G4Media.ro

Intră în vigoare embargoul UE pe motorina rusească/ Blocul comunitar se alătură…

sursa foto: Pixabay.com

Intră în vigoare embargoul UE pe motorina rusească/ Blocul comunitar se alătură SUA în impunerea unui plafon de preț pentru vânzările către țările non-occidentale

Uniunea Europeană face încă un pas important în direcția reducerii legăturilor sale energetice cu Rusia. Blocul celor 27 de țări interzice produsele petroliere rafinate rusești, cum ar fi motorina, și se alătură SUA și altor aliați în impunerea unui plafon de preț pentru vânzările către țările non-occidentale, transmite The Guardian.

Interdicția Europei intră în vigoare duminică, după embargoul impus de aceasta asupra cărbunelui și a majorității petrolului din Rusia. Măsura este menită să reducă și mai mult dependența de energia rusă și plățile în vistieria de război a Kremlinului, pe măsură ce se apropie împlinirea unui an de la invazia din Ucraina, relatează Associated Press.

Importatorii europeni au avut la dispoziție luni de zile de la anunțarea interdicției, în iunie, pentru a stabili noi livrări. Aceștia au redus deja ponderea Rusiei în importurile UE la 27% în decembrie, de la peste jumătate înainte de începerea războiului.

Furnizorii americani și-au intensificat livrările la niveluri record, de la 34.000 de barili pe zi la începutul anului 2022 la 237.000 de barili pe zi până acum în ianuarie, potrivit S&P Global.

Noile capacități de rafinare care intră în funcțiune în acest an în Kuweit și Arabia Saudită și anul viitor în Oman ar putea, de asemenea, să ajute. India este o altă sursă potențială.

Pe de altă parte, Rusia şi-a majorat deja livrările de motorină spre Turcia şi Maroc, în încercarea de a-şi redirecţiona produsele petroliere înaintea embargoului UE, transmite Reuters citată de Agerpres.ro.

Cu toate acestea, sursele din piaţă spun că, în această lună, livrările de motorină de la rafinăriile ruseşti ar putea fi mai mici decât se preconiza. „Pe lângă embargou, livrările de produse rafinate ar putea fi afectate de vremea nefavorabilă din porturile Novorossiisk şi Tuapse de la Marea Neagră”, a spus unul dintre traderi.

De asemenea, rafinăriile ruseşti ar putea reduce producţia de carburanţi în funcţie de nivelul plafonului de preţ, care nu a fost încă stabilit, susţin traderii. „Dacă marjele vor deveni negative, producţia de combustibili ar putea să scadă rapid şi semnificativ”, a adăugat un trader.

Lipsa de tancuri petroliere disponibile este un alt factor care ar putea limita exporturile ruseşti de motorină, a adăugat o sursă citată de Reuters.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Nu țărilor non-occidentale ci doar Rusiei care invadează vecinii. Nu-ți place Valea în Siberia să experimentezi la prima mână cultura rusă.

  2. Hai cu noi pe front James Blond . Nu mai sta in capitalism ca e rau. Aici pe front ai mancare si haine gratis si te asteapta prietenii. Haide sau te luam cu forta.

  3. Planeta are 200 de tari.

    UE, SUA, Japonia, Canada si Australia etc reprezinta doar vreo 33 de tari

  4. @Jame Blond, nu impune nimic Rusiei ci își impun lor sa nu cumpere cu mai mult de 100 usd baril motorina sau 45 pe petrol.
    În rest Rusia poate să-l vândă Chinei cu 30 sau sa și-l bage în kwr. Sau sa ți-l dea ție moka sa ți-l bagi în kwr.

  5. Rusia va vinde petrol Indiei si Turciei care il vor exporta in Europa. Aceeasi motorina, profit mai mare pentru ei, preturi mai mari pentru noi. Care e faza?

    • @pro european, @ruble – ce va pasa voua, oricum traiti din trollat

    • faza e ca rusii vor face mai putin profit. adica exact ce se dorea. vrei si un desen?

    • Nu ai inteles idea 😁 Combustibilul cumparat de India,Turcia ,China ect se va vinde de catre Rusi cu mult sub pretul cu cat le vindea tarilor UE.Idea de baza e slabirea economiei ruse chiar daca UE uneori nu intodeauna va importa de la tarile terte combustibilul rusesc cu cateva centi mai scumpe. Decat sa cumpar de la inamic cu 100 lei mai bine de la un vecin cu 101 lei ca dusmanul sa vanda doar cu 80 lei. 😁

    • Bai asta care vorbeste singur, FCUK OFF you’re walking. Cat mai departe in Siberia ta ma thembelulle

  6. Imi rau ca dau din casa, dar Florin = Parere = raul = Jonny Stalker = SHUT UP IM TALKING 🤡

  7. dar alea 33 aduna vreo 80% din puterea de cumparare. ca asa e in tenis 😀

  8. @Raul.. era vorba doar despre tarile care conteaza. Nu implicam tarile de mana a doua gen Congo,Etiopia sau Romania 😃

  9. s-a trezit imperialismul in bond saracu’. vezi-ti ma de pennywise si lasa-ne ca esti cu logica la grupa mica :))))))))))))))))))

  10. Care e agitatia,ne-a spus Lavrov ca pe ei sanctiunile ii fac mai puternici,deci nu are niciun motiv de suparare.
    Si de ce am cumpara petrol la 1 leu din Ruzzia,cand putem astepta ca rusii sa il vanda in India la 10 bani si noi sa il cumparam de la indieni la 50 de bani. Rusii falimenteaza,indienii fac si ei un ban si occidentul are petrol mai ieftin ca in 2021 fara sa finanteze Putinstanul.

  11. Pretul va fi platit de europeni pentru hatarul lui biden si al UR…SULEI.

  12. Marea problema pt Europa este ca nu o sa mai fie competitivă. China și India nu o sa ne revandă același petrol și motorina ci o sa o folosească ei, dezvoltându-și economia. Economia Europei nu o sa mai aibă nevoie de asa mult combustibil deoarece va importa produse finite din Asia. Pe termen lung, eu cred ca cea mai afectata parte va fi Europa. Planul Statelor Unite este sa slăbească UE. Cu China nu au sanse

  13. Auzi ce „combinație” face UE, cumpăra motorina de prin India făcută din petrol mujic, dar care face înconjurul lumii să ajungă la rafinare! Daca asta nu e nuuutret pentru creeetini!

    • In primul rand daca e MOTORINA e deja rafinata in Rusia,nu mai are nevoie de rafinare. In al doilea rand China nu are nevoie de motorina pentru ca trebuie sa isi mentina industria extractoare activa,are milioane de angajati acolo. Dara daca tot poate cumpara de la „genialii” mujici sub pretul de productie de ce sa nu faca un profit rapid vanzandu-le europenilor mai ieftin decat cumparau ei inainte de invazie?

  14. europenii si americanii impreuna cu ucrainenii isi baga p…-n petrolu si gazu k.kremlinului…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉

  15. Cred ca se se vrea ca Europa sa fie Africa Asiei!mai dispare un competitor de pe piata!