G4Media.ro

Cum va evolua pandemia după ridicarea restricțiilor? Centrul European pentru Controlul Bolilor…

Cum va evolua pandemia după ridicarea restricțiilor? Centrul European pentru Controlul Bolilor a realizat patru scenarii în funcție de momentul relaxărilor. O vară fără restricții poate duce la creșterea semnificativă a infecțiilor – GRAFICE

Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a realizat patru scenarii privind evoluția pandemiei în Europa în funcție de momentul relaxării restricțiilor, potrivit cărora o vară fără restricții poate duce la creșterea semnificativă a numărului infecțiilor. Situația poate deveni din nou alarmantă dacă noile variante ale coronavirusului vor scădea eficiența vaccinurilor anti-COVID.

Cele patru scenarii luate în calcul de ECDC:

 • menținerea restricțiilor – NPI (non-pharmaceutical interventions) – scenariul gri
 • reducerea cu 50% restricțiilor până la 1 iulie – scenariul portocaliu
 • reducerea cu 50% restricțiilor până la 1 septembrie – scenariul albastru
 • ridicarea completă a restricțiilor până la 1 septembrie – scenariul verde

ECDC consideră, potrivit unui raport publicat joi, că o relaxare lentă, graduală a restricțiilor de până la 50% până la 1 septembrie poate duce la o scădere continuă a incidenței epidemiei. În schimb, atingerea aceluiași nivel de relaxare de la  1 iulie ar determina o creștere de până la 40% până la sfârșitul lunii iulie, cu condiția unei acoperiri vaccinale sporite, care să limiteze transmiterea virusului la niveluri gestionabile. Ridicarea completă a restricțiilor până la 1 septembrie ar însemna o creștere în continuare a cazurilor, pentru că transmiterea sporită a virusului datorită interacțiunii oamenilor ar fi un obstacol greu de depășit de calendarul vaccinării.

În plus, dinamica transmiterii SARS-CoV-2 poate fi influențată de apariția unor noi variante îngrijorătoare ale coronavirusului, subliniază ECDC.

Agenția europeană a realizat și o simulare a evoluției numărului de infectări în cele 4 scenarii, în cazul apariției unei noi tulpini care să le înlocuiască pe cele actuale. Dacă noua variantă este cu 20% mai ușor transmisibilă decât actualele tulpini, înlocuirea are loc pe o perioadă de 180 de zile; dacă este cu 50% mai transmisibilă, înlocuirea durează 74 de zile.

Pentru a evalua impactul potențial al unei variante noi, ECDC a realizat această simulare luând în calcul și scăderea eficienței vaccinurilor în fața unei noi tulpini.

Sursa: ECDC

Sursa foto deschidere: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. O vara cu restrictii va asigura al patrulea val (valisor totusi, ca nu mai sintem in 2020) in toamna, o vara fara restrictii va asigura un fis la toamna. Asta e experienta, un pic diferita de proiectiile marilor experti in nimic.

  • Asa e dar autoarea articolului e indragostita de partea negativa a epidemiei.

   A si a scris epidemie in loc de pandemie. Devine interesant.

  • Dupa ce ai gresit grav cu aceleasi teorii anul trecut, acum le-ai luat iar la reciclat?

   Daca intri in toamna cu un numar mare de cazuri active, ca vara trecuta, acele „seminte” se pot transforma imediat in outbreak-uri, ATI plin, zeci de mii de decese COVID, la fel cum s-a intamplat si toamna trecuta.

   Probabil anul asta nu va mai fi atat de rau, datorita vaccinatilor si celor care s-au imunizat partial prin boala in aceasta toamna si iarna. Studiile arata ca trecerea prin boala e aproximativ echivalenta cu Sputnik-ul ca eficacitate. Ca idee, Sputnik-ul este un vaccin mediu ca eficacitate, sub cele mRNA, dar peste celelalte vaccinuri cu vector viral.

   Dar avand in vedere ca pentru multi trecerea prin boala s-a facut cu multe luni in urma, si nivelul de anticorpi e in scadere, si ca la noi sunt slabe sanse sa se vaccineze mai mult de o treime din populatie pana in toamna, s-ar putea sa avem niste surprize foarte neplacute.

   Teoriile tale suna asa: daca ne apropiem de o prapastie, si intre noi si prapastie e un deal, trebuie apasat cat mai tare pe acceleratie, ca sa terminam mai repede benzina, si poate se opreste masina.

 2. Anul 2154: o vară fără restricții poate duce la creșterea semnificativă a infecțiilor.

 3. Ce te faci? Numarul cazurilor scade dupa eliminarea restrictiilor!
  La toamna vor aparea racelile! Promotorii apocalipsei covid vad un nou val…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.