G4Media.ro

Inițiativă a Greciei pentru extinderea Schengen cu Bulgaria și România / Oficial…

Sursa Foto: researchgate.net

Inițiativă a Greciei pentru extinderea Schengen cu Bulgaria și România / Oficial grec: Va avea beneficii directe pentru Grecia, deoarece va fi unificată pe cale rutieră cu restul statelor membre ale Uniunii Europene / Suntem în contact cu Președinția suedeză și Comisia Europeană

Ministrul grec pentru migrație și azil, Notis Mitarakis, a fost primit joi, la Viena de cancelarul austriac, Karl Nehammer, după ce ieri s-a întâlnit cu ministrul de interne, Gerhard Karner, transmite publicația grecească Naftemporiki, citată de Rador.

Potrivit unui comunicat dat publicității în acest sens, Grecia își asumă o inițiativă de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la spațiul Schengen. Această extindere va avea beneficii directe și pentru Grecia, întrucât țara va fi unificată rutier, în cadrul Spațiului Schengen, cu restul statelor membre ale Uniunii Europene. Pentru această inițiativă Grecia este în contact cu președinția suedeză a UE și cu Comisia Europeană.

Bulgaria și România au aderat la Uniunea Europeană în 2007, iar în 2011 au finalizat cu succes procedurile de evaluare a aderării lor la Spațiul Schengen, fapt confirmat prin Concluziile Consiliului Miniștrilor Afacerilor Interne din 9 iunie 2011. De atunci, Comisia Europeană a formulat în repetate rânduri opinia conform căreia cele două țări sunt pregătite să adere la Spațiul Schengen fără controale la frontierele interne.

În 2022, la inițiativa Bulgariei și României, a fost efectuată o nouă misiune a UE la fața locului, care a confirmat că cele două țări continuă să îndeplinească în mod eficient standardele Schengen stricte și au un istoric exemplar de performanță în ceea ce privește aplicarea lor.

Acest subiect, precum și integrarea deplină a Croației în spațiul Schengen, a fost discutat în cadrul Consiliului Miniștrilor Afacerilor Interne din 8 decembrie 2022. Dar în timp ce cererea Croației a fost acceptată în unanimitate, cererile Bulgariei și României nu au fost admise din cauza obiecțiilor a două țări (Austria și Olanda). Marea majoritate a statelor membre și-au exprimat sprijinul față de cele două țări, subliniind că aderarea lor ar întări credibilitatea și securitatea Uniunii.

Grecia sprijină aderarea Bulgariei și României, deoarece acest lucru va contribui la stimularea activității economice a țării, prin legătura terestră cu spațiul Schengen și la întărirea securității frontierelor externe ale UE.

Notis Mitarakis a declarat în acest sens:  „Grecia își asumă inițiativa de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la Spațiul Schengen. Această extindere va avea, de asemenea, beneficii directe pentru Grecia, deoarece va fi unificată pe cale rutieră cu restul statelor membre ale Uniunii Europene. M-am întâlnit aici, la Viena, cu cancelarul austriac, domnul Karl Nehammer, și cu ministrul de interne, domnul Gerhard Karner, iar săptămâna viitoare voi efectua o vizită la Sofia și la București. Există probleme care trebuie rezolvate, în special probleme legate de migrație, protecția frontierelor noastre externe, un subiect pentru care este necesară o politică europeană mai coordonată, dar și mai strictă. Pentru această inițiativă suntem în contact cu Președinția suedeză și Comisia Europeană”.

Sursa: Natfemporiki/ Rador

Citește și

Cum explică presa bulgărească veto-ul Olandei: Este din cauza porturilor grecești, considerate o amenințare pentru porturile olandeze / Dacă Bulgaria se află în Schengen, atunci mărfurile din întreaga emisferă estică vor putea intra în Grecia și apoi se vor putea bucura de liberă circulație către Europa de Vest

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. Este evident ca Grecia ar beneficia, mărfurile din porturile sale ar putea ajunge mai ușor in statele din nordul Europei. De asemenea, mărfurile din Turcia.

    De aceea se și opune Olanda aderării Bulgariei și României.

    • Grecia trebuie să ne construiască și autostrăzi, dacă vrea „să fie legată pe cale rutieră”. Pentru că România nu are „cale rutieră”. Are niște ulițe pe care se moare des, pasaje prin care nu încap autovehiculele care ucid, are la t.ranspor.turi Grindeanu…

    • @antiUSL: Pana intram in Schengen (adică la Sf. Așteaptă) sunt gata si autostrăzile la noi.

    • ‘justitia’ NOMENKLATURII IN ACTIUNE (SCAPA TOTI):
      „Scapa desi a luat o spaga record de 5,3 milioane euro. Fostul deputat traseist PNL Marin Anton a invocat prescriptia la proces”

    • Păi trebuia să facă eforturi diplomatice pe lîngă Grecia (tocmai cu motivul spus de ei acum), cu Italia („sute de mii de români contribuie la PIB-ul vostru și stau cu orele la graniță etc. etc. – sprijiniți-ne!”)… Dar guvernul României e compus din așa-zis „doctori” terchea-berchea incompetenți, Aurescu n-are treabă, Bode și Ciucă-s ocupați cu teza…

    • @Dar incompetenții… Grecia are interesul ca Bulgaria și România sa adere la Schengen pentru facilitarea transportului de mărfuri din porturile sale către nordul Europei, nu pentru turiștii din cele doua state.

      Olanda ete cea care se opune din exact motivele pentru care ne susține Grecia. Prin urmare, Olanda este cea care e necesar a fi convinsă. (A se vedea link-ul din josul acestui articol “Cum explica presa bulgărească veto-ul Olandei…”)

  2. Pe mine Schengen mă interesează dintr-un singur motiv: Grecia. 😐 In ultimii 10 ani am fost de 4 ori in Grecia si in rest in România doar pentru că m-a deranjat să așteptăm 2 ore la intrarea in Bulgaria si 2 ore la cea in Grecia. Am zis, hai că fac puțin până la noi, chit că voi fi nemulțumit. Și așa a fost.

    • Pe mine ma interesează Schengen pentru ca toate produsele care ne traversează frontierele sunt mai puțin competitive din cauza costurilor suplimentare generate de așteptarea in punctele de trecere.

      Ma deranjează pentru ca pierdem bani, in primul rând. Apoi, ma deranjează amânarea admiterii României in Schengen pentru ca aderarea la spațiul de liberă circulație este un drept pe care România îl are după îndeplinirea condițiilor in acest sens.

    • Pe mine ma intereseaza foarte putin spre deloc de ce te intereseaza pe tine Schengen sau ce intelegi tu din asta. Aici e vorba de interese majore economice, la nivel national, nu de unde te duci tu sa-ti scuipi cojile de seminte.

    • @babulini

      Lasa te rog interesul national din gura pt ca uite ce rau a ajuns Oprea.

      Plateste ti intretinerea la garsoniera si apoi sa e uiti unde vor oamenii sa isi petreaca concediile

    • In garsoniera stai tu impreuna cu restul arborelui genealogic de degenerati. Nu-ti mai forta neuronul cu ce spun eu, foloseste-l sa-ti faci rost de bani pentru urmatorul pet de bere de 3 litri.

  3. Deci tot turistii romani si banii varsati in grecia vor rezolva si Schengen

    • Nu-mi spuneti, dvs. asteptati s-o rezolve johannis si gasca lui? Pan’la urma, tot pozitia geo-strategica v-a impinge inainte tara asta, vorba aia, tara frumoasa, pacat ca-i condusa de astia!

  4. PLUS mare avantaj al faptului ca imigrantii nu vor mai sta pe plaurile grecesti 😉
    Ar fi bine sa intram in Schengen, poate Europa atunci se va uni intr-o politica comuna de abordare a imigrantilor: tabere temporare, garduri, repatrieri, etc

  5. Pai si intram in Schengen pana la vara?

    • Nici o șansă să intrăm în anul 2023.
      Între timp, de la 1 ianuarie, C.roația este și în Schengen și a adoptat moneda euro. Dar C.roația nu îl are pe Bode ministru de interne.

    • Se stie ca croatia a fost primita in schengen pentru o conducta de gaz si pentru ca ei nu se lasa tratati ca cetateni second hand de ue. Pe cand voi, progresii nu stiti cum sa-i lingeti mai tare pe cei de la comisie.
      Macar tine-ti gura, voi prin servialismul si obedienta transmisa genetic ati adus romania in pozitia capra fara nici o rusine.
      Cat despre bode, nu-i nimic nou, toata clasa politica este asa pentru ca voi, sustinatorii politicienilor sunteti asa, niste obedienti umili fara coloana vertebrala.
      Romania o sa intre in schengen in urmatorul secol.

    • @Crest,
      P.rop.agandă tipică a postacilor USL, „conductă de gaz” generică, fără detalii, obsesia cu „cetățenii second-hand” a lui Dragnea, dar mai ales sloganul Antenist 3 „toți sunt la fel” ! Cât de sl.u.gă să fii ca să îl pui pe Bode în aceeași oală cu politicienii USR ?

    • @antiUSL: Bode este pe nivelul cel mai de jos al politicii romanești, cu oricine il compari el iese prost. Dar are si USR-ul dob/itocii lui, de ex Ungureanu si Wiener care urlau ca nevaccinații sa-si piardă joburile si sa nu fie primiți in spitale. Același nivel ca si Bode.

    • Nu va mai certati. Anul viitor ii votez pe toti. Toti merita votati in acelasi timp.

    • Nu va mai cer.tati! Anul viitor ii votez pe toti. Toti merita votati in acelasi timp.

    • A greșit grav mare parte din conducerea Usr-ului pe tema vaccinării. Culmea e că peste 70% din membrii Usr nu susțineau restricțiile și certificatul, după un sondaj intern.

    • Una e conducerea, alta fraierii pe care se bazeaza

  6. Doar o precizare: Bulgaria si Romania au aderat la UE in 2007, nu in 2005.

  7. Spațiul de liberă circulație a mărfurilor și persoanelor trebui generalizat în toată UE și toată UE trebuie să asigure personal specializat, fonduri financiare, known-how și tehnologie pentru securizarea frontierelor UE ( UE trebuie să uite de Tratatul de la Schengen și să se concentreze pe incluziune, nu pe excludere ). Pentru asta trebuie să militeze toate țările UE dacă uniunea este un bun comun pentru toate țările, nu o organizație bazată pe „clanuri” mai mult sau mai puțin naționale.

  8. Harta cu tarile UE nu mai e de actualitate. Include UK …
    Iar Romania si Bulgaria au aderat la UE in 2007, nu 2005 cum scrie in articol.

  9. Macar grecii apreciaza ca o parte din turistii lor sunt romani si bugari fata de alte natiuni care nu fac nimic ca si in Austria merg destui romani, puteau sa nu faca nimic ca romanii oricum veneau.

  10. Ce demers grec , Romania trebuie sa raspunda europenilor reprezentati in cazul de fata de Austria , cu exact aceasi moneda : BLOCATI TOT ! Restul e milogeala , iar Romania , a fost si va trebui sa isi recapete DEMNITATEA . Raspunsul Romaniei trebuie sa fie cel mentionat mai sus , iar actiunea CARE PE CARE !

  11. O sa ne „bage” Grecia in Schengen, politrucii nostri sunt nebagati in seama in diplomatia europeana si internationala!!!!

  12. Așa văd și ei ce șpagă pretind unguri când treci granița la ei.

    • Ungurii cu românii ca-s împreună la punctul vamal.de exemplu „taxa” trecerii unui cetățean moldovean dinspre una din țările europene (după ce a stat mai mult decât prevad regulile) spre tara de baștină este de 1000 de euro.

  13. schengenul e o prostie Atita timp cit oamenii din ue pot circula liber de ce nu s-ar extinde si la toate categoriile Odata membru ue sa ai toate drepturile nu sa stai la mina unuia sau altuia care te santajeaza Sau o alta solutie ar fi votul majoritar nu unanim

  14. asta ne-ar feri de deturnarea traseului de transport prin fosta iugoslvie Astea si-au dezvoltat autostrazile si ar putea deveni favorite pt tir-uri Oricum acest traseu era folosit de pe vremea otomanilor Mai scurt si iesea direct in europa centrala