G4Media.ro

Josep Borell: UE va sprijini ferm Ucraina în cazul unui atac militar…

sursa foto: Consiliul European

Josep Borell: UE va sprijini ferm Ucraina în cazul unui atac militar din partea Rusiei

Uniunea Europeană „lucrează pentru a evita o criză”, dar „va susţine ferm Ucraina” în cazul unui atac din partea Rusiei, a asigurat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate, Josep Borrell, în contextul în care SUA au avertizat că Rusia ar plănui o ofensivă militară în Ucraina anul viitor, relatează EFE.

„Lucrăm pentru a evita o criză, dar, în faţa oricăror circumstanţe neprevăzute, UE va sprijini ferm Ucraina”, a afirmat Borrell într-un interviu pentru ziarul italian Repubblica, în care a subliniat că este necesar ca „fiecare să reflecteze asupra consecinţelor” unui astfel de lucru.

Potrivit media americane, serviciile de informaţii ale SUA consideră că Rusia are în vedere să-şi mărească prezenţa militară la graniţa cu Ucraina până la 175.000 de soldaţi, cu obiectivul potenţial de a invada această ţară anul viitor.

„Mai întâi de toate, trebuie să muncim ca să evităm o criză. Ne folosim capacitatea diplomatică pentru a face Rusia să înţeleagă că aceasta ar fi o încălcare gravă a dreptului internaţional. Am vorbit cu omologul meu rus (Serghei) Lavrov la Stockholm. Cu Lavorv şi cu (secretarul de stat al SUA Anthony) Blinken. Lavrov neagă orice fel de activitate beligerantă”, a afirmat şeful diplomaţiei europene.

În opinia sa, important în prezent este de a „ilustra Moscovei panorama posibilelor consecinţe. A sosit momentul de a vorbi şi de a ne face o idee despre ceea ce se poate întâmpla de ambele părţi. Trebuie să rămânem într-o fază pre-criză”, a spus el.

„Ucraina este, fără îndoială, un partener, un aliat. Aşă că vom fi alături de ea. În plus, SUA au dat de înţeles foarte clar că orice tip de atac rusesc va avea consecinţe”, a explicat el.

„Săptămâna viitoare, vom avea o întâlnire la Bruxelles cu ţările Parteneriatului Estic şi cu această ocazie vom sublinia sprijinul nostru puternic pentru Ucraina. Cuvintele mele nu trebuie interpretate greşit. Lucrăm pentru a evita criza, dar, în faţa oricăror circumstanţe neprevăzute, UE va sprijini ferm Ucraina”, a subliniat Borrell.

Preşedintele american Joe Biden va transmite omologului său rus, Vladimir Putin, „preocupările SUA faţă de activităţile militare ruseşti în apropiere de frontiera cu Ucraina şi va reafirma sprijinul SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritoriala a Ucrainei” în cadrul convorbirii pe care cei doi şefi de stat o vor avea marţea viitoare în format de teleconferinţă, potrivit Casei Albe.

Biden a anunţat vineri că pregăteşte o „serie de măsuri”, pe care însă nu le-a detaliat, pentru a apăra Ucraina în cazul în care Putin ar decide să lanseze un atac militar asupra ţării vecine, potrivit agenţiei de presă citate.

sursa foto: Consiliul European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. UE ar putea cel mult sa presteze cu c*rul pentru soldatii ucrainieni. E si asta un ajutor. La vremuri de razboi e nevoie si de asa ceva.

  2. Ipocrizie europeana. Ucraina nu este parte din UE sau din Nato. Vor pune doar sanctiuni.
    Haide sa mai auzim si alte opinii depre criza din Ucraina, nu doar varianta yankeilor: http://responsiblestatecraft.org/2021/12/04/putin-sets-a-new-red-line-on-nato-expansion/

    • @carmen
      articolul la care faci referire pleaca de la premisa ca NATO este la fel ca si rusia o entitate care doreste expansiune.
      in fapt NATO este o alianta strict defensiva si problema rusiei cu expansiunea NATO nu este ca ar putea fi atacata ci ca ea nu va mai putea ataca tari care sunt sunt umbrela NATO si daca tari precum romania erau prea departe si nu a fost scandalul atat de mare acum cu Ucraina este alta poveste pt ca de acolo se putea servi fiind vecini.
      cum ai zis si tu hai sa auzim pareri diferite si sa vedem singuri raspunsul

  3. E cel mai bun semnal pe care putea sa-l dea UE. Sa ai sprijinul unei uniuni de tari democratice cu o populatie de 3 ori mai mare decat a Rusiei pe langa cel militar al NATO inseamna ca Rusia si-a pierdut piuitul. Daca indrazneste cumva sa atace Ucraina, o sa vada ce n-a vazut Ucraina membra in UE in cel mult un an iar Rusia ramasa la periferia lumii civilizate.

  4. 😁 Borelligno sprijina din declaratii. Bune si alea, dar e nevoie de rachete, tancuri, ghiulele, avioane bre nea Borelle matale nu pricepi? In Ucraina nu-i ca la cafeteria de la Comisie.

  5. E clar, ciolovecii sunt dați pe mâna mujicilor. Ucraina trebuie să dispară ca stat.

  6. Borell e degeaba.

    • Aici nu te mai contrazic.

    • Manci cu polonicul

  7. de ce sa murim noi pentru Ucraina? M.A.R.S. de aici !

  8. „A sosit momentul de a vorbi” zice Borell. Clar, EU este fermă și Putin va tremura de frică

  9. Eee pentru o ucraineanca frumushica și durdulie . . . mai ca mi vine sa merg și eu la bătălie.

  10. Nu știu de ce râdeți. Europa e plina de luptători pentru drepturile LGBT și împotriva încălzirii globale. Daca UE îi mobilizeaza și îi trimite pe front, îi termina pe ruși în câteva zile.

  11. UE sprijină Ucraina. Le trimite consilieri în egalitatea de șanse.

  12. Din păcate domnul borell s-a comportat lamentabil innrelatia cu Rusia
    https://www.g4media.ro/presa-internationala-critica-dur-vizita-sefului-diplomatiei-europene-la-moscova-rusia-l-a-umilit-pe-borrell-prestatie-dezastruoasa-total-nepregatit.html
    Ca o nota de subsol, „fermitatea” relatiei uniunii europene cu Rusia s-a văzut de-a lungul timpului si in chestiuni gen north stream 2, Bielorusia, etc

  13. Și cum o poate sprijini eficient,în afară de a formula promisiuni sterile? Pai cel mai simplu: punând o pătură in plus daca Putin taie gazul.Ce dracu măi europeni democrați, nu se vede de la o poștă că nu aveți ce sa ii faceți ursului?

  14. Ucraina a fost si va fi a Rusiei

    • Intr-o istorie de 1k+ ani, Ukr a apartinut de Rusia vre-o 200 de ani si aia in mare parte mai mult cultural ca administrativ au cam fost de capul lor. Daca e sa o luam dupa logica ta, Transilvania apartine de Ungaria si Tara Ro. de Turcia.