G4Media.ro

Incontinența, boala de care se vorbește foarte puțin din cauza rușinii, poate…

Sursa foto: Pixabay

Incontinența, boala de care se vorbește foarte puțin din cauza rușinii, poate fi vindecată / Aproximativ una din trei femei suferă de incontinență urinară de stres la un moment dat în viața lor

Este încă un tabu, dar poate fi vindecat. Poate afecta nu numai persoanele în vârstă, ci și copiii (udarea patului), sportivii, femeile însărcinate și pacienții cu incontinență de origine neurologică. Există remedii pentru incontinență, însă de regulă este un subiect despre care nu se vorbește. De rușine.

Aproximativ una din trei femei suferă de incontinență urinară de stres la un moment dat în viața lor, scrie Medlife, iar despre acest subiect a scris recent și Corriere della Sera.

Cu toate acestea, cifrele ar putea fi mult mai mari, însă această boală adesea nici măcar nu este discutată cu medicul de familie, din rușine și jenă. Și totuși, incontinența poate fi vindecată în majoritatea cazurilor.

Incontinența nu afectează însă doar persoanele în vârstă.

„Ea poate apărea la copiii care fac pipi în pat noaptea (enurezis nocturn), la sportivi (de la efort), la femeile însărcinate sau după naștere, la unii pacienți supuși unei operații de prostată și la persoanele cu incontinență de origine neurologică „, explică Stefania Chierchia, urolog la secția departamentală de neuro-urologie a Spitalului CTO-Unitatea spinală a Spitalului Universitar City of Health and Science din Torino.

Trebuie dat un răspuns obiectiv la un simptom care este în schimb subiectiv; de exemplu, pentru un tânăr sau un sportiv este foarte grav și inacceptabil să piardă chiar și câteva picături de pipi. Conform ghidurilor internaționale”, precizează Stefania Chierchia, „pentru un tratament „adecvat”, adică adecvat nevoilor persoanei incontinente, este necesar să se țină cont de tipul de incontinență și de gravitatea acesteia, de capacitatea motorie, de stilul de viață și de eventualele medicamente diuretice pe care le ia.

Medicul va poate recomandă o combinație de strategii pentru tratarea incontinenței. Dacă se identifica o cauza de baza sau un factor care contribuie la manifestarea afecțiunii, cum ar fi o infecție a tractului urinar, veți primi și tratament pentru acest lucru.

Medlife a scris despre o serie de terapii comportamentale care pot ajuta să se elimine sau să se reducă episoadele de incontinență cauzate de stres. Tratamentele recomandate de medic pot include:

Exerciții Kegel. Medicul sau kinetoterapeutul va pot ajută să învățați cum să faceți exerciții Kegel pentru a va consolida mușchii planșei pelvine și sfincterul urinar. La fel că orice altă rutină de exerciții, cât de bine funcționează exercițiile Kegel depinde dacă le efectuați în mod regulat.

O tehnică numită biofeedback poate fi utilizată împreună cu exercițiile Kegel pentru a le face mai eficiente. Biofeedback-ul implică utilizarea senzorilor de presiune sau a stimulării electrice pentru a întări contracțiile musculare adecvate.

Consumul de lichide. Medicul va poate recomandă cât și când trebuie să consumați lichide în timpul zilei și al serii. Cu toate acestea, nu limitați atât de mult ceea ce beți încât să va deshidratați. Medicul vă poate sugera, de asemenea, să evitați băuturile cofeinizate, carbogazoase și alcoolice, care pot irită și afecta funcția vezicii urinare la unele persoane.

Schimbarea modului de viață. Renunțarea la fumat, pierderea din greutatea în exces sau tratarea unei tușe cronice va reduce riscul de incontinență urinară de stres și va îmbunătăți simptomele.

Antrenamentul vezicii urinare. Medicul vă poate recomandă un program de toaletă dacă aveți incontinență mixtă.

Dispozitive

Anumite dispozitive concepute pentru femei pot ajuta la controlul incontinenței urinare de stres, inclusiv:

Pesar vaginal. Un pesar specializat pentru incontinență urinară, în formă de inel cu două umflături care stau de fiecare parte a uretrei, este montat și pus în funcțiune de către medic sau asistență. Dispozitivul va ajută să va sprijiniți baza vezicii urinare pentru a preveni scurgerile de urină în timpul activităților, mai ales dacă vezica urinară s-a deplasat (prolaps). Această este o alegere bună dacă doriți să evitați operația. Un pesar va necesită îndepărtarea și curățarea de rutină. Pesarele sunt folosite mai ales la persoanele care au și prolaps de organ pelvian.

Inserții uretrale. Un mic dispozitiv de unică folosință de tip tampon este introdus în uretră și acționează că o barieră pentru a preveni scurgerile. Este de obicei utilizat pentru a preveni incontinență în timpul unei activități specifice, dar poate fi purtat pe tot parcursul zilei. Inserțiile uretrale pot fi purtate până la opt ore pe zi și sunt utilizate în general numai pentru activități grele, cum ar fi ridicarea repetată sau alergarea.

Intervenție chirurgicală

Intervențiile chirurgicale pentru tratarea incontinenței de stres sunt concepute pentru a îmbunătăți închiderea sfincterului sau pentru a susține vezica urinară. Opțiunile chirurgicale includ:

Plase chirurgicale. Această este cea mai frecvența procedura efectuată la femeile cu incontinență urinară de stres. În această procedura, chirurgul folosește un material sintetic (plasa) pentru a crea un fel de hamac care susține uretră. Plasele sunt folosite și pentru bărbații cu incontinență ușoară de stres. Tehnică poate ușura simptomele incontinenței de stres la unii bărbați.

Terapia injecțională. Polizaharidele sau gelurile sintetice pot fi injectate în țesuturile din jurul porțiunii superioare a uretrei, micșorând zona din jurul uretrei și îmbunătățind capacitatea de închidere a sfincterului.

Colposuspensia retropubiană. Această procedura chirurgicală utilizează șuturi atașate ligamentelor de-a lungul osului pubian pentru a ridică și susține țesuturile din apropierea vezicii urinare și a porțiunii superioare a uretrei. Această intervenție chirurgicală se poate face laparoscopic sau printr-o incizie în abdomen.

Sfincter artificial gonflabil. Acest dispozitiv implantat chirurgical este utilizat pentru tratarea bărbaților. O manșetă, care se potrivește în jurul porțiunii superioare a uretrei, înlocuiește funcția sfincterului. Tuburile conectează manșetă la un balon de reglare a presiunii din regiunea pelviana și la o pompă acționată manual în scrot.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...