Italia amână reforma justiției cerută de UE și renunță la vaccinarea obligatorie a medicilor. Opoziția:”Guvernul Meloni i-a recompensat pe anti-vaxxeri.”
Noul guvern al Italiei a amânat luni aplicarea unei reforme a justiției, necesară pentru a obține fonduri europene post-pandemice, și a renunțat vaccinul obligatoriu anti-COVID-19 pentru personalul medical.
Ambele mișcări marchează o discontinuitate față de administrația anterioară a lui Mario Draghi, care a impus restricții severe privind COVID și a impus contestata reformă a justiției, menită să accelereze procedurile judiciare lente din Italia, notează Reuters.
Cabinetul prim-ministrului Giorgia Meloni a decis că medicii și asistentele nu vor mai fi obligați să fie vaccinați împotriva bolii și a declarat că cei care au fost suspendați de la serviciu până la 31 decembrie pentru că au refuzat vaccinul vor fi imediat reintegrați în funcție.
În cadrul unei conferințe de presă după ce cabinetul a aprobat măsurile, Meloni i-a acuzat pe predecesorii săi, Draghi și Giuseppe Conte, că au avut o abordare „ideologică” a COVID și a declarat că va face lucrurile diferit.
„Guvernele anterioare au luat o serie de măsuri care nu aveau nicio dovadă științifică”, a declarat Meloni, care a depus jurământul luna aceasta în fruntea unei coaliții de dreapta.
Săptămâna trecută, Ministerul Economiei a recomandat, de asemenea, ca amenzile de 100 de euro pentru persoanele cu vârsta de peste 50 de ani care refuză să se vaccineze – o altă măsură introdusă de Draghi – să fie oprită.
„La prima sa ședință de cabinet, guvernul Meloni i-a recompensat pe anti-vaxxeri. Ar fi fost greu să înceapă într-un mod mai rău”, a declarat Enrico Letta, șeful Partidului Democrat de centru-stânga.
Paralizia sistemului judiciar
În ceea ce privește justiția, Meloni a declarat că reforma lui Draghi, care trebuia să intre în vigoare din 2 noiembrie, conținea numeroase măsuri de reorganizare a procedurilor judiciare, dar nu a creat resursele și instrumentele necesare pentru a le pune în practică.
„Instanțele și parchetele noastre nu sunt pregătite, iar acest lucru riscă să paralizeze sistemul nostru judiciar”, a spus ea, adăugând că reforma va fi în orice caz aplicată înainte de sfârșitul anului, respectând termenul stabilit de Comisia Europeană.
Comisia a condiționat o parte din fondurile de redresare de 200 de miliarde de euro (198 de miliarde de dolari) destinate Italiei de reducerea duratei proceselor cu 25% în cinci ani în cauzele penale și cu 40% în cele civile.
Decizia de a amâna reforma, despre care Meloni a spus că a fost luată la cererea tuturor parchetelor din Italia, a stârnit critici din partea opoziției, a avocaților și a experților.
Gian Luigi Gatta, un profesor de drept penal care l-a consiliat pe fostul ministru al justiției Marta Cartabia, a declarat pentru Reuters că, dacă decretul lasă loc parlamentului să modifice reforma lui Draghi, așa cum a fost convenită cu UE, acest lucru ar putea pune în pericol fluxul de fonduri.
Lobby-ul avocaților din Italia a declarat într-un comunicat că nu există niciun motiv care să justifice amânarea reformei și a anunțat că va organiza proteste împotriva guvernului.
Cu toate acestea, sindicatul judecătorilor și procurorilor din Italia a salutat amânarea, afirmând într-o declarație că este necesară pentru a acorda timp pentru reorganizarea procedurilor judiciare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii