G4Media.ro

Întoarcerea la rădăcinile creştine: preşedintele francez Emmanuel Macron provoacă „republica laică”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Richard Dawkins, probabil unul dintre cei mai inversunati atei impotriva crestinismului, si-a schimbat intr-o anumita masura viziunea. A observat ca pe masura ce crestinismul se prabuseste in Europa occidentala, golurile sunt umplute de traditiile religioase ale imigrantilor si refugiatilor. Sunt unii ca Douglas Murray care au ajuns sa se considere „atei crestini”, intr-o disperata reactie de a contraacara avantul islmului. Poate de aici si pozitionarea presedintelui Macron. Intr-o tara laica, sa ai astfel de pozitii, trebuie sa se numeasca disperare. Nu ma asteptam la altfel de reactii cand vine vorba de politicienii de stanga. Intotdeauna au fost slabi si populisti. In ipocrizia lor, nici n-au observat ca au ajutat la erodarea fundatiei pe care a fost construita civilizatia europeana, o fundatie crestina.

  2. Good stuff. Poate pentru ca putini si-au asumat faptul ca majoritatea – daca nu totalitatea – valorilor si preceptelor morale care sustin etica administrativa materializata in legislatie primara, secundara, pana si procedura parlamentara au doua surse – una morala care este o combinatie de crestinism cu iluminism, si a doua mai operationala care este bazata pe eficienta si eficacitate in admin publica. Laicizarea insasi este mai mult operationala, suntem in mare masura tributari celor zece porunci etc.

  3. Era și timpul . Dar ma mira/surprinde un astfel de gest din partea lui , Franța cloaca socialista a Europei .

  4. Imigraţia (preponderent musulmană) mi se pare un argument slab pentru ca Franţa să redevină un stat religios. Întâi, imigranţii de acolo nu sunt refugiaţi din motive de prigoană religioasă. Sunt oameni care fug de sărăcie şi de război. Apoi, dacă totuşi se înfiripă în rândul lor, la un moment dat, un curent religios opus creştinismului — vezi atacurile teroriste — nu văd de ce un stat religios ar fi mai capabil să li se opună, decât unul laic, cum este acum. În fond, nu-i decât o chestiune de legislaţie şi mai ales de administraţie. Care nu au nimic de a face cu religia. Celălalt argument, mai puternic, cum că civilizaţia europeană este rodul creştinismului, cred că are totuşi o valabilitate limitată în timp. Dacă lui Macron i-a venit ideea să devină un reformator total, ideea mi se pare proastă. Reformatorii totali şi-au frânt de cele mai multe ori gâtul mai devreme sau mai târziu. Pentru Macron, dacă persistă, s-ar putea să fie începutul sfârşitului. Mai ales după ce reformele lui în legislaţia muncii au început să înregistreze rateuri spectaculoase.

  5. Stimabile domn , politicile de stânga “liberale” și renegarea pina la furia împotriva creștinismului au adus Europa actuala in impasul in care se afla. Creștinismul sau ateismul are o grămada a face cu legislația la fel cum islamul dictează legile in Pakistan și Iran de exemplu . S-a dorit in Europa o comuniune culturală cu toate națiile lumii dar ideea s-a dovedit o tâmpenie . Nu are cum sa existe un “melting pot” in Europa , a recunoscut inclusiv coana Merkel . Macron și-a dat seama de adevăr dar s-ar putea sa fie prea târziu Pt el.

  6. Mes felicitations Mr. Le President! Cum ar zice francezul…

    Da, intr-adevar, bravo Monsieur Macron. Daca dansul aduce in discutie miezul crestin al Frantei, atunci se justifica nevoia de spiritualitate, in general.

    Astfel, la o discutie la Digi 24, in saptamana 19 martie a.c., dintre Cozmin Prelipceanu si Cristian Parvulescu (SNSPA), acesta din urma declara ca Muntele Athos este o placa turnanta de difuzare a ideilor fundamentaliste ortodoxe in aceasta zona…Socanta declaratie a unui „intelectual”. Intrebarea este: Mon cher Parvulescu, in ce mod este ortodoxia fundamentalista?

    Astfel, presedintele Macron nu face altceva decat sa reitereze un adevar absolut: nevoia de spiritual la om. Insa, bineinteles ca dansul si-a atras oprobriul intelectualilor si a stangii.

    In anii 1980, in primul sau mandat, Ronald Reagan a fost primul presedinte american care a mentionat sintagma „God bless America”. Bineinteles ca si el era conservator.

    In anii 1800 John Newman din Marea Britanie afirma ca studierea teologiei nu face altceva decat sa confere omului o anumita viziune, de intreg asupra lumii, alaturi de disciplinele de studiu din acea vreme. Astfel, el vorbea despre acel „wholeness” la om.

    Eternul conflict dintre stanga si dreapta, stat laic vs. stat clerical, etc. este peren. Poate, in acest sens si „intelectualii”, precum C. Parvulescu vor inceta sa faca afirmatii denigratoare si manipulatorii la adresa ortodoxiei. Daca nu, asemenea „personalitati academice” sa renunte la botezul crestin si la slujba de inmormantare cu preot.

  7. Felicitari Presedintelui Macron.Directia este buna si va produce o apropiere cu U.S.A. Merkel va trebui sa se gandeasca bine daca nu ar fi cazul sa isi schimbe si ea atitudinea. Bate vantul schimbarii !