G4Media.ro

Incendiile de vegetație din Siberia au stabilit un record al emisiilor de…

Incendiile de vegetație din Siberia au stabilit un record al emisiilor de CO2/ Nori uriași de fum după ce peste 4,2 milioane de hectare au fost mistuite de foc

Incendiile de vegetaţie din acest an din regiunea siberiană Iacuţia din Rusia au produs deja o cantitate record de emisii de carbon, cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului în care au loc de obicei astfel de focare, conform serviciului european de monitorizare prin satelit a atmosferei Copernicus, informează Reuters, citată de Agerpres.

Ecologiştii se tem că incendiile, alimentate de vreme călduroasă dezgheaţă permafrostul şi turbăriile siberiene, eliberând şi mai mult carbon care a fost depozitat mult timp în tundra îngheţată.

Până în prezent, incendiile din acest an au mistuit peste 4,2 milioane de hectare în Iacuţia, degajând nori uriaşi de fum care au ajuns săptămâna aceasta până la Polul Nord, la mii de kilometri distanţă.

Emisiile produse de încălzirea climatică începând din iunie totalizează peste 505 megatone de dioxid de carbon echivalent, conform estimărilor Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAM). Cantitatea depăşeşte cu mult recordul de anul trecut, de 450 de megatone, înregistrată pe tot parcursul sezonului incendiilor, a declarat Mark Parrington, cercetător în cadrul CAM.

Iacuţia din nord-estul Siberiei este cea mai mare regiune a Rusiei, cunoscută pentru tundra sa şi iernile geroase. Dacă ar fi independentă, aceasta ar fi a opta cea mai mare ţară din lume.

Incendiile naturale fac parte din ciclul forestier din pădurile boreale nordice ale Rusiei, însă oamenii de ştiinţă au rămas uimiţi de amploarea şi intensitatea focarelor izbucnite în ultimii ani.

Aceasta a coincis cu încălzirea extremă din Arctica, unde temperaturile medii cresc de peste trei ori mai repede decât în restul lumii.

Oraşele din Iacuţia au fost uneori învăluite în fum atât de dens încât razele soarelui au fost blocate.

Luna trecută, Moscova a trimis trupe şi avioane pentru a veni în sprijinul pompierilor.

În această săptămână, fumul degajat din Iacuţia a parcurs peste 3.000 de kilometri ajungând până la Polul Nord.

‘Ceea ce face acest lucru deosebit este faptul că masele de aer cu fum ajung atât de departe în nord. Nu cred că a mai înregistrat cineva aşa ceva înainte”, a declarat Santiago Gassó, specialist în ştiinţe atmosferice la Universitatea din Maryland din Statele Unite. ”Este la scară continentală”, a adăugat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Pamantul incpe sa arda iar omenasii nostri investesc in sisteme moderne de armament. SUA, China, Rusia, India, toate se lauda cu lansari de avioane portavioane samd. Citeam de primul portavion al Indiei. Pai bai nene, ce asteptari la ratiune sa ai de la omenire in general cand o tara cu 1.3 miliarde de oameni investeste in portavioane cand e mistuita de incendii, inundatii, mizerie absoluta. Suntem zdraveni la cap ,sau cum ? Ne bucuram cand se descopera cate o planeta la zeci de ani lumina care seamana cu pamantul ca si cum daca arde asta putem sa ne mutam de a doua zi pe ailalta. Imbecila specie de animale suntem. Macar salbaticiunile se comporta in limita instinctelor dar omul e singura fiinta capabila de irational. Parerea mea personala e ca am cam belit-o. Ar fi bine sa ne cam resemnam si sa investim in prosoape, batiste, lumanari si celelalte trebuincioase. Si sa punem si ceva bani deoparte pentru popa.

    • Numai un inconstient nu investeste in aparare, MAI ales pe fondul schimbarilor climatice. Tu crezi ca, in situatia cand se va pune problema de desertificare pe scara larga, inundarea prin cresterea oceanelor a unor zone extinse agricole, furtuni si schimbari bruste de temperatura, penurie de apa, etc, unele state vor sta cu mana-n san? Va fi care pe care, doar nu crezi ca isi vor bate capul pe gasitul de solutii care sa coste jde miliarde si sa dea rezultate in 20 de ani. Vor ataca, anexa, cumpara, confisca resurse in contul datoriiilor, isi vor insusi tot ce au nevoie.

    • Deci ba tibi, tu daca afli ca vine inundatia cauti sa iti cumperi arma in loc sa pui dracu mana sa faceti un dig? Pai cu asa capete seci putem muri linistiti.

    • Deci ba, tu construieste digul, dar sa nu te miri daca unul cu 1 miliard de cetateni flamanzi decide ca ar putea sa intre putin cu tancurile pe la tine, sa te „ajute” sa semeni papusoi.
      Chiar crede cineva ca in caz de penurie alimentara severa cauzata de seceta la scara larga, fluctuatii severe de temperatura si desertificare, anumite state vor lasa cetatenii proprii sa flamanzeasca, cand e suficient sa anexezi o Crimeee, o Ucraina (mare producatoare de grau), sau sa construiesti niste insule artificiale (pazite cu portavionul ala din postul initial) si sa ia toata zona economica de pescuit si resurse minerale marine a unui stat vecin nepregatit?

    • nu zice rau tiberius. in caz de ultima solutie, cea mai rapida solutie e aia cand cuceresti teritorii noi care au ce iti trebuie tie. de aici si ideea sa te poti apara in caz de ceva.

  2. Trebuie sa electrificam padurile din Siberia ca sa nu mai produca CO2.

  3. Plătim prețul că „unora”nu le convine faptul că germanii au construit acel Nord Stream, gazoductul cu care rușii să-și mărească capacitatea de livrare a gazului metan în Occident. .1. Nu de mult, in Turcia a explodat un combinat chimic. 2. A urmat unul în Germania! 3.La Azomures a avut loc un accident acum vreo două zile! 4. Ard pădurile siberiene la temperaturi „extreme” de… 26 de grade Celsius – uitați-va pe telefoane la prognoza meteo pentru Siberia-Rusia! Arde acel depozit cu șapte milioane de anvelope din Kuweit! Arde sudul Europei! Se întâmplă prea multe dintr-o dată, hai să fie serioși, concluziile se trag aproape de la sine pentru cine pune aceste informații cap la cap și vrea să raționeze macar o clipă!…