G4Media.ro

Inspectarea scutului de la Deveselu de către Rusia, una dintre propunerile transmise…

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Inspectarea scutului de la Deveselu de către Rusia, una dintre propunerile transmise de SUA Moscovei pentru dezescaladarea situației din Ucraina, conform The Wall Street Journal

Una dintre propunerile prezentate Rusiei în răspunsurile scrise transmise miercuri de Statele Unite privind garanţiile de securitate este permiterea inspectării bazelor americane de apărare împotriva rachetelor balistice din Polonia și România, potrivit oficialilor de la Washington, citați de The Wall Street Journal (WSJ).

Deși scuturile antirachetă au rol au rol defensiv, Moscova s-a plâns în mod repetat că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei, o acuzație pe care SUA și România au respins-o categoric, cu probe.

Propunerea acestor inspecții ar avea scopul de a liniști Rusia că lansatoarele nu pot fi folosite în scopuri ofensive.

Referitor la această idee, oficialii polonezi au declarat că guvernul este deschis la astfel de inspecții, cu condiția ca Rusia să permită inspecția activităților rusești cu rachete în Kaliningrad, o exclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia și Lituania.

O altă idee care a fost prezentată în propunerile către Rusia este stabilirea de constrângeri asupra manevrelor și operațiunilor militare care ar putea fi considerate provocatoare, în special găsirea de modalități de a evita confruntările în Marea Neagră, mai precizează sursa citată.

Subiectul WSJ a fost prezentat joi dimineață și de HotNews.

Reamintim că secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat miercuri că SUA au transmis răspunsurile scrise la cererile Rusiei privind garanţiile de securitate, ca parte a negocierilor pentru evitarea unei escaladări militare ruse împotriva Ucrainei, şi a subliniat că nu va exista nicio schimbare în politica uşilor deschise a Washingtonului privind NATO.

Într-o conferinţă de presă, Blinken a spus că răspunsul părţii americane stabileşte o cale diplomatică serioasă, dacă Rusia doreşte acest lucru, şi include o evaluare pragmatică şi principială a îngrijorărilor exprimate de către Rusia.

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Nu-i rău. Cu ocazia asta, poate i se va permite și României să inspecteze Scutul de la Deveselu.

  2. O lume intreaga casca gura la ei. Dar miza e stiuta doar de ei

  3. scutul asta e doar un pretext al rusiei nu au nici un motiv sa-l vada

  4. Asta este o insulta la adresa Romaniei !. Romanii nu sunt un popor mai prejos decat sovieticii !,
    Romania nu trebuie sa permita unor forte straine inspectarea instalatilor militare de pe teritoriul sau !. ( ca la niste tari de mana a-II-a si mana a -III-a !)
    Deci degeaba ar accepta SUA !, pentru ca infanteria romana din jurul Bazei de la Deveselu NU trebuie sa Permita Accesul sovieticilor in incinta bazei !.
    Daca nu le convine la SUA (si vor vrea sa-i lase pe sovietici inauntru !) sa-si ia atunci rachetele de la Deveselu si sa plece acasa !.

  5. Mai bine îi dăm afară pe moscali, oricum sunt aici doar să spioneze.

  6. Nu are absolut nicio legătură scutul cu interesele rusiei în ucraina. Niște decizii tâmpite și o presiune artificială asupra româniei. Ne facem noi preș de fiecare dată în fața tuturor doar pt că liderii români nu au coloană vertebrală.

  7. Sa mai dea cu ochiu rusii si sa mai fure tehnologie. Poate isi fac si ei un scut.

  8. Acum este momentul sa_i batem pe rusi si pe americani ,in acelasi timp.. ii prindem la .. Deveselu… .

  9. este o decizie in caz de reciprocitate habarnistilor

  10. Sunt de acord cu colegul de mai sus, mai bine ar dezafecta scutul de la Deveselu, pentru ca noi nu suntem o tara de mana adoua asa cum crede America

  11. Polonia și-a spus punctul de vedere… dar România??? A întrebat-o cineva? A fost invitata la discuții? Sau este în…”meniu” și liderii noștri ne-au vândut deja?