G4Media.ro

Iohannis anunță că, la revenirea de la summit-ul UE, se va implica…

sursa foto: Captură video

Iohannis anunță că, la revenirea de la summit-ul UE, se va implica în desemnarea comisarului european din partea României / Profilul făcut de președinte

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, la Bruxelles, că, la revenirea în țară de la summit-ul Uniunii Europene, se va implica în desemnarea comisarului european din partea României, având în vedere și rugămintea președintei alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a grăbi această procedură. Președintele a creionat și profilul persoanei care ar trebui desemnată de România și a precizat că aceasta trebuie să fie o femeie.

„Ne-am întâlnit, am discutat despre desemnarea comisarului european. Doamna președinte desemnată Ursula von der Leyen este foarte îngrijorată pentru situația care s-a creat. Avem un guvern interimar care nu va nominaliza un comisar. Comisia se grăbește, chiar dacă este o amânare până la 1 decembrie, care nu este din cauza noastră, dar situația este una complicată și sper să găsim soluții”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis a spus că „ar fi total nepotrivit și ar fi o eroare gravă” din partea României ca numirea noii Comisii Europene să fie blocată de țara noastră.

Când revin în țară o să încep câteva discuții să căutăm soluții”, a anunțat Iohannis.

Întrebat care ar trebui să fie profilul comisarului european desemnat de România, președintele Iohannis a replicat: „Unul bun, dar e clar că avem nevoie de o persoană integră, care are cunoștințele necesare pentru a umple poziția de comisar european, o persoană care sigur ar reprezenta și România în Comisie într-un sens pozitiv. Avem oameni competenți”.

„Doamna von der Leyen a subliniat și la discuția pe care am avut-o că își dorește foarte mult ca România să desemneze o doamnă. (…) Rugămintea a fost să accelerăm procedura”, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele a spus că nu s-a discutat despre nume: „Nu am intrat în discuții pe nume aici, discuția trebuie făcută la București”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la sosirea la Consiliul European, că îi va spune președintei alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că nu acceptă ca un Guvern demis să facă propunerea de comisar european. Iohannis a spus că trebuie așteptată instalarea noului Guvern și și-a exprimat speranța că Parlamentul României nu se va juca cu regulile democrației și nu va tergiversa învestirea Executivului (detalii aici).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Pe mine ma enerveaza impunerea asta a unui gen. Se se face imperechere de dans la balul de sfarsit de ciclu scolar si trebuie sa fie numar egal, sau n-am inteles! Adica Romania are restrictie sa nu propuna barbati????! Ce naiba este asta?

    • Și pe mine. Nu contează cel mai competent om pentru postul respectiv, contează mai mult să fie femeie. This is bullshit.

    • Credeti ca nu exista nicio femeie suficient de competenta incat sa fie propusa comisar?

      Intr-o lume condusa de barbati, in care femeile ocupa mai putin de 10% din functiile de conducere desi reprezinta peste 50% din populatie si din forta de munca, cum se pot impune femeile capabile (nu una-doua femei remarcabile precum Laura Codruta Kovesi, care au reusit in ciuda sistemului, nu datorita lui, ci suficient de multe incat sa echilibreze proportia 9 barbati : 1 femeie) in lipsa cotelor de gen pentru pozitiile ierarhice?

      Barbatii si-ar promova mereu amicii cu care merg la bere, la meci, la golf si cu care considera ei ca au mai multe afinitati si pot lucra mai bine decat cu femeile. Da, pare o discriminare ca dintre un barbat si o femeie la fel de capabili sa favorizezi femeia, dar „discriminarea” asta are rolul de a echilibra situatia actuala in care oricum ai da-o, femeile ocupa mult prea putine pozitii ierarhice superioare in raport cu numarul, pregatirea si competentele lor.

      Da, corectitudinea politica poate parea iritanta, dar societatea in care traim e atat de injusta si de plina de dezechilibre intre barbati si femei, majoritate-minoritati, bogati-saraci, incat e nevoie de mecanisme care sa corecteze neajunsurile ei.

      De-aia in tarile mai civilizate decat a noastra exista taxare progresiva (mai mare pentru bogati, care au de unde, si mai mica pentru saraci, care au mai multe nevoi), sisteme de protectie sociala, cote de gen, pentru minoritati si pentru persoane cu dizabilitati, pentru ca altfel cei privilegiati nu ar accepta niciodata sa imparta privilegiile de care beneficiaza nu pe merit, ci pe alte considerente (sociale, rasiale, genetice, religioase) cu cei mai putini favorizati de soarta. Asa e natura umana – tribala.

  2. Domnule presedinte, propuneti dumneavosatra niste candidati, apoi sa se dezbata si alege unul dintre acestea.Nu am increder in nimeni altcineva in momentul se fata.Mult succes.

    • Corect.
      Sa se iasa in spatiu public cu o lista de 5 propuneri.
      O saptamana dezbateri.
      Un vot pe o platform electronică.
      Ar fi un test rapid de consultare a opiniei publice.
      Care vrea votează iar daca votează minimum 1000000 de romani tot e mai bine decat cu sadomasochisme de astea: profilul moral, integritatea, bla…
      Astea depind de cel care propune.
      5 propuneri:
      – Presedintie,
      – Guvern,
      – Parlament,
      – Academia Romana,
      – Patriarhia Romana.
      In 3 zile sa se faca propunerile.
      O zi de încărcat platforma electronic verificări.
      In 5 zile se votează.
      A zecea zi e desemnat câștigătorul.
      Altfel sunt discutii sterile si se divizează societatea.
      Acea parte interesat a de acest lucru.
      E simplu.
      Ghinion.
      Trebuiesc negocieri, dezbateri bla, bla..

  3. Ce mai conteaza ca Santa Klaus mai incalca inca odata Constitutia…dor guvernul poate desemna comisarul…asa prevede legea..nu presedintele…

    • Asta in mintea tulburată a unora care văd „desemnări” ale altcuiva decât ale „guvernului”. Nu cel al mafiei PRO-PSD-ALDE, care a căzut. In articol scrie altceva și președintele a afirmat altceva, doar un trol coclit care dezinformează vede ” încălcări „. Nu este și nu au fost ” încălcări ale constituției ” din partea președintelui, nici măcar in cazul demiterii lui kovesi pe care aceiași troli o speculează, în sens invers. Dacă ar fi existat, ar apărea măcar un postac penal care ar înfățișa măcar una. N-a fost cazul.

  4. @bad, lipsa de cultura institutionala europeana e clara, nu e discutabila. Documentează-te si revino, incearca sa nu mai fii partizan in aprecieri.
    Din cauza psd-ului poporul uita ca inima democratiei este parlamentul si au gresita parere ca doar un tatuc ne mai poate salva. „senatus popolus que romanus”.
    Presedintele nu are niciun rol in desemnarea candidatului, doar guvernul instalat!

    • Cum era de așteptat, trolul corect e prăfuit rău. E pulbere „pe aceste subiecte”, în particular și în existența lui, în general. E dintr-aia care nu știu de ce se află în viață. În primul rând, n-a priceput nimic din articol, e clar. Nici explicațiile, în două rânduri, nu l-au ajutat. O tot ține langa cu ” dreptul guvernului de a nominaliza”. Nimeni n-a susținut altceva dar el nu vrea „să accepte”, de bătut în cap ce e. Guvernul va nominaliza, bineînțeles dar nu guvernul mafiei PRO-PSD-ALDE care s-a dovedit incapabil să vină cu o propunere ce poate fi luată în considerare. Tot așa, de nicăieri nu rezultă că Iohannis ar fi spus că nominalizează el comisarul, cum tot insistă trolul să bată câmpii, așa, ca boul care îi dă înainte. Că vorbește cu Ursula sau cu alții, e normal, ce, trebuie să stea închis într-o cușcă pentru că așa pretinde un postac prost că ar „sta legea? Din contră, chiar trebuie să o facă, să împiedice ca, la Bruxelles, să mai ajungă bovine gen rovana plumb sau Nica. De unde pretenția unora care spun niște tâmpenii ca alții să piardă vremea ” să vadă cine, ce, cum „, când nu e nimic de văzut, nu poți să ” documentezi” că albul e negru oricât ai „pune mâna pe carte”. Albul rămâne alb . La fel, că există ” cultură instituționala europeană „, asta e ” clar” pentru oricine, mai puțin pentru un postac rău intenționat care nici intr-un caz nu poate „învăța” pe cineva, ceva, el, care doar manipulează. Că nu perfectă, asta e de discutat dar nu se poate spune că e „lipsă”. Poate căuta dobitocul în câte ” tratate „vrea, nicăieri nu scrie că apa curge în sus. Ăsta e și motivul pentru care postacul nici n-a fost în stare să aducă măcar un argument care să susțină prostiile pe care le scoate. Deci, iohannis a convenit cu Ursula să aștepte până când noul guvern va veni cu o propunere în regulă după ce o va retrage pe cea la mișto, cu nica și nu e nimic ilegal în asta

  5. Ce legătură are „lipsa de cultură instituțională europeană” cu „aprecierea partizana” adevărului la adresa unui comentariu inept, care deformează realitatea, cu scopul de a dezinforma? Președintele nu a afirmat că vrea să numească el comisarul și articolul nu susține așa ceva..Nici vorbă de „tătuc” iar toată teoria cu citate latinești menite să sublinieze „cunoșterea” autorului, teorie corectă de altfel, se aplică pasionanților de totalitarisme precum și iubitorilor de autoritarism și dictatori, nicidecum în cazul de față. Cât despre cât de „clară” este „lipsa de cultură instituțională europeană*, aștept ” documentarea” printr-o „revenire” a autorului acestei afirmațiii false prin natura dihotomică a „aprecierii* categorice dar și prin lipsa de echivoc, imposibilă în acest caz: cultura nu e o nutrie pe care o vezi ” clar” sau nu e „discutabil”.

    • Te rog pune mana pe carte, google, documenteaza-te, vezi cine, cum, in ce fel, etc. Eu nu am nicio o obligatie de a te invata, mai ales ca nu vrei sa accepti.
      Gasesti cu usurinta tratate de institutii europene, etc.
      Doar asa un flavour… Ursula stie ca nu are cum sa respinga candidatura lui Dan Nica (pe motiv ca premierul a fost demis, deoarece la nominalizarea lui era in functie) si atunci a dat de inteles egalitatea de sexe. Pe de alta parte daca respinge candidatura lui Nica, tot guvernul Dancila are dreptul de a nominaliza alt candidat, chiar interimar fiind (deoarece exista un principiu in drept „ubi lex non distinguit nec nos distinguere debemus”) , ori in lege se specifica clar ce nu are voie sa faca un guvern interimar (OUG. Etc), fara a se specifica ca nu are voie sa propune comisari.
      Presedintele desemnat al Comisiei stie astea, de asta asteapta o rezolvare in tara, de asta inca nu l-a respins pe Nica.

      Deci @Bad, intelegi acum cat de nepregatit esti pe aceste subiecte?

    • Prin toate aceste comentarii nu exclud faptul ca din punct de vedere moral guvernul psd nu are nici macar vreun drept de a numi, de a se mai implica in politica externa. Moral nu. De asemenea nici Iohannis nu are vreun drept legal de a merge la Ursula si a bloca/influenta o nominalizare, fie ea si Nica. Singura lui atributie este de a numi un nou premier si atat. Noul premier are dreptul de a retrage o nominalizare si de a propune un alt candidat, daca trece de votul parlamentului.
      Cam asa sta legea!

  6. Egalitate de șanse dar sa fie femeie. Câtă ipocrizie.