-mi răspund altfel la incertitudinile aruncate în spațiul public, am făcut-o acum pentru că am vrut să trag un semnal de alarmă, alături de ceilalți colegi, pentru a readuce celelalte puteri la masa de dialogului și la modelele noastre de bune practici, transparență și previzibilitate, valori pe care le-am promovat în cursul întregii mele cariere.

Momentul pensionării e unul festiv în viața fiecărui om, încununarea unui cariere, celebrarea ei. Judecătorii nu ar trebui privați de asta. Cred că merităm mai mult de atât.

Le mulțumesc colegilor din Secția pentru judecători a CSM pentru amabilitatea de a-mi pune cererea pe ordinea de zi.
Cu privire la viitor, nu voi renunța la legătura mea cu sistemul judiciar. De mult timp, inclusiv de când am devenit membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pe lângă atribuțiile ce țin de statutul meu, m-am ocupat de comunicare, etică și dezvoltare personală. Mi-am continuat activitatea de educator, rămânând în continuare lector la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Acestea sunt proiectele pe care le voi duce mai departe.”

Context

CSM a avertizat că foarte mulţi magistrați s-ar putea pensiona acum pentru a evita o eventuală reformă a pensiilor speciale.

Unul dintre liderii coaliţiei de guvernare, preşedintele UDMR Kelemen Hunor, a declarat la TVR INFO că România s-a angajat la Bruxelles să facă o reformă a pensiilor speciale până la sfârșitul anului. Altfel, se pierd bani din PNRR.

Potrivit liderului UDMR, pensiile speciale ar trebui să fie primite doar după vârsta de 65 de ani, iar magistraţii să nu mai primească pensii mai mari decât salariile.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: „Nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. OK, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu primești la 65 de ani. Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul și aici vorbim, în primul rând, de magistrați, o parte dintre magistrați”.

Secţia pentru procurori a CSM a avertizat că foarte mulţi magistrați ar putea să iasă acum la pensie pentru a evita viitoarele schimbări legislative și, deci, pensii mai mici.

Gabriela Baltag, judecător CSM: „Profesia de magistrat este o profesie cu foarte mare responsabilitate, foarte mult consum nervos. Nu e ușor să reziști în această profesie până la 60-65 de ani. E ca și cum cineva ar dori să alunge judecătorii cu experiență din profesie”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. au crapat in ei atitea bani degeaba atitia ani, iar acum o sterg ca sobolanii sa-si crape pensiile speciale nemeritate.
    crapati gunoaielor!

  2. Eu contorizez activitatea CSM prin viteza de livrare a procurorilor + cuvintele cheie din motivarile judecatorilor.
    Evident ca se gandesc doar la ei/ele

    • Reducerea pensiilor speciale, mai ales ale judecătorilor, nu va fi niciodată acceptată de CCR-ul actual. Practic banii din PNRR ce depind de această reformă(restul) sunt ca și pierduți. Și încă nu intrat în vigoare cele ale aleșilor locali care tot sunt amânate de la un an la altul, atunci să vedem gaură la buget. Tare curios sunt cum vor gestiona situația coaliția având în vedere toate veștile proaste care urmează să vină (nu PNRR, nu Schengen, nu ridicare MCV, declinul total al justiției) și groapa spre care ne îndreptăm. Bine probabil groapa va fi astupată cu împrumuturi iar veștile proaste acoperite cu presa.

  3. Mda, vai de voi, ce rău o duceți, cocoșați de pensii speciale in floarea vârstei.
    Toti cei care aleg sa beneficieze de aceste pensii speciale, care sunt furt din pensiile celorlalți, sunt complici cu mafia USL.

  4. S-ar putea să fie şocant pentru grofii speciali, dar în ţările civilizate, democratice şi care au ca formă de organizare statală republica, puterea judecătorească nu este stat în stat şi le comunică celor care o plătesc rezultatele muncii sale. În SUA, cetăţenii au dreptul să destituie un procuror indolent sau incompetent. Fără prea mult festivism şi elogii.

    După ce pişăm ochii, poate comunicăm şi noi cetăţenilor acestei ţări, care din truda lor plătesc aceste pensii nesimţite:

    CÂŢI INFRACTORI SCĂPĂ PRIN PRESCRIPŢIE?

  5. Jigodii hamesite. Trandavi. Parca lucreaza in mina, panaramele! Politicienii sunt vinovati.

  6. Tânără pensionară ,cele pasă la ăștia…..O să ia pensie specială și o să se angajeze în Sistem cu o leafă babană și să vezi Nenică,trai pe vătrai! 😡