G4Media.ro

Israel: Președinta Curții Supreme și șefa procuraturii generale atacă viguros proiectul guvernului…

Foto: Wikipedia/Knesset

Israel: Președinta Curții Supreme și șefa procuraturii generale atacă viguros proiectul guvernului de reformă a justiției: “Identitatea democratică a Israelului va suferi o lovitură fatală”, „Principiul majorității va pune la colț alte valori democratice.” Replica ministrului justiției: “Judecătorii vor tirania minorității”

„Anul acesta, Israelul va împlini 75 de ani de independență ca stat evreu și democratic”, a spus președinta Curții Supreme, Esther Hayut. „Aceasta este o etapă importantă în viața statului”. Dar dacă planurile noului guvern de a modifica radical sistemul juridic și de justiție al Israelului vor fi puse în aplicare, anul 75 „va fi amintit ca fiind anul în care identitatea democratică a Israelului a suferit o lovitură fatală” a mai spus ea, citată de cotidianul Times of Israel.

Observând că democrația nu este doar regula majorității, Hayut  a spus: „Cei care pretind că majoritatea care și-a ales reprezentanții în Knesset le-a dat un cec în alb pentru a face tot ce doresc, denaturează democrația.”

„Ce urmărește programul de schimbare al ministrului justiției?”, s-a întrebat ea. „În practică, acesta urmărește să le refuze judecătorilor instrumentele juridice pe care le folosesc pentru a proteja drepturile individuale și statul de drept.”

„Domnule ministru, nu aceasta este calea”

Programul ministrului Yariv Levin vorbește despre „o clauză de anulare care va nega instanței posibilitatea de a anula legi care aduc atingere în mod disproporționat drepturilor constituționale de bază”, acuză ea, „cum ar fi dreptul la viață, la proprietate, la libertatea de mișcare și la viață privată, precum și dreptul fundamental la demnitate – și, ca o consecință, dreptul la egalitate și dreptul la libertatea de exprimare”.

Hayut a denunțat planul lui Levin de a refuza judecătorilor dreptul de a folosi „rezonabilitatea” ca măsură a legalității și a spus: „Dacă nu există niciun loc pentru un judecător să evalueze rezonabilitatea unei decizii”, inclusiv a guvernului sau a Knesset-ului, „următoarea etapă, pentru a urma aceeași logică, ar putea fi [să se concluzioneze] că un judecător nu are niciun avantaj profesional în a determina ce este „îndoiala rezonabilă” pentru a achita un acuzat penal.”

Printre alte puncte specifice de critică, Hayut a evidențiat modificările aduse Comitetului de selecție judiciară, care vor oferi guvernului un control total asupra numirilor judiciare.

„Afirmațiile nefondate ridicate cu privire la actualul sistem de selecție a judecătorilor sunt menite să ascundă adevăratele motive ale celor care propun aceste schimbări – și anume dorința de a politiza complet numirile judiciare în Israel, prin crearea unui Comitet de selecție judiciară în care politicienii vor avea o majoritate automată.”

„Independența judiciară este suflul viu al Curții [Supreme], iar fără ea judecătorii din Israel nu și-ar putea îndeplini sarcina de funcționari publici”,  a mai spus Hayut.

„Programul noului ministru al justiției… va da o lovitură fatală independenței judecătorilor. Semnificația acestui plan este, prin urmare, de a schimba identitatea democratică a țării dincolo de orice recunoaștere.”

Ea concluzionează: „Domnule ministru, nu aceasta este calea”.

“Atacuri iresponsabile împotriva magistraților”

Procurorul general Gali Baharav-Miara a criticat vehement propunerile guvernului de revizuire a sistemului juridic într-un discurs ținut la Conferința Asociației israeliene de drept public, afirmând că acestea vor crea un „sistem dezechilibrat de control și echilibre” și că „principiul majorității va împinge la colț alte valori democratice”.

Baharav-Miara s-a alăturat președintei Curții Supreme de Justiție, Esther Hayut, în critica dură a planurilor de subordonare a magistraților miniștrilor, în loc ca aceștia să ofere o opinie juridică independentă și obiectivă cu privire la acțiunile ministeriale planificate.

De asemenea, ea a spus că guvernul nu a reușit să prezinte diversele acte legislative pentru a realiza aceste reforme la Procuratura Generală, așa cum se obișnuiește în cazul legislației guvernamentale.

„În calitate de juriști care servesc publicul, trebuie să ne exprimăm opinia noastră profesională clară”, a adăugat Baharav-Miara.

Ea a condamnat, de asemenea, atacurile vitriolante la adresa judecătorilor și a procurorilor, afirmând că astfel de atacuri sunt „iresponsabile” și dau naștere la „agresiuni” împotriva acestor profesioniști din domeniul juridic în instanțe și în alte locuri publice.

Președinta Curții Supreme aliniată cu liderul opoziției – ministrul justiției

Ministrul justiției, Yariv Levin, a răspuns discursului înflăcărat al președintei Curții Supreme de Justiție, Esther Hayut, acuzând-o că este aliniată politic cu opoziția.

Levin a lansat propriul său atac fără precedent la adresa lui Hayut și a procurorului general Gali Baharav-Miara.

„Se pare că există un alt partid în Israel – un partid care nu a participat la alegerile de acum două luni, un partid care se plasează deasupra Knesset-ului, deasupra referendumului public”, spune el.

„Ceea ce am auzit în această seară vine direct de la ‘protestele steagului negru’, este aceeași agendă politică”, a afirmat ministrul referindu-se la protestatarii anticorupție care îl vizează în mod regulat pe premierul Benjamin Netanyahu, judecat sub acuzații de corupție de Curtea Supremă. „Este același apel de a da foc străzilor.”

„Nu am auzit spirit de stat [din partea lui Hayut și Gali Baharav-Miara]. Nu am auzit neutralitate. Nu am auzit o poziție juridică echilibrată. Am auzit cuvintele politicienilor, care stârnesc manifestanții.”

Levin a acuzat-o pe Hayut că s-a aliniat cu liderul opoziției Yair Lapid și cu fostul parlamentar Meretz (stânga) Yair Golan.

„Aceasta este cea mai bună dovadă că sistemul juridic și-a pierdut orientarea”,  a spus Levin.

„Nu există democrații occidentale care să funcționeze corect în care judecătorii să se aleagă singuri și să interfereze cu legile de bază din proprie inițiativă”, spune Levin.

Ministrul justiției a recunoscut că democrația nu este doar guvernarea majorității și că necesită protejarea drepturilor minorităților – și a spus că acest imperativ „se află în centrul reformei pe care am prezentat-o”. Levin a adăugat că reformele sale permit Curții Supreme să invalideze legislația – deși, în practică, această capacitate este radical limitată în legea pe care o planifică – și oferă judecătorilor „o reprezentare adecvată” în comitetul care selectează judecătorii.

Levin i-a acuzat apoi pe Hayut și pe judecători că sunt responsabili de impunerea „tiraniei minorității, impunând valorile sale majorității”.

„Guvernarea de către judecători este opusul unei democrații care funcționează corect”, a spus el. Reformele sale vor „restabili încrederea publică” în sistemul judiciar.

Levin a declarat că „se angajează să dialogheze și să poarte o discuție amplă cu toți pentru a obține cel mai echilibrat și cel mai bun rezultat. Milioane de israelieni, și eu printre ei, sunt hotărâți să restabilească echilibrul între ramurile guvernului și să restabilească încrederea în sistemul judiciar israelian”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Toți extremiștii o ard cu „dictatura minorităților“

  2. Mai mare rusinea ! Ca sa scape niste politicieni corupti, vor distruge justitia. Exact ca in Romania.