G4Media.ro

Începe prohibiția la pescuitul știucii. În 1965 se prindeau 2.600 de tone…

Sursa foto: Pixabay

Începe prohibiția la pescuitul știucii. În 1965 se prindeau 2.600 de tone de știucă din Delta Dunării

Luni este ultima zi în care pescarii pot captura ştiucă în mediul natural din Delta Dunării, prohibiţia pescuitului acestei specii urmând să înceapă de pe 1 februarie, potrivit ordinului de prohibiţie emis anul trecut de autorităţile naţionale, anunță Agenția de presă Rador.

Prohibiţia pescuitului la ştiucă va înceta la mijlocul lunii martie, atunci când se estimează că se va încheia perioada de reproducere a acestei specii.

Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării le-a amintit membrilor prevederile ordinului de prohibiţie, astfel încât aceştia să nu fie amendaţi marţi, din cauza eventualelor capturi de ştiucă.

Ştiuca este un peşte cu o valoare economică foarte mare şi este apreciată pentru carnea dietetică, dar mai ales pentru icre, datorită boabelor care sunt mari şi galbene, comparabile cu cele de sturion.

Potrivit lucrării „Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”, semnată de cercetătorul Vasile Oţel, capturile de ştiucă au scăzut de-a lungul timpului, de la peste 2.600 de tone în anul 1965, la 4 tone declarate de pescari, în anul 1995.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Articolul este bun ca nu cumva vreun turist să pescuiască vreo știucă. In rest localnicii vor pescui exact cum vor pofti durându-i in xxxă de legile României, amestecați braconierii cu autoritățile, colcăind in fraternitate!

  2. La ce durere in fund este si la cum se aplică legile,oricum prohibiția este făcută doar ca sa fie la număr si in nici un caz pentru toată lumea.Cred că la capitolul ăsta, suntem pe primul loc la bătaia de joc în privința pescuitului si in tot ceea ce are legătură. Păcat,în stilul ăsta in câțiva ani o să mai se pescuiască doar mormoloci în apele noastre.

  3. si aia exagerau realizarile comunismului. Si pescarii de acum.nu declara captura reala.
    Deci o stire care nu are nicio informatie.
    Deh… daca era o femeie caftita altfel jonglau domnii ziaristi de la g4.
    Asa o stiuca in plus saunin minus nu se simte.

  4. Problema o reprezinta barcile cu motoare puternice care omoara puietul ,distrug malurile,polueaza in exces delta …asta este marea problema .ar trebui interzise barcile cu motoare mari in delta ,sa circule doar pe dunare si mare .ar mai fi multe de spus dar mai las si pt altii……..

  5. Care știuci? Un exemplu, oe canalul Tătaru mai prinzi doar bibani și roșioare. În schimb, turiștii sunt plimbaţi cu barci cu motoare de 60-120 cp, cei din Sulina sunt duși la Sf. Gheorghe iar cei din Sf. Gheorghe sunt duși la Sulina. Zilnic, pe timpul verii cate cel putin 30 de curse dus întors. Deci, care știuci ? NIMIC NU SE PIERDE, TOTUL SE TRANSFORMĂ !

  6. Mătan’cur greto cu prostii tăi stiuca era dăunator si era tratata ca atare. Nu exista familie in delta să nu aibă o sedila (sac) cu icre de stiucă, sărate, din care luau in fiecare dimineață o lingura pe post de „suplimente alimentare” plus o vodcuță si trageau toata ziua la rame. Faceți socoteala trei cinci membrii de familie ori o lingura ori365 zile si tot erau știuci de nu aveai ce face cu ele. Mulțumim tuturor [âmpitilor care ne fac legi dar le voi umbla la frigider, dupa care VOI PRINDE NISTE STIUCI, imi plac icrele(am crescut cu ele) si nu voi cumpara din magazin de la filiera lor Vă pupă Raducu!

  7. Unde este comentariul meu?

  8. Da, foarte corect. Interziceți bărcile cu motor în Delta Dunării, braconajul, inclusiv cel cu, curent electric, care distruge tot, absolut tot, dotați organele de control cu tot ce e nevoie, dați legi sănătoase, universal valabile, fără dedicație, și atunci putem vorbi și de prohibiție și de interdicție, reala, nu de dragul de a publica o bulibasala, valabila doar în mintea unora ” fără minte”. Fir întins, dar fără bărci cu motor în Delta Dunării și cu oameni, cu adevărat dedicații, protecției Deltei?

  9. Nu este de comentat si de comparat 1965 cu 2025. Mai ales cind vorbim de suprafata luciului de apa. Toata Lunca Prutului si Lunca Dunarii au fost secate de lacuri ( lacuri „suport” ptr Delta ) si suprafata redata „papusoiului” Si Ceausescu a spus doar : aveti grija sa nu distrugeti mediul. Cit din suprafata asta este acum pirloaga ? Cu ce nfluente asupra fenomenelor meteo ? Poate e de invatat din actuala experienta.

  10. Renaturati Delta, lunca Dunarii, Prutului, Siretului, etc…