G4Media.ro

Israelul ar fi început să inunde tunelurile din Gaza

sursa foto: captura video

Israelul ar fi început să inunde tunelurile din Gaza

Armata israeliană a început să injecteze apă de mare în labirintul de tuneluri Hamas de sub Fâșia Gaza, a relatat marți, 12 decembrie, Wall Street Journal, citând „oficiali americani informați despre operațiunile militare israeliene”.

Potrivit articolului, citat de Le Figaro, operațiunea a început luna trecută și este posibil să dureze săptămâni. ABC a publicat, de asemenea, un articol care confirmă aceste informații, adăugând totodată că inundarea pare să fie limitată pentru moment, în timp ce Israelul evaluează eficiența acestei strategii.

Experții de mediu au avertizat că o astfel de decizie ar avea efecte pe termen lung, în special asupra apelor subterane din Fâșia Gaza și, prin urmare, asupra aprovizionării cu apă potabilă a populației.

Întrebat despre aceste informații de un jurnalist la o conferință de presă organizată marți la Washington, președintele american Joe Biden a părut stânjenit. „În ceea ce privește inundarea tunelurilor. Nu sunt … Ei bine. Există afirmații că… nu există ostatici în niciunul dintre aceste tuneluri. Dar nu știu cu siguranță”. Înainte de a adăuga: „Știu, totuși, că fiecare moarte de civil este o tragedie absolută, iar Israelul și-a declarat intenția, așa cum am spus, de a-și traduce cuvintele … în fapte”.

La începutul lunii decembrie, presa americană a relatat că Israelul a finalizat asamblarea unui sistem de pompare a apei de mare pe care armata sa l-ar putea folosi pentru a inunda vasta rețea de tuneluri Hamas de sub Fâșia Gaza, pentru a-i scoate pe luptătorii grupării teroriste din refugiul lor subteran. WSJ a relatat că pompele sunt situate la aproximativ 1,6 kilometri nord de tabăra de refugiați Al-Shati iar sistemul a fost finalizate la mijlocul lunii noiembrie. Fiecare dintre cele cinci pompe ar putea muta mii de metri cubi de apă pe oră din Marea Mediterană în tuneluri, inundându-le în câteva săptămâni.

Pe lângă riscul salinizării acviferelor care alimentează Gaza cu apă potabilă, terenurile ar putea deveni improprii pentru agricultură. Un alt risc ar fi cel de instabilitate a solului la suprafață în urma injectării unor cantități atât de mari de apă de mare. Există, de asemenea, problema poluării terenurilor cu numeroasele și variatele substanțe care ar putea fi găsite în interiorul tunelurilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...