G4Media.ro

Israel: Ministrul justiției a publicat proiectele de lege menite, potrivit opoziției, să…

Foto: Knesset/captură video

Israel: Ministrul justiției a publicat proiectele de lege menite, potrivit opoziției, să pună justiția „cu botul pe labe”

În textele date publicității de ministrul Yariv Levin, un colaborator apropiat al prim ministrului Benjamin Netanyahu, se prevede limitarea severă a capacității Curții Supreme de control al actelor legislative adoptate de parlament și guvern și acordă practic puterea absolută de numire a judecătorilor majorității parlamentare.

Astfel, proiectul prevede că textele de lege pot fi cenzurate de Curtea Supremă prin votul a cel puțin 12 dintre cei 15 judecători, dar decizia nu ar fi definitivă, deoarece ar putea fi anulată prin votul a 61 dintre cei 120 de deputați din Knesset, adică majoritatea parlamentară a guvernului.

Israelul nu are constituție scrisă, așa cum au, de pildă, Statele Unite, Franța sau România, ci are 13 legi de bază cu caracter constituțional la care se raportează controlul Curții Supreme.

Proiectele de lege prezentate de ministrul Levin prevăd mărirea numărului de membri ai comisiei care numește judecătorii de la nouă la 11. Comisia va include trei miniștri inclusiv ministrul justiției, care va prezida comisia; trei deputați, dintre care unul probabil, dar nu sigur, va fi membru al opoziției; doi reprezentanți publici care vor fi aleși de ministrul justiției; și trei judecători ai Înaltei Curți, inclusiv președintele, relatează Times of Israel.

În acest fel, guvernul va avea control asupra a șapte din cei 11 membri ai comisiei. O majoritate de șase membri ai comisiei va fi necesară pentru desemnarea judecătorilor Curții Supreme și doar o majoritate simplă pentru desemnarea judecătorilor instanțelor inferioare.

Propunerile sprijinite de majoritatea parlamentară de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși au fost criticate sever de opoziție, juriști și societatea civilă. Liderul opoziției, Yair Lapid, a numit-o „nu reformă juridică”, ci „schimbare radicală de regim”. Fostul președinte al Curții Supreme, Aharon Barak, a comparat propunerile cu „pilule otrăvite” care vor transforma Israelul într-o „democrație goală”, îi vor lăsa pe cetățeni fără nicio apărare împotriva eliminării tuturor drepturilor lor și vor marca începutul sfârșitului statului modern Israel.

La ora actuală premierul Netanyahu este judecat de Curtea Supremă sub acuzații de corupție, în timp ce validitatea numirii ca ministru al internelor și sănătății a lui Arie Deri, condamnat de două ori pentru fraudă fiscală, este și ea judecată de Înalta Curte, iar opozanții actualei puteri susțin că măsurile legislative propuse de ministrul Levin au intenția de a pune justiția „cu botul pe labe” și a-i exonera pe Netanyahu și Deri, liderii celor mai mari două partide ale coaliției guvernamentale, cea mai de dreapta din istoria de 75 de ani a statului modern Israel.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Au și ei un Tudorel Toader.

  2. A făcut cursuri în România?