G4Media.ro

Israelianul care urma să fie extrădat în Belarus pe motiv că nu…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Israelianul care urma să fie extrădat în Belarus pe motiv că nu sunt probe pentru implicarea dictaturii Lukașenko în războiul din Ucraina și nici îngrijorări cu privire la drepturile omului rămâne în România, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție/ Decizia este definitivă și contrazice sentința Curții de Apel Iași

Roman Dorfman, israelianul care urma să fie extrădat în Belarus pe motiv că nu sunt probe pentru implicarea dictaturii Lukașenko în războiul din Ucraina și nici îngrijorări cu privire la drepturile omului rămâne în România, a decis marți Înalta Curte de Casație și Justiție.

Decizia este definitivă și contrazice sentința Curții de Apel Iași unde judecătorii stabiliseră că Dorfman trebuie să fie predat în Belarus.

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, se află în exil după ce protestele împotriva lui Lukașenko, după alegerile prezidențiale din 2020, au fost reprimate violent și s-au soldat cu mii de arestări. De asemenea, Belarusul este sub sancțiuni internaționale din cauza regimului represiv și a susținerii Rusiei în războiul din Ucraina.

Ca un amănunt, invazia Ucrainei a avut loc și dinspre Belarus, iar trupele ruse desfășoară exerciții militare comune pe teritoriul statului dependent de Rusia. Cu toate acestea, judecătorul Marcel Mocanu, de la Curtea de Apel Iași, a decis să îl predea pe israelian autorităților de la Minsk.

Procuroarea Oana Hodorogea din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași a cerut extrădarea cetățeanului israelian Roman Dorfman, acuzat de fraudă fiscală în Belarus, dar nu și predarea lui imediată, invocând contextul politico-militar din Belarus, care ar putea avea ”consecințe grave pentru persoana extrădată”.

Și procuroarea și-a argumentat cererea de extrădare spunând că ”nu există date certe, concrete cu privire la un risc real de a fi supus unui tratament inuman, degradant, ca urmare a extrădării”:

  • ”Existența unui risc, care rezultă din condițiile generale de detenție ale statului solicitant, nu poate conduce în sine la respingerea cererii de extrădare. Deși între România și Republica Belarus nu există o convenție bilaterală cu privire la extrădare, aceasta operează în virtutea curtoaziei internaționale cu asigurarea reciprocității”, a arătat procuroarea Oana Hodorogea.
    Avocatul lui Dorfman, Ștefan Agache, a arătat în pledoaria sa că Belarus este un stat satelit al Rusiei, unde drepturile omului sunt încălcate, iar minoritățile etnice sunt persecutate, la fel și persoanele care ajung în sistemul penitenciar unde adeseori sunt supuse torturii și abuzurilor. Avocatul a mai arătat și că israelianul are calitatea de solicitant de azil.

În final, judecătorul Marcel Mocanu a dispus extrădarea, dar și predarea cetățeanului israelian în Belarus, argumentând că autoritățile de la Minsk au dat asigurări că Dorfman ”nu riscă pedeapsa capitală”, iar drepturile sale vor fi respectate:

  • ”Procuratura Generală a Republicii Belarus a comunicat că pentru acuzaţia adusă numitului Dorfman Roman nu este prevăzută pedeapsa capitală, urmărirea penală se va efectua în conformitate cu standardele dreptului internaţional, cererea de extrădare nu are drept scop urmărirea din motive politice, în legătură cu apartenenţa rasială, religia practicată, apartenenţa naţională sau opiniile politice. În cazul extrădării sus-numitului, Procuratura Generală a Republicii Belarus garantează că persoanei se va oferi toate posibilităţile de a se apăra, inclusiv va beneficia de asistenţa avocaţilor. El nu va fi supus torturii, tratamentului sau pedepsei neomenoase sau care injoseşte demnitatea umană”, sunt asigurările date de procurorii din Belarus, invocate drept argumente de Curtea de Apel Iași.

Judecătorul mai susține că nu există probe pentru a susține că Belarus este ”teatru de război” și vorbește despre ”o pretinsă” implicare a țării în conflictul ruso-ucrainean:

  • ”De asemenea, nu poate constitui un motiv de refuz al acordării extrădării şi nici motiv de amânare a predării nici împrejurarea invocată atât de apărare cât şi de reprezentantul Ministerului Public referitoare la o pretinsă implicare a Republicii Belarus în confictul militar ruso-ucrainean, neexistând la acest moment niciun element probator care să conducă la concluzia că statul în care urmează a se dispune extrădarea ar reprezenta în prezent un teatru de război care ar putea pune în pericol viaţa sau integritatea fizică a persoanei extrădabile (…)”.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Observati ca in Romania singurul loc unde mai exista speranta pentru justitie este Inalta Curte de Casatie si Justie. In rest tot ce este sub instanta suprema colcaie de judecatori manjiti.

    • Nu chiar „tot”, la Judecatorii si Tribunale mai sunt ceva sperante, chiar mai multe, in schimb Curtile de Apel si in primul rand CAB…Multi magistrati tineri care intrunesc conditiile de promovare la CA-uri isi pun promovarile „in hibernare”, refuza „cloaca” si „mocirla” din CA-uri care, trebuie sa recunosc, nu mai are culoarea politica neaparat „rosie”.

    • O inspecție judiciară nesupusă, s-ar duce imediat la judecătorul de la Iași și i-ar pune câteva întrebări de bun simț. Dar nu, inspecția noastră judiciară se duce doar după procurorii care au curaj să se ia la trântă cu politicienii corupți.

      România, tărâmul corupției …

    • @eroare. Stai,stai că n-am înțeles nimic. Adică judecătorul a fost mituit? De către cine? Și sunt corupți judecătorii care nu sunt pe placul politicienilor corupți? Ai sădit eroarea in mințile noastre. Cine dracu, te împinge să scrii?

    • Cap de fier,
      Ai pus o virgulă perfectă între subiect și predicat !

    • @mario 3 – pai si pe eroare ala nu l-ai vazut cu virgula? 😂 „O inspecție judiciară nesupusă, s-ar duce imediat …”

    • În Românistanul „ieuropean” .. dupã psdizarea magistraturii .. urmeazã si Sosocizarea „justitziei” de Românistan. „Ca un amănunt, invazia Ucrainei a avut loc și dinspre Belarus, iar trupele ruse desfășoară exerciții militare comune pe teritoriul statului dependent de Rusia. Cu toate acestea, judecătorul Marcel Mocanu, de la Curtea de Apel Iași, a decis să îl predea pe israelian autorităților de la Minsk.” Cat despre drepturile omului în Belarus .. what a good joke 😂😂 Regimul Lukashenko a deturnat o aeronavã civilã în care se afla un opozant al regimului KGBist (chiar asa se numeste serviciul secret al bielorusilor) de la Minsk .. în timp ce tranzita spatziul aerian al vasalilor Putinisti . O magistraturã de AURolaci .

  2. Și-au dat cu firma-n cap! Demisia! La șomaj cu judecătorii Curții de Apel din Iași. Sau transferați în Belarus.

    • Prietene, a împărțit și cu tine ceva din banii rezultați? Sau nu se știe dacă e vinovat? Îl judecam pe aici? Sau împărțim cu el? Îl lăsăm să plece sau îl plimbam pe la TV?

  3. Vouă vă verifică cineva materialele? Văd din ce în ce mai multe greșeli pe site, inclusiv în titluri.

  4. Hai mai, g4media, incercati si voi sa verificati articolele, poate aveti angajati putin, poate e vorba de graba, dar in ultima vreme parca sunt tot mai multe greseli grave! A citit cineva titlul ala si primul paragraf? Plus ca sigur se putea face un titlu mai succint…

  5. Exact! Parcă e scris de un copil din ciclul primar!

  6. Al dracu Judecători , când e vorba de extrădat sunt competenți ..Dar când e vorba să aducă infractori fugiți sunt incompetenți..