G4Media.ro

INTERVIU Giuseppe Conte, premierul italian: ”Este cea mai riscantă perioadă, vor fi…

INTERVIU Giuseppe Conte, premierul italian: ”Este cea mai riscantă perioadă, vor fi săptămâni grele. Să rămânem uniți. Încă nu am ajuns la apogeu” / În Italia apar 2.500 de noi cazuri de infectare cu coronavirus pe zi

Premierul italian Giuseppe Conte a declarat luni într-un interviu pentru Corriere della Sera că: „Oamenii de știință ne spun că nu am ajuns încă la apogeu. Nu putem lăsa garda jos. Controversele? O nebunie. Renzi vorbește urât despre Guvern în străinătate? Sunt surprins, dar nu comentez”.

(interviu preluat din Corriere della Sera, via Rador)

Reporter: Domnule Prim-Ministru Giuseppe Conte, există o Italie care respectă regulile, cântă de la balcoane și, în proporție de 62%, împărtășește alegerile făcute de Guvern. Și, apoi, există Italia celor șmecheri.

Giuseppe Conte: Trebuie să evităm în toate modurile deplasările care nu sunt absolut necesare. Este momentul să facem sacrificii și alegeri responsabile. De la început am lucrat în spirit de unitate, punând sănătatea pe primul loc, ceea ce cred că explică acel consens de 62%. Ne confruntăm cu o situație de urgență nemaiîntâlnită după război până astăzi. Marea majoritate a italienilor sunt conștienți că regulile sunt necesare pentru a-i proteja pe cei dragi. Sunt mândru să conduc această mare comunitate, care în momentul de maximă dificultate se oprește să cânte imnul național și să trimită aplauze emoționante medicilor și asistentelor care lucrează epuizați pe secții.

Reporter: Peste 1.800 de morți. Va putea Italia să oprească epidemia sau o mare parte a populației va fi contagiată?

Giuseppe Conte: Dacă vom continua să stăm acasă, evitând contactele riscante, vom fi mai eficienți în oprirea virusului. Oamenii de știință ne spun că încă nu am atins apogeul, acestea sunt săptămânile cele mai riscante și avem nevoie de precauție maximă. Nu putem lăsa garda jos. Este cea mai importantă provocare din ultimele decenii, pentru a o câștiga este nevoie de contribuția responsabilă a 60 de milioane de italieni.

Reporter: În Lombardia lipsesc paturi în spitale și măști, guvernatorul Fontana simte guvernul distant și îl cheamă pe Bertolaso în ajutor. Cum răspundeți la provocare?

Giuseppe Conte: Alimentarea polemicilor nu este sterilă, este o nebunie. Organizația sanitară este în mâinile Regiunilor. Întrucât nu putem și nu dorim să ne schimbăm cadrul constituțional, trebuie să colaborăm cu toţii pentru ca răspunsul sistemului de sănătate să fie cât mai eficient posibil. Nu îl cunosc personal pe Bertolaso, dar consider pozitiv faptul că Regiunea este susținută de o persoană care cunoaște sistemul organizatoric al Protecției Civile. Acest lucru va facilita dialogul cu centrala care operează la Roma, sub conducerea lui Borrelli și a lui Arcuri.

Reporter: Până noaptea târziu, miniștrii s-au contrazis cu privire la puterile Protecției Civile. Borrelli a amenințat cu demisia pentru că era „coordonat” de Arcuri?

Giuseppe Conte: Nicio diviziune privind rolul Protecției Civile, care este esențial pentru a coordona sprijinul acordat Regiunilor. Nu-l cunoașteți bine pe Borrelli, el este o persoană cu o mare competență și cu o inimă generoasă. El lucrează deja cu Arcuri într-un mod profitabil, ambii conștienți că sunt chemați să facă față unei provocări de o importanță enormă.

Reporter: Mortalitatea atât de ridicată a Italiei nu sugerează schimbarea strategiei, poate făcând teste stricte ca în Coreea?

Giuseppe Conte: Trebuie să așteptăm câteva săptămâni pentru a verifica rezultatele deciziilor noastre, inspirate din indicațiile comitetului tehnico-științific. În rest, nu sunt necesare noi interdicții, acum este important să le respectăm scrupulos pe cele care au fost deja impuse. Activitățile motorii sunt permise, dar mersul la alergat toți împreună este interzis. Primarii au făcut bine că au închis parcurile, iar poliția face bine privind combaterea adunărilor. Din păcate, acest lucru se aplică și bisericilor. Știu că cer mult, dar trebuie să ne pregătim pentru a face față perioadei de vârf a infecției și este bine să stăm toți acasă.

Reporter: Structurile sanitare din sudul Italiei vor rezista sau există riscul de colaps?

Giuseppe Conte: Chiar și cei mai calificați oameni de știință consideră că este dificil să facă predicții prea specifice. Scopul nostru este să stopăm sau cel puțin să încetinim viteza de răspândire a virusului, pentru a avea posibilitatea să gestionăm situația de urgență într-un timp mai mare, distribuind o reacție eficientă pe întreg teritoriul național. Cu siguranță că nu ne mai putem permite erori de comportament. Deplasările celor care, de exemplu, părăsesc orașul Milano la sfârșit de săptămână pentru a ajunge la familia lor sau la reședința lor în sud, trebuie să fie absolut evitate.

Reporter: După blocarea trenurilor de noapte, ar trebui să ne așteptăm la alte închideri, de la farmacii la magazinele alimentare?

Giuseppe Conte: Serviciile esențiale trebuie să fie garantate. Dacă supermarketurile, farmaciile, spitalele continuă să fie aprovizionate, se datorează faptului că în spatele lor există un lanț industrial care funcționează, cu un mare sentiment de responsabilitate, astfel încât țara să nu se oprească. Italia are un potențial neexplorat, s-a mișcat cu curaj și alte țări, precum Spania și Franța, urmează modelul nostru.

Reporter: Mulți industriași și comercianți se tem că nu vor mai redeschide niciodată. Faptul că ați permis libera alegere dintre a rămâne deschise activitățile și oprirea producției nu riscați să declanșați concurență neloială?

Giuseppe Conte: Lumea afacerilor este invitată la o provocare foarte grea. Mulți au închis, iar cei care au ținut încă deschise activitățile trebuie să garanteze lucrătorilor un nivel adecvat de protecție. Acest decret nu va fi suficient. Pagubele vor fi grave și răspândite, va fi necesară lansarea unui plan real de „reconstrucție”.

Garda Financiară va interveni aspru împotriva comportamentelor speculative față de cei care impun prețuri în afara pieței sau profită pentru a-și crea condiții avantajoase în producerea bunurilor de primă necesitate. După coronavirus nimic nu va mai fi ca înainte. Va trebui să ne așezăm la masă și să reformulăm regulile comerțului și ale pieței libere.

Reporter: După părerea lui Salvini nu toți muncitorii sunt în siguranță…

Giuseppe Conte: Nu este momentul polemicilor, ci al angajamentului și al soluțiilor. Guvernul a dedicat 18 ore pentru a încheia acordul dintre asociațiile comerciale și sindicate pentru a asigura cele mai înalte standarde de siguranță pentru muncitori. Lucrătorii au făcut bine că și-au făcut vocea auzită, sunt la muncă, în prim-plan pentru Italia. Fiecare sacrificiu este un act de dragoste pentru țară, suntem alături de ei.

Reporter: Va urma o perioadă de lacrimi și sânge?

Giuseppe Conte: Răspundem cu un pachet de norme care vor permite economiei noastre să suporte costurile impuse de situația de urgență. Suntem gata, dacă este necesar, să luăm din nou măsuri pentru relansarea țării. Vom face tot posibilul pentru ca, chiar și în elaborarea legii bugetare, Italia să își poată reveni datorită investițiilor, reducerilor de taxe, simplificării și inovării. Vom ajuta Italia să se ridice și sunt convins că vom reuși.

Reporter: Liga îndeamnă Guvernul să urmeze exemplul Germaniei, care a pus la dispoziția mediului de afaceri 550 de miliarde de euro pentru credite.

Giuseppe Conte: Garanțiile prevăzute în noul decret de lege activează fluxuri de împrumuturi care, în raport cu PIB-ul, sunt similare cu cele ale Germaniei.

Reporter: Europa în vremea coronavirusului este cea condusă de Lagarde sau cea condusă de von der Leyen?

Giuseppe Conte: Este cea capabilă să facă tot ce este necesar pentru a răspunde unei situații de urgență care nu este italiană, ci europeană. Deja în conferința video de acum câteva zile, președintele von der Leyen a subliniat ideea sa de a folosi toate instrumentele necesare pentru a sprijini Italia. Primele măsuri anunțate de Comisie pentru sprijin medical și economic mi se par eficiente și concrete, precum și înlăturarea obstacolelor în calea liberei circulații pe piața internă a bunurilor sanitare.

Reporter: Ce veți cere celorlalți lideri G7 prin videoconferință, astăzi?

Giuseppe Conte: Este necesară coordonarea europeană a măsurilor economice și sanitare. Este timpul pentru alegeri curajoase și Italia poate oferi o contribuție semnificativă, deoarece este prima țară din Europa care a experimentat o răspândire atât de amplă a virusului.

Reporter: Doi membri ai guvernului, Ascani și Sileri, sunt pozitivi la Covid-19. Ce contramăsuri ați luat?

Giuseppe Conte: Un salut afectuos pentru Pierpaolo și Anna, cu speranța că se vor vindeca în curând împreună cu miile de italieni care au de-a face cu acest virus, astăzi. De câteva zile am respectat distanța de un metru, desfășurăm întâlniri prin videoconferință și preferăm munca inteligentă (smart working) cât mai mult posibil.

Reporter: Ce efect resimțiți din partea lui Renzi atunci când solicitați țărilor europene să nu facă „greșelile Italiei”?

Giuseppe Conte: Italienii își strigă mândria de la balcoane, arată lumii întregi ce înseamnă să aparții aceleiași „comunități” și să rămâi unit. Mă sună mulți șefi de stat și de guvern, care admiră curajul nostru în adoptarea unor astfel de măsuri restrictive și seriozitatea demnă a cetățenilor de a le respecta. Sunt surprins să văd un fost premier, care a reprezentat Italia în lume, că vorbește de rău guvernul italian în străinătate, la televiziunile și ziarele americane și germane. Dar eu nu comentez. Îi voi lăsa pe italieni să judece. (Traducerea: Oana Avram)

În Italia sunt 23.073 de bolnavi, o creștere cu 2.470 de cazuri în ultimele 24 de ore

Italia are un număr total de 23.073 de pacienți cu coronavirus, cu o creștere față de duminică de 2.470 de cazuri, când creșterea a fost de 2.853, potrivit agenției Ansa. Numărul total de persoane infectate – inclusiv victime și pacienți vindecați – a ajuns la 27.980, potrivit datelor furnizate de comisarul pentru situații de urgență, Angelo Borrelli, în cadrul unei conferințe de presă la Protecția Civilă din Roma.

Dintre cei 27.980 de pacienți, 11.025 sunt spitalizați cu simptome, iar 10.197 sunt aflați în izolare la domiciliu. S-au vindecat 2.749 de persoane, cu 414 mai multe decât duminică. „414 de persoane vindecate, mai multe decât duminică, și 2.470 de noi cazuri pozitive, mai puține decât duminică, chiar dacă lipsesc datele din Puglia și din provincia autonomă Trento. Dar, după cum puteți vedea și din datele din Lombardia, tendința este în scădere, să înregistrăm această cifră”, a spus comisarul Protecției Civile în timpul conferinței de presă.

Numărul victimelor coronavirusului în Italia a depășit 2.000. În total sunt 2.158 de decese, cu o creștere comparativ cu duminică de 349 de morți. Duminică, creșterea zilnică a fost de 368 de decese. Sunt 1.851 de pacienți internați în terapie intensivă, cu 179 mai mulți decât duminică, dintre aceștia 823 sunt în Lombardia.

În Lombardia sunt 14.649 de oameni depistaţi pozitiv la coronavirus și 1.420 de decese, cu 202 mai multe decât duminică, a declarat consilierul regional pentru bunăstare, Giulio Galler, explicând că „datele sunt puțin defalcate, unele cresc foarte mult, altele mai puțin”. Cazurile pozitive sunt cu 1.377 în plus, „o cifră mai mică decât duminică, în concordanță cu cea din celelalte zile”, în timp ce numărul de pacienți internați „este foarte mare, cu 1.273 mai mulți decât duminică”. La terapie intensivă sunt spitalizate 823 de persoane, cu 66 mai multe decât duminică”.

Spitalele încep să „rămână fără stocuri de măști de protecție superioară, utilizate în special la terapie intensivă, iar în Lombardia stocurile vor mai ajunge doar pentru câteva zile”, a declarat de președintele Asociației Anesteziștilor (Aaroi-Emac), Alessandro Vergallo, care a scris o scrisoare președintelui Republicii. „Există riscul – scrie el – de a paraliza sau de a încetini eficacitatea efortului în încercarea de a salva un număr cât mai mare de vieți omenești”.

„Nu mai este timp. Nu mai avem paturi unde să internăm oamenii – spune o voce în apelul video al asistenților medicali -, suntem nevoiți să reutilizăm echipamentele de protecție personală, deoarece nu mai avem, iar în multe situaţii, cele disponibile nu sunt potrivite. Suntem într-un pericol constant, știm că riscăm contagierea în fiecare zi și, totodată, ne confruntăm cu teama constantă de a aduce virusul în casele noastre. Nu mai avem timp nici să plângem, decât la sfârșitul lungilor ture epuizante. Vedem o moarte care nu are demnitatea de a fi marcată. Oameni departe de ființele dragi. Suntem încercați, suntem puțini, în spital și în teritoriu. Mergem în casele oamenilor ca soldații pe front, fără protecții, pe un teritoriu care nu reușește să facă față cererilor enorme de tratament. Suntem singuri. Dacă nu oprim această avalanșă vom plăti cel mai mare tribut: eșecul întregului sistem și al tuturor lucrurilor pentru care are sens să trăim. Avem nevoie de spitale, de personal. Imediat. Acum. Nu mâine. Avem nevoie de profesioniști calificați, nu reciclați, nu aruncați pe front ca pioni. Avem nevoie și de voi, dragi cetățeni. Închideți-vă în casă. Fiecare ieșire deschide ușa virusului. Nu ne mai putem permite. Nu mai este timp”, susțin cadrele medicale italiene.

Traducerea: Oana Avram / Rador

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Italia e depășită de situație și are nevoie de ajutor….. Pacat ca o tara asa frumoasa a fost ingenuncheata de ignoranță și egoism Dacă populația, turist, emigrant sau localnic, ar fi acceptat să-și limiteze plăcerile și tabieturile zilnice, dacă pedepsele ar fi fost ferme, dacă informarea ar fi fost acerba și ar fi înlocuit spoturile publicitare de la TV sau internet, dacă exemplele negative ar fi fost făcute publice insistent, poate ca nu ajungeau la asa catastrofa umana……Acum au nevoie maxima de ajutor, dacă acum nu au loc în spitale, în curând vor avea nevoie de cimitire noi…. Trist!

  2. 1. construirea de spitale temporare din prefabricate, precum in China;
    2. chemarea tuturor rezidentilor si studentilor de la Fac. de Medicina pentru a-i ajuta pe medici
    3. un apel catre statele care pot livra echipamente si masti
    4. fabricile care fac acest echipamente trebuie sa lucreze non-stop

    Astea ar fi cateva masuri urgente care se pot lua rapid.

  3. n-as fi banuit ca in Italia s=a trait pe asa mare „smecherie”. Scrie ca au 1851 la terapie intensiva. Deci 1851 pacienti au blocat intreg sistemul medical al unei tari cu 60M locuitori. pai daca era vreo calamitate cu multe victime simultan, spre ex. cutremur puternic, ar fi fost mult mai multi in stare grava.

    „11.025 spitalizati cu simptome, 10.197 izolati acasa” – acolo e buba, tin in spital durerile de cap. acasa cu toti, in izolare, sigur asculta toata lumea acum.
    la spital sa ramana doar complicatiile, ca la coreeni. doar 81 decese !!!! din 8300 cazuri. din 51M locuitori.

  4. Sictir domn’ prim! Sinteti mai prosti decit presul meu de la intrare.