G4Media.ro

IS-K: Cine sunt jihadiștii Statului Islamic din spatele atacului de la Moscova?…

sursa foto: Twitter / The Moscow Times

IS-K: Cine sunt jihadiștii Statului Islamic din spatele atacului de la Moscova? / Ce nu știm încă despre atacul terorist

IS-K este o abreviere de la Stat Islamic-Khorasan – o filială regională a grupării Stat Islamic, care a fost interzisă ca organizație teroristă de către guvernele din întreaga lume, scrie BBC.

Aceasta se concentrează în principal în Afganistan, Iran și Pakistan și în Asia Centrală.

Grupul și-a luat numele de Khorasan deoarece acesta făcea parte dintr-un califat islamic istoric care se întindea în această regiune.

IS-K există de nouă ani, dar în ultimele luni a apărut ca fiind cea mai periculoasă ramură a grupării Stat Islamic, cu o rază de acțiune extinsă și cu o reputație de brutalitate și cruzime extreme.

Împreună cu ceea ce a mai rămas din conducerea mai largă a grupului din Siria și Irak, IS-K aspiră la un califat islamic pan-național condus printr-o interpretare ultra-strictă a Sharia, legea islamică.

În Afganistan, grupul duce o insurgență sporadică, dar încă mortală, împotriva conducătorilor țării, talibanii, cărora li se opune din motive ideologice.

A mai comis IS-K atacuri înainte?

În 2021, a vizat evacuarea haotică de pe aeroportul din Kabul cu o bombă sinucigașă, ucigând 170 de afgani și 13 militari americani.

În anul următor, a vizat ambasada Rusiei din Kabul, ucigând cel puțin șase persoane.

Gruparea a comis atacuri nediscriminatorii împotriva unei maternități, a unor stații de autobuz și a unor polițiști.

În luna ianuarie a acestui an, IS-K a efectuat un dublu atentat cu bombă asupra unui sanctuar din Kerman, Iran, ucigând aproape 100 de iranieni.

În Rusia, a comis numeroase atacuri de mică amploare, cel mai recent fiind în 2020 – și deja în acest an FSB, serviciul de securitate internă al Rusiei, afirmă că a oprit mai multe comploturi teroriste.

Cine au fost atacatorii de la Moscova?

Potrivit presei de stat ruse, cei patru bărbați capturați și inculpați sunt toți tadjici din republica tadjikă din Asia Centrală, care făcea parte din Uniunea Sovietică.

Este evident, după modul în care au apărut în fața instanței, că au fost interogați în mod deosebit de dur, până la tortură.

Problema este că, în conformitate cu normele internaționale, mărturisirile lor nu vor avea nicio valoare – oamenii vor spune orice pentru ca durerea să înceteze, inclusiv să mărturisească o poveste care este pur și simplu neadevărată.

Au apărut informații conform cărora unul dintre bărbați a fost văzut efectuând supravegherea localului la începutul lunii martie, cam în perioada în care SUA au avertizat Rusia că există o amenințare iminentă de atac terorist într-un spațiu public – avertisment pe care Kremlinul l-a respins la momentul respectiv ca fiind „propagandă”.

Un alt raport afirmă că cel puțin doi dintre atacatori au sosit recent în Rusia, ceea ce implică faptul că a fost vorba de o „echipă de asasini” trimisă de IS-K, mai degrabă decât o celulă latentă a rezidenților.

De ce au vizat Rusia?

Există mai multe motive.

IS-K consideră că cea mai mare parte a lumii este inamicul lor. Rusia se află în fruntea listei lor, alături de SUA, Europa, Israel, evrei, creștini, musulmani șiiți, talibani și toți conducătorii statelor cu majoritate musulmană, pe care îi consideră „apostați”.

Ostilitatea Statului Islamic față de Rusia datează din timpul războaielor cecene din anii 1990 și începutul anilor 2000, când forțele Moscovei au devastat capitala cecenă Groznîi.

Mai recent, Rusia a intrat în războiul civil sirian de partea aliatului său, președintele Bashar al-Assad, iar forțele aeriene ruse au efectuat nenumărate bombardamente asupra pozițiilor rebelilor și ale civililor, ucigând un număr mare de luptători ai grupării Stat Islamic și ai celor legați de Al-Qaida.

În Afganistan, IS-K consideră Rusia ca fiind un aliat al talibanilor, motiv pentru care au atacat ambasada rusă din Kabul în 2022.

De asemenea, nimeni nu uită cei 10 ani de ocupație sovietică brutală a acestei țări, între 1979 și 1989.

Apoi, există situația din interiorul Rusiei însăși.

Rusia este văzută de IS-K ca fiind o țară foarte creștină, iar videoclipul lor postat după atacul de la Moscova vorbește despre uciderea creștinilor.

Muncitorii tadjici și alți migranți din Asia Centrală sunt uneori supuși unui anumit grad de hărțuire și suspiciune din partea FSB, care încearcă să prevină atacurile teroriste.

În cele din urmă, este posibil ca Rusia – o națiune distrasă în prezent de războiul pe scară largă cu vecinul său, Ucraina – să fi fost pur și simplu o țintă convenabilă pentru IS-K, un loc în care armele erau disponibile și unde inamicul avea garda jos.

Ce nu știm încă despre atacul de la Moscova?

Rămân o serie de întrebări fără răspuns cu privire la acest întreg episod.

De exemplu, de ce au putut atacatorii să se plimbe în voie timp de aproape o oră în jurul Sălii Crocus, fără să pară deloc grăbiți?

Într-o țară în care poliția și serviciile speciale, în special FSB, sunt omniprezente, acești atacatori s-au comportat ca și cum ar fi știut că nu vor fi întrerupți de o echipă a forțelor speciale ale poliției.

Apoi sunt armele – nu doar pistoale, ci și puști de asalt automate puternice și moderne. Cum au reușit să le achiziționeze și să le introducă în sala de concerte fără să fie detectați?

Capturarea lor rapidă este, de asemenea, surprinzătoare.

Spre deosebire de mulți jihadiști în situații similare, acești bărbați nu purtau veste sau centuri sinucigașe, în maniera celor care preferă moartea în locul capturării.

Și totuși, nu a durat mult timp pentru ca autoritățile ruse – aceleași autorități ruse care nu au reușit să oprească cel mai grav complot terorist din ultimii 20 de ani care se desfășura sub nasul lor – să îi prindă pe suspecți și să îi trimită în judecată.

Toate acestea îi determină pe unii analiști să speculeze cu privire la un fel de așa-numită „acțiune din interior” a Kremlinului sau la o „operațiune sub steag fals” pentru a obține sprijin popular pentru războiul împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, nu există dovezi concrete care să susțină această teorie, iar serviciile de informații americane au confirmat că, în opinia lor, în spatele acestui atac hidos se află Statul Islamic.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Jihadiști din Tadjikistanul „prieten” care „iubesc” lumea Rusă si ortodoxia.

    • Mda, cred ca iti dai seama ca vorbesti despre o tara profund m.u.su.l.m.ana, inrudita de-aproape cu Afganistan.