G4Media.ro

Iohannis, despre tensiunile SUA – UE: Trebuie să evităm inițiative care sugerează…

Iohannis, despre tensiunile SUA – UE: Trebuie să evităm inițiative care sugerează competiția transatlantică

Președintele Klaus Iohannis a admis sâmbătă, într-un discurs susținut la Conferința pentru Securitate de la Munchen, existența tensiunilor dintre UE și SUA și a pledat pentru întărirea cooperării în domeniul securității pentru eliminarea ”animozităților temporare”. Iohannis a respins inițiativele europene care ar concura cu NATO.

În același discurs, Iohannis a cerut o prezență mai puternică a NATO pe flancul său estic, la granița cu Rusia.

”Securitatea și apărarea ar trebui să fie un catalizator pentru diminuarea animozităților temporare de peste Atlantic. Nu ne putem permite nici un fel de înțelegere greșită pe subiecte cu asemenea implicații strategice. Trebuie să evităm inițiative care sugerează competiția transatlantică și să ne concentrăm pe construirea unui consens mai puternic pe problemele pe care trebuie să le rezolvăm împreună. Complementaritatea și evitarea dublării între Uniunea Europeană și NATO sunt cuvintele cheie ale acestui demers”, a spus Iohannis în discursul său.

”Pentru că vorbim despre complementaritate și rolul pe care îl are NATO în apărarea noastră colectivă, nu putem ignora provocările cu care ne confruntăm pe Flancul Estic. În timp ce Uniunea Europeană își pune în aplicare deciziile cu privire la sancțiuni – și ar trebui să continue să o facă cu strictețe – este nevoie ca NATO să își întărească în continuare postura de descurajare și apărare pe Flancul Estic. De aceea România sprijină ferm o coeziune crescută pe Flancul Estic, între nordul și sudul acestuia. Într-adevăr, regiunea Mării Negre, unde provocările la adresa mediului de securitate sunt în creștere, apar din ce în ce mai des provocări la adresa mediului de securitate, după cum am văzut recent, are nevoie de o prezență NATO mai accentuată”, a adăugat președintele Iohannis.

Discursul integral al lui Klaus Iohannis la cea de-a 55-a Conferință pentru Securitate de la Munchen:

Îmi face o deosebită plăcere să mă adresez unui auditoriu atât de distins, sub prestigioasele auspicii ale Conferinței de Securitate de la München, într-un moment în care țara mea, România, deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Într-adevăr, Securitatea în Europa și Apărarea Europei sunt cu siguranță subiecte esențiale și de actualitate.

Punctul de plecare inevitabil al oricărei discuții pe teme de securitate și apărare este complexitatea mediului internațional actual. Ne confruntăm în același timp atât cu amenințări clasice, cât și asimetrice, din diferite direcții strategice. Și acestea nu sunt îngrijorări doar la nivelul politicienilor, al militarilor și al strategilor. Astăzi, temerile cu privire la securitate reprezintă o preocupare predominantă a cetățenilor noștri europeni. În același timp, sistemul internațional multilateral se află sub o presiune crescândă, iar adaptarea sa la noile realități este pentru noi probabil cea mai mare provocare.

Care ar fi trebui să fie răspunsul nostru european la aceste provocări? Răspunsul meu este coeziunea, în sensul său cel mai larg. Întrucât discuțiile cu privire la viitorul Europei sunt prioritare pe agenda europeană în timpul actualei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, deținută de România, este nevoie de o abordare coezivă și incluzivă din partea Statelor Membre și a instituțiilor europene.

De aceea, acest mesaj de unitate și de coeziune definește fundamental prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Abordarea noastră se concentrează pe facilitarea consensului, pe eliminarea diviziunilor și pe găsirea unei poziții comune în ceea ce privește modalitățile incluzive de consolidare a Uniunii.

Securitatea și apărarea nu fac excepție. Dimpotrivă, acestea reprezintă componente fundamentale ale viitorului Uniunii – ele dau credibilitate acțiunii noastre externe și sunt o garanție a faptului că ne păstrăm și ne dezvoltăm vocația noastră pentru multilateralism.

Ce am realizat până acum? De câtva timp, din foarte multe motive, progresul nu a fost uniform. Cu toate acestea, în special în ultimii doi sau trei ani, am obținut rezultate semnificative în toate domeniile – capacități de apărare, cooperare în domeniul industriei de apărare, angajamente operaționale. De asemenea, am înregistrat progrese semnificative și în ceea ce privește crearea condițiilor pentru ca Uniunea Europeană să aibă un rol mai ambițios în gestionarea crizelor civile. Acesta este doar începutul – dar este unul promițător, oferind o bază solidă pentru activitatea noastră viitoare.

Însă nici una din aceste realizări nu ar fi fost posibilă fără o voință politică puternică, întărită prin contribuții concrete din partea statelor membre ale Uniunii Europene. Și mai important însă, aceste realizări au fost posibile datorită convingerii din ce în ce mai puternice că a coopera în domeniul apărării trebuie să devină regulă, ca singura modalitate de a depăși fragmentarea care ne periclitează eforturile.

Politica de Securitate și Apărare Comună, cu toate dimensiunile sale, se bazează pe credința comună a statelor membre că a ne trimite oamenii în misiuni sub steagul Uniunii Europene este mai eficient și mai credibil decât să acționăm în cadrul unei coaliții restrânse.

Incluziunea, flexibilitatea și echilibrul geografic ar trebui să rămână principiile noastre călăuzitoare. Cooperarea Structurată Permanentă, sau PESCO, este unul dintre răspunsurile la falsa dilemă între eficiență și incluziune și are potențialul de a genera o evoluție semnificativă, dacă ne asigurăm că proiectele de cooperare vor contribui la identificarea unor soluții pentru decalajele existente în asigurarea capabilităților la nivel european. Acum ar trebui să ne concentrăm pe implementare. Este nevoie să păstrăm impulsul și să stimulăm progresul în continuare. Este nevoie să conectăm diferite inițiative, să ne asigurăm că se coordonează și se completează reciproc. Este nevoie, de asemenea, să investim mai mult în coeziunea noastră internă, care, în acest caz, se traduce prin convergență strategică.

Obiectivul principal, după părerea mea, ar trebui să fie un Angajament European Sporit.

Sporit – deoarece este clar că este nevoie să facem mai mult. European – deoarece astfel de noi eforturi vor fi întreprinse prin intermediul Uniunii Europene, fără a exclude alte structuri. Angajament – deoarece eforturile noastre ar trebui să aibă drept rezultat reînnoirea angajamentului față de NATO și de Națiunile Unite.

Pe aceste linii de acțiune, un input consolidat din partea Uniunii Europene la securitatea internațională va aduce noi garanții partenerilor noștri strategici, acelor parteneri de care avem nevoie pentru a fi eficienți și credibili. Iar acest lucru duce la întrebarea – este acesta momentul potrivit pentru a fi mai ambițioși?

Doamnelor și domnilor,

În acest an sărbătorim 70 de ani de existență a NATO și 20 de ani de cooperare europeană în domeniul securității și apărării. Este, într-adevăr, momentul potrivit pentru a aprofunda reflecția asupra modului de optimizare a sinergiei strategice între aceste două organizații. Ar trebui să ne concentrăm pe dezvoltarea unui demers armonizat.

Ar trebui să obținem acest lucru prin îmbinarea rolului unic, evolutiv și cuprinzător pe care îl are NATO în apărarea noastră colectivă cu abordarea integratoare a Uniunii Europene în gestionarea crizelor și cu capacitatea sa unică de a aduce împreună o mare varietate de instrumente și resurse.

În acest context, securitatea și apărarea ar trebui să fie un catalizator pentru diminuarea animozităților temporare de peste Atlantic. Nu ne putem permite nici un fel de înțelegere greșită pe subiecte cu asemenea implicații strategice. Trebuie să evităm inițiative care sugerează competiția transatlantică și să ne concentrăm pe construirea unui consens mai puternic pe problemele pe care trebuie să le rezolvăm împreună. Complementaritatea și evitarea dublării între Uniunea Europeană și NATO sunt cuvintele cheie ale acestui demers.

Pentru că vorbim despre complementaritate și rolul pe care îl are NATO în apărarea noastră colectivă, nu putem ignora provocările cu care ne confruntăm pe Flancul Estic. În timp ce Uniunea Europeană își pune în aplicare deciziile cu privire la sancțiuni – și ar trebui să continue să o facă cu strictețe – este nevoie ca NATO să își întărească în continuare postura de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

De aceea România sprijină ferm o coeziune crescută pe Flancul Estic, între nordul și sudul acestuia. Într-adevăr, regiunea Mării Negre, unde provocările la adresa mediului de securitate sunt în creștere, apar din ce în ce mai des provocări la adresa mediului de securitate, după cum am văzut recent, are nevoie de o prezență NATO mai accentuată.

Doamnelor și domnilor,

Fără îndoială, un reper al Președinției noastre la Consiliul Uniunii Europene va fi Summitul informal de la Sibiu, din data de 9 mai, anul acesta, care va avea loc chiar înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Credem că acest Summit va reprezenta un bun prilej să transmitem un mesaj de unitate, de angajament pro-european și să proiectăm o perspectivă pozitivă pentru viitorul Uniunii Europene.

Vom atinge acest obiectiv prin stabilirea, la Sibiu, a direcțiilor Agendei Strategice UE pentru 2019-2024, și prin aducerea politicilor sale mai aproape de cetățeni, astfel încât să ne asigurăm că obiectivele Uniunii Europene sunt adaptate cât de mult posibil la așteptările legitime ale acestora.

În acest context, dezbaterea cu privire la alcătuirea viitoarei Agende Strategice a Uniunii Europene va fi instrumentul potrivit pentru a reflecta asupra celor mai bune modalități de a dezvolta dimensiunea de apărare și securitate a proiectului european.

Vă mulțumesc!”

Foto: Presidency.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. aoleu

    „Iohannis a respins inițiativele europene care ar concura cu NATO.”

    serios ??

    pai daca e asa de ce a sarit kwi ca rata la muci si a fost de acord ca

    May 22, 2017

    „EU army inevitable, says senior German official ”

    se scrie ca

    „France and Germany have led calls for a European army. ”

    „The Netherlands and Germany have already merged some units,

    while the Czech Republic

    and

    Romania

    have expressed interest.”

    https://www.telegraph.co.uk/news/2017/06/19/eu-army-inevitable-says-senior-german-official/

    l-au prins yankeii pe kwi cu dosul in doua salupe hollandeze ?!

    • „Germany Is Quietly Building a European Army Under Its Command”

      19 June 2017

      „Romania’s 81st Mechanized Brigade will join the Bundeswehr’s Rapid Response Forces Division.”

      https://foreignpolicy.com/2017/05/22/germany-is-quietly-building-a-european-army-under-its-command/

      ————-

    • German Army Continues to Swallow Its Neighbors

      Czech Republic and Romania are sending major chunks of their armies to the Bundeswehr.

      — ca sa intelegem ca hollanda este deja o aneza a germanikai —

      Two thirds of the Dutch army’s command structure began to integrate into the German army last year.

      The revolutionary handover of sovereignty from the Netherlands is already being seen as a proof of concept that other nations can follow, providing “the closest and most varied example of how far the military cooperation between two nato states can go” (ibid).

      Last year, German defense minister Ursula von der Leyen set out her ambitions to create “a multinational Panzer division” by integrating soldiers from other nations into the German army.

      https://www.thetrumpet.com/14586-german-army-continues-to-swallow-its-neighbors

  2. Un discurs echilibrat ţi realist. Rămâne să vedem in ce măsură va avea răsunet în celelalte ţări ale UE, precum şi evoluţia Brexitului. Din nefericire coaliţia la putere PSD-ALDE, este sub o puternică influenţă răsăriteană, inconştientă că. realizarea obiectivelor coeziunii va contracara eficient tendinţele de agresivitate teritorială, şi de acaparare cu efort minim a noi resurse tehnologice şi economice aşa cum s-a întâmplat la sfârşitul celui de al doilea război mondial, cănd URSS practicând spolierea barbară a industriei germane, scăpată de distrugeri prim mutarea în URSS a unor obictive industriale cu echipamente, personal de specialitate, şi uneori cu porţi si gardurile imprejmuire, cum a fost cazul uzinei de avioane de Schkoiditz, lăsată cu halele goale şi îmrejmuire cu sârmă ghimpată , este numai un exemplu, văzut cu proprii ochi în anul 1965 la 20 de ani de la terminarea războiului. Aceste practici au condus la desvoltatea prin spoliere, a economiei socialiste a URSS, iar acum după 75 de ani, Federatia Rusă văzând dezvoltarea accelerată a Chinei, încearcă să ţină pasul in special prin santaj energetic şi geostrategic a Comunităţii Europene. Semalul tras de Iohannis este actual şi urgent.

    • @. TERTZI PETRE

      DIscursul este scris de unii care s-au trezit (?!), sper.

      In ceea ce priveste UTOPIA pe care o sustii cum ca kwi este pro -NATO citeste te rog :

      „Un „asasin în lege” în coasta lui Iohannis, pe axa Moscova-Chişinău-Bucureşti

      Renato Usatîi s-a arătat mulţumit şi de alegerea ca preşedinte al României a prietenului apropiat al cumnatului său:

      „Scopurile şi posibilităţile noului şef al statului român coincid cu ale noastre, în vederea unei eventuale colaborări”,

      scria Usatîi imediat după câştigul lui Iohannis (Blog RU),

      în ciuda declaraţiilor sale antiromâneşti în serie, cu care şi-a obişnuit electoratul,

      cum ar fi cea că, dacă va câştiga alegerile, va construi o replică a Zidului Chinezesc la graniţa cu România (sursa: Deschide.md).

      Ea: are 31 de ani.

      O cheamă Veronica şi a fost angajată a Lukoil – România.

      Este sora unui fugitiv din Republica Moldova, deconspirat ca agent FSB în cadrul unei investigaţii RISE Project: Renato Usatîi, fost candidat – interzis – la alegerile parlamentare tocmai încheiate peste Prut.

      În campania electorală prezidenţială din România, tânăra de 31 de ani l-a găzduit pe Klaus Werner Iohannis în locuinţa sa din Bulevardul Primăverii nr. 33, apt. 1, unde, potrivit actelor de rezidenţă în ţara noastră, îşi are domiciliul.

      Proprietatea este împărţită cu soţul său, milionarul Michael Horst Schmidt, patronul Auto Bavaria, prieten şi finanţator al actualului preşedinte ales al României.

      http://www.bursa.ro/un-asasin-in-lege-in-coasta-lui-iohannis-pe-axa-moscova-chisinau-bucuresti-25455526