G4Media.ro

Jens Stoltenberg a convocat o reuniune a Consiliului NATO-Rusia pe 12 ianuarie,…

Sursa foto: NATO.int

Jens Stoltenberg a convocat o reuniune a Consiliului NATO-Rusia pe 12 ianuarie, iar Alianța Nord-Atlantică se află „în contact” cu Moscova pe această temă

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a convocat la 12 ianuarie o reuniune a Consiliului NATO-Rusia şi se află ”în contact” pe această temă cu Moscova, a anunţat un reprezentant al Alianţei Nord-Atlantice la Bruxelles, relatează AFP, citată de News.ro.

Stoltenberg a propus în mai multe rânduri Moscovei, în ultimele luni, o reluare a dialogului în cadrul acestei instanţe de cooperare înfiinţată în 2002, abandonată în prezent, din cauza Războiului din Ucraina.

Însă autorităţile ruse nu au răspuns în mod favorabil acestor invitaţii.

Cu privire la reuniunea convocată la 12 ianuarie ”suntem în contact cu Rusia”, a declarat duminică, pur şi simplu, acest oficial NATO.

NATO denunţă în mod neîncetat,. de şapte ani, anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea, în martie 2014, şi cere respectarea suveranităţţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Rusia şi Occidentul se acuză reciproc de provocări şi îşi consolidează capacităţle militare la frontierele comune.

La jumătatea lui decembrie, Rusia a prezentat două proiecte de tratat, unul Statelor Unite, celălalt NATO, în care-şi rezumă exigenţele în vederea unei dezescaladări.

Aceste texte interzic o extindere a NATO în Ucraina, mai ales, şi limitează cooperarea militară occidentală în Europa de Est şi în fostul spaţiu sovietic – fără să impună măsuri similare Rusiei.

Reuniunea de la 12 ianuarie este prima pe care Jens Stoltenberg o propune după anunţarea acestor revendicări ruse.

În aceeaşi zi este prevăzută o reuniune a Comitetului Militar al NATO – o adunare a şefilor Statelor Majore şi miniştrilor Apărări din cele 30 de state membre ale Alianţei.

Jens Stoltenberg şi-a reafirmat joi susţinerea faţă de Ucraina şi hotărârea de a apăra toţţi aliaţii NATO împotriva acţiunilor Rusiei, declarându-se în acelaşi timp deschis unui dialog cu ţara condusă de către Vladimir Putin.

Sursa foto: NATO.int

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Yupiiiii scapam de amerloci.

  2. @Comisarul Moldovan
    Doar gandul ca un roman (care ar putea fi acest cititor) s-ar putea bucura la o influenta mai mica a SUA in Europa (banuiesc ca amerloc = SUA…), in conditiile in care agresivitatea Rusiei este clara, dovedita, indiscutabila, face sa ma ia cu frig.
    Dar imi place sa cred ca nu am inteles eu sensul, nu ca ar putea exista vreo bucurie in cazul in care Putin ar ramane singurul rege de pe tabla de sah. Sa se bucure nostalgicii pro-sovietici di Rusia, as intelege, dar ROMANI???

  3. NATO este o alianță de state, nu o forță militară a precizat Stoltemberg.
    În această situație NATO nu are nici o treabă cu Ucraina care este sora mică a Rusiei.
    Ucraina este Rusia Mică și este problema Rusiei ca soră a ei, așa cum R.Moldova este tot o Românie Mică și este sora noastră, dar este problema ei.