G4Media.ro

INSP estimează o creștere constantă a cazurilor zilnice de COVID-19. În cel…

Sursa: INSP

INSP estimează o creștere constantă a cazurilor zilnice de COVID-19. În cel mai rău scenariu, în 20 martie se va ajunge la o medie de 8.900 de infectări zilnice

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) estimează, într-o analiză a evoluției epidemiei în țara noastră, publicată miercuri, o creștere constantă a cazurilor zilnice de COVID-19. Specialiștii INSP anticipează trei scenarii, iar în cel mai rău, în 20 martie se va ajunge la o medie de 8.900 de infectări zilnice.

În ultimele 7 zile evoluția s-a înscris într-un trend ascendent ajungând la o medie de 2.640 cazuri/zi, valoare echivalentă cu cea înregistrata în 20 ianuarie 2021, precizează INSP.

Sursa: INSP

Majoritatea infectărilor se înregistrează în zonele urbane. „Distribuția cazurilor din perioada 8 – 21 februarie este asemanatoare cu cea a cazurilor inregistrate in perioada 25 ianuarie –7 februarie, peste 70% din cazuri fiind inregistrate in zone urbane”, se arată în raport. În aceeași perioadă, 50.3% dintre cazuri au fost înregistrate în doar 12 municipii: Alba Iulia, Arad, Bacău, Brașov, Botoșani, Cluj-Napoca, Craiova, Târgu Jiu, Hunedoara, Satu Mare, Sibiu, Timișoara.

Principalele scenarii de evoluție a situației epidemiologice:

Începând cu data de 14 februarie 2021 (la 7 zile de la deschiderea școlilor) se urmăresc 3 scenarii ipotetice de posibilă creștere a numărului de cazuri de infecție:

1. Creștere constanta cu 1%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie

2. Creștere constanta cu 2%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie

3. Creștere constanta cu 4%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie

„Începând cu data de 17 februarie se înregistrează o creștere susținuta a mediei cazurilor confirmate pe parcursul
ultimelor 7 zile consecutive, evoluția îndreptându-se spre scenariul 2”, precizează INSP.

Sursa: INSP

„Observarea acestei creșteri a numărului de cazuri nu poate fi pusă pe seama răspândirii in comunitate a variantei de virus din Marea Britanie. Era de așteptat că deschiderea școlilor va introduce un nivel sporit de mobilitate si interacțiune suplimentare in cadrul comunităților, ceea ce va afecta situația epidemiologica. La acestea se adaugă si redeschiderea in unele zone a activităților operatorilor economici din domeniul horeca, jocuri de noroc si cultura, precum si probabil o relaxare la nivel individual in ceea ce privește masurile de protecție si a interacțiunilor, datorata <oboselii pandemice>”, se arată în raport.

INSP precizează că, pentru această analiză, „au fost folosite rate de incidenta nealterate de prezenta eventualelor focare. Populația luata in calcul a fost cea publicata de Institutul National de Statistica – populația după domiciliu la 1 ianuarie 2020”.

„Din perspectiva acestei analize de situație, obiectivul implementării de masuri este evitarea colapsului sistemului de sănătate si răspuns precum si evitarea unei mortalități crescute ce deriva dintr-o astfel de situație. Mitigarea impactului negativ al masurilor asupra mediului economic si social necesita o analiza separata a experților din domeniul socio-economic”, se arată în raport.

Principalele date din raport:

• Tendință de creștere a ratei de incidență la nivel național în ultimele două săptămâni.
• În majoritatea județelor si in Municipiul București se înregistrează o rată de incidență cumulată de peste 100 cazuri / 100.000 locuitori.
• Majoritatea cazurilor în zone urbane.
• Ușoara creștere a ratei de pozitivitate a testelor.

Raportul integral poate fi consultat aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. de ce nu a prezis insp la fel si cand erau in scadere cazurile? eram curios sa vad cand se termina pandemia in viziunea lor… vad ca nu se pot prezice lucruri pozitive, doar alea negative au mare „succes” la prezicatori.

  2. Ori e deja 20 martie,dupa temperaturi ar putea sa fie,ori scenariul 1 nici nu mai trebuia sa fie prezentat,avem deja 3300 de cazuri/zi.

  3. Foamea de bani a bancilor si a burgheziei din zona mafiei financiar-bancare cere un nou lockdown. A fost iarna, tulpina aia circula pe la noi din toamna si nu s-a intamplat mare lucru.
    Oare se vor trece pe toate certificatele de deces covid? Vor incepe testarea?
    De ce sa avem un PIB normal?Sau buget fara atatea imprumuturi? Lockdwon frate, ca la puscarie!
    Ciolacule unde esti? De ce nu poti vorbi? Nu vezi ce intampla? Sau ti-a intrat ceva si in ochi?

  4. Mama, dar sa vezi ce s-ar intimpla la o crestere de 10%. In vreo doi ani am avea sute de milioane de cazuri. Ba poate chiar miliarde.
    Intrebarea e, astia lucreaza pe bani publici? Ca daca da poate ca ar trebui facuta o economie majora si la ei.