Israelul pune sub semnul întrebării imparţialitatea unui judecător de la CPI în cazul Netanyahu
Israelul a pus sub semnul întrebării imparţialitatea unui judecător de la Curtea Penală Internaţională (CPI) desemnat să facă parte din completul ce va decide dacă ar trebui emis un mandat de arestare contra premierului israelian Benjamin Netanyahu, relatează Reuters, transmite Agerpres.
Măsura ar putea duce la o nouă amânare a deciziei în acest caz, în care procurorul-şef al CPI a emis, în luna mai, o cerere de emitere a unor mandate de arestare pe numele lui Netanyahu, ministrului apărării israelian de la acea vreme Yoav Gallant şi a trei lideri ai mişcării palestiniene Hamas, în legătură cu războiul din Fâşia Gaza.
Cererea are nevoie de aprobarea judecătorilor CPI, dar decizia lor a fost amânată, parţial ca urmare a câtorva plângeri depuse de Israel prin care se contesta jurisdicţia CPI.
Într-o amânare suplimentară, magistratul român Iulia Motoc, menţionând motive de sănătate, a cerut în octombrie să se retragă din completul de judecată ce analizează cererea pentru mandatele de arestare. Ea a fost înlocuită de judecătoarea CPI Beti Hohler, care este slovenă.
Biroul procurorului general al Israelului a afirmat într-o declaraţie, datată 11 noiembrie şi consultată miercuri de Reuters, că Hohler lucrase pentru Biroul procurorului înainte de a fi aleasă judecător CPI, în decembrie anul trecut.
”Israelul solicită respectuos ca judecătoarea Beti Hohler să furnizeze informaţii pentru a clarifica dacă există (sau nu) motive pentru a pune sub semnul întrebării imparţialitatea ei”, indică declaraţia citată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank