G4Media.ro

GRAFICE Cum va evolua epidemia de COVID în România cu și fără…

GRAFICE Cum va evolua epidemia de COVID în România cu și fără lockdown. Proiecția ECDC arată că fără restricții dure creșterea nu se va opri

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) prezintă pentru fiecare țară din Uniunea Europeană și pentru Marea Britanie, într-un raport publicat în această săptămână, o proiecție a modului în care va evolua epidemia de COVID-19, ținând cont de valorile care se înregistrează acum și de restricțiile în vigoare în prezent în statele europene.

În cazul României, proiecția ECDC arată că, menținând doar restricțiile actuale, numărul cazurilor noi și cel al deceselor vor crește în continuare.

Sursa: ECDC

În plus, ECDC a realizat și un scenariu privind evoluția epidemiei în cazul în care ar fi aplicate restricțiile dure din luna aprilie, când toate statele europene erau în lockdown total.

Fiind în campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban au respins în repetate rânduri posibilitatea revenirii la carantină națională.

Pentru nouă țări, între care și România, ECDC preconizează că măsurile aplicate în prezent nu sunt suficiente pentru a duce la o scădere a incidenței cazurilor confirmate. Agenția estimează că aceste state vor vedea o reducere a numărului de cazuri noi și, implicit, a spitalizărilor și a deceselor dacă se întorc la măsurile aplicate în aprilie.

Agenția europeană estimează că, în cazul statelor care au impus măsuri stricte la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, eficacitatea va fi la fel de puternică ca în cazul lockdown-ului din primăvară. Pentru douăsprezece țări, se preconizează, de asemenea, că numărul cazurilor noi, al spitalizărilor și al deceselor va scădea la niveluri mici, cu măsurile în vigoare acum în aceste țări, însă declinul va fi mai lent decât în aprilie.

Proiecția ECDC pentru România dacă se mențin restricțiile în vigoare în prezent și dacă se impune lockdown total:

Sursa: ECDC

Pentru comparație, iată proiecțiile pentru Italia și Franța, care au impus lockdown în luna noiembrie:

ECDC apreciază că, dacă țările care au impus restricții în octombrie și noiembrie, vor renunța la acestea înainte de sărbători, va crește numărul pacienților din spitale. Astfel, dacă se renunță la toate restricțiile în 21 decembrie, acest lucru se va vedea în creșterea internărilor începând din prima săptămână din ianuarie 2021. Dacă restricțiile sunt ridicate din 7 decembrie, atunci numărul internărilor va crește încă înainte de 24 decembrie.

Citește și

România văzută prin ochelarii roz ai președintelui Iohannis

EXCLUSIV Cum ignoră România recomandările Comisiei Europene și ale OMS: testează mai puțin decât capacitatea pe care o are, nu testează masiv în focare și nu asigură accesul ușor al populației la teste

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. E ok, abia astept sa ne bage Klaus cu Orban, actualul si VIITORUL prim-ministru in lockdown dupa alegeri, ei sunt salvarea noastra, ultimul hop sunt alegerile, sa ii alegem confortabil si dupa putem sa stam linistiti, 4 ani vom avea progres peste tarile de top din Europa.

  2. Sa vada si ‘specialistii’ chemați la Cotroceni. Ei au alte rezultate, trecute prin grupul de comunicare…. Te apuca greață…

  3. Nimic nou. Stim si noi cu evolueaza gripele si virozele. Pana la sf lu Martie!!

    • Da, deșteptule. Așa au zis prostii si in Februarie, ca vine vara si trece, ca vine toamna rece si iar trece. Din cauza voastră-i țara plină de proști

  4. Multumim!
    Acum ar fi dragut sa vedem si niste grafice cu diverse evolutii din noul sistem social aparut in urma acestor restrictii; cum ar putea fi evolutiile altor boli ca: anxietatea, depresia, obezitatea – sau pe astea le studiem doar retroactiv?

  5. cat timp e liber la moaste se poate pune lock down

  6. Situatia din Romanica este destul de volatila.
    Proiectia guvernamentala anticipeaza doar ca numarul de infectari nu va sari prea mult de zece mii zilnic, iar in aceste conditii sistemul sanitar va functiona si atunci ne putem permite libertatea alegerilor si nu numai.
    Plus ca odata cu lansarea programului de vaccinare, datele situatiei se vor ameliora progresiv, urmatoarea guvernare avand deja agenda pregatita.

  7. Intr-un stat mafiot si corupt precum Romania este foarte greu si cu mitraliera.

  8. Dar, de ce ar mai vrea cineva sa oprească ceva? Bănuiesc că suntem deja de zece ori mai mulți infectați decât oficial, adică vreo 4 milioane! Eu, de ex, nici de al dracu nu m as testa (efectiv, NU mă interesează si sunt destui ca mine). Toate cunoștințele mele au făcut o, majoritatea testat, probabil am făcut o și eu, am baut din același pahar, am mâncat din aceeași farfurie, ne am pupat, etc, nici nu mă interesează prea mult. Nu ar fi mai bine să mai facă 1.000 – 2000 de locuri la terapie intensivă si sa școlească niste doctori sau macar studenți sau asistente (că orice ar spune, ori ce ar vrea să pară, nu cred ca e chirurgie pe creier la terapie intensivă)?? Interesul e să trecem mai repede prin asta, nu sa o tot amanam! Cu siguranță o să sară unul acum, „că nu e bine să avem 10.000 la terapie intensivă, e bine să îi avem în cursul a cinci ani”… Tocmai de asta am spus că trebuie pregătit sistemul sanitar de urgență, nu amânat totul pe principiul „lasă că vedem noi ce o fi, poate trece și nu mai facem locuri inutile la terapie intensivă”!

  9. Da, pina acum s-a mai oprit, a mai crescut, iar s-a oprit. Dar de acum incolo gata, fara restrictii dure nu se mai poate, asa a zis neica Nimeni si-a facut si un grafic. Practic la sfirsitul lui Decembrie vom avea vreo 40 de milioane de imbolnaviri.
    Ce glume proate, asa fac ticalosii pregatiri de carantina si se cred subtili.