G4Media.ro

Istoricii sibieni susțin că Sibiul avea port în urmă cu 319 ani…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Istoricii sibieni susțin că Sibiul avea port în urmă cu 319 ani / Cu peste 20 de ani înainte ca Bega să devină navigabilă / Așa s-a adus în oraș piatra necesară pentru întărirea cetății

În 2 aprilie 1702 împăratului Leopold al Sfântului Imperiu Roman avea în față planul prin care cetatea Sibiului urma să fie întărită cu ziduri de piatră și cu o citadelă de apărare.

Felul în care pornind de la acest plan, în Sibiu (Hermannstadt) a ajuns să fie amenajat un port pentru vase de marfă este relatat de istoricii Claudiu Muntean de la Muzeul Național Brukenthal și Răzvan C. Pop, actulul director al Bibliotecii ASTRA, citați de Turnul Sfatului.

Planul construcției realizat de inginerul imperial Mirando Visconti prevederea crearea unui canal care să facă legătura dintre Gura Râului și Sibiu, scopul acestuia fiind de a duce cu nave de mici dimensiuni piatră extrasă de acolo, pentru a fi folosită la fortificarea cetății. După calculul inginerului, această soluție ar fi scutit jumătate din suma necesară transportului, altfel, piatra, materia primă a șantierului ar fi urmat să fie adusă cu caii.

Articolul complet poate fi citit în Turnul Sfatului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Piatra si varul s-aU adus, agramatilor…

  2. O fi vreun istoric din Timisoara.. daca portul era pe raul Bega, sau un specialist de la PSD care a realizat reorganizarea geografica a țării și a mutat cele doua orase unul in locul celuilat. Sibiul in locul Timisoarei si Timisoara in locul Sibiului ca tot era vorba de o cetate.