G4Media.ro

Istoricul Cosmin Popa, după victoria lui Trump în alegeri: „Dacă rămâne la…

Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Istoricul Cosmin Popa, după victoria lui Trump în alegeri: „Dacă rămâne la fel de tranzacţionalist, ne putem aştepta să încerce salvarea partială a Ucrainei prin îngheţarea războiului, iar Putin să devină mai rezonabil în schimbul relaxării sancţiunilor asupra Rusiei”

Istoricul Cosmin Popa a declarat, miercuri, pentru News.ro, după ce Donald Trump şi-a anunţat victoria în alegerile din SUA, că dacă acesta rămâne la fel de „tranzacţionalist”, este de aşteptat să încerce salvarea partială a Ucrainei prin îngheţarea războiului, iar Vladimir Putin să devină „oarecum mai rezonabil” în problemele ucrainene, cu scopul de a obţine sprijin american pentru relaxarea sancţiunilor şi recunoaşterea indirectă a câştigurilor teritoriale din Ucrain, transmite News.ro.

„Dacă Trump rămâne la fel de tranzacţionalist, ne putem aştepta să încerce salvarea partială a Ucrainei prin îngheţarea războiului şi redesenarea granitelor Ucrainei cu scopul salvării unei părţi occidentale a Ucrainei”, a precizat Popa.

Întrebat în legătură cu modul în care vor decurge în viitor relaţiile Statelor Unite ale Americii cu Rusia, în noul context politic din SUA, istoricul a răspuns:

„E greu de spus care va fi relaţia, pentru că atitudinea Americii este şi ea un răspuns la acţiunile pe care le întreprinde Rusia. Şi este de aşteptat ca Putin să devină oarecum mai rezonabil, dar nu să schimbe radical poziţia, în problemele ucrainene, cu scopul de a obţine un sprijin american pentru relaxarea sancţiunilor şi recunoaşterea indirectă a câştigurilor teritoriale din Ucraina”

Cosmin Popa a explicat şi care ar fi impactul victoriei lui Trump asupra României, menţionând că, dacă ne luăm după primul său mandat, acesta a fost centrat pe  „o încurajare a ţărilor din Europa de Est să joace un rol mai important în politica europeană”, dar că rămâne de văzut ce schimbări a înregistrat Trump în această perioadă.

În opinia istoricului, cu siguranţă implicarea Coreei de Nord în Ucraina îi va schimba atitudinea faţă de războiul Rusiei de acolo, pentru că „e o chestiune care implică în mod direct şi China”.

„Nu ne putem lua decât după primul mandat al lui Donald Trump. Care a fost un mandat, hai să spunem, centrat pe ideea noii Europe, privită mai degrabă în raport aşa, antitetic, cu vechea Europa Occidentală care nu voia să investească în apărare. Deci, din punctul ăsta de vedere, primul mandat al lui Trump a fost „o încurajare a ţărilor din Europa de Est, a fostelor state comuniste, să joace un rol mai important în politica europeană”, a explicat Cosmin Popa.

Istoricul a menţionat că, teoretic, din această perspectivă, victoria lui Trump ar fi cumva favorabilă României, dar că rămâne de văzut ce schimbări a înregistrat Trump în această perioadă.

„Cert este că implicarea Coreei de Nord în Ucraina va schimba, cu siguranţă, atitudinea lui Trump, faţă de războiul Rusiei de acolo. Asta este limpede. Va schimba radical lucrurile, pentru că este o chestiune care implică în mod direct şi China, dar asta vom vedea”, a explicat Popa.

Donald Trump şi-a revendicat victoria la alegerile din SUA, după ce a câştigat în Carolina de Nord, Georgia şi Pennsylvania, trei state-cheie. Republicanii au obţinut controlul Senatului.

Potrivit proiecţiilor pe care le fac diverse instituţii media din SUA, până în prezent, Donald Trump a câştigat 266 voturi în Colegiul Electoral, în timp ce Kamala Harris are 219 voturi. Este nevoie de cel puţin 270 de voturi electorale (voturi reprezentative pentru statele americane în Colegiul Electoral) pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2024.

Deşi victoria sa pare clară, dar nu certă, el a ieşit să o revendice, promiţând Americii „o epocă de aur”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Relaxarea sancțiunilor ar fi dezastruoasa.