G4Media.ro

Încă un medic cere lockdown pe o perioadă scurtă, pentru a rupe…

Sursa foto: Facebook Gabriel Lazany

Încă un medic cere lockdown pe o perioadă scurtă, pentru a rupe lanțul de infectări. Gabriel Lazany, managerul spitalului județean Bistrița: Ar trebui să ne gândim la ce este bine și nu la ce ne aduce într-o situație favorabilă în ochii electoratului

”În acest moment, în condițiile în care lucrurile sunt încă sub control, ar trebui luată o măsură drastică și închis tot pentru a încerca să rupem lanțul acesta de infectări care este tot mai mare”, a declarat managerul unității medicale, Gabriel Lazany, miercuri seara într-o emisiune la BEX TV, citat de Timp Online.

”Nu îl vom elimina total, dar îl vom diminua în asemenea măsură încât să-l putem iar controla pentru o perioadă de 3-4-5 luni, după care lockdown din nou. Asta ar trebui să facem, fiindcă altceva nu avem. E ceva ce ar trebui făcut în mod obligatoriu. Cel puțin în Marea Britanie au loc aceste lockdown-uri prin care își aduc gradul de infecțiozitate a bolii în parametri pe care îi pot ei gestiona. Asta trebuie să facem până va apărea vaccinul și se poate face o imunizare în masă a populației. Trebuie să încercăm să supraviețuim până atunci. Acum ar trebui să ne gândim la ce este bine și nu la ce ne aduce într-o situație favorabilă în ochii electoratului”, a spus Gabriel Lazany.

Managerul spitalului județean Bistrița a spus că, în opinia lui, instituirea stării de urgență s-a făcut prea devreme și a durat prea mult:

Trebuie perioade scurte, de șoc, ca să ții în parametri. Măsurile acestea nu le luăm noi local, ci se iau pe plan central. Ne adaptăm activitatea în funcție de măsurile care se iau la București și așa vom lucra și în continuare fiindcă nu aici, la Bistrița, se pot lua astfel de decizii. Dacă continuă lucrurile în ritmul acesta, eu cred că, într-o lună de zile o să avem probleme dacă nu luăm măsuri drastice cât de repede”.

Citește integral în Timp Online

Și medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara este de părere că pentru scăderea însemnată a numărului de cazuri de infecţii cu virusul SARS CoV-2 este nevoie de un blocaj total de două sau trei săptămâni, însă acest lucru nu este posibil din cauza industriei care a fost afectată, dar şi din cauză că suntem într-un an electoral.

Citește și

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: Ideal ar fi să se blocheze totul două sau trei săptămâni / Acum va trebui să alegem între ce putem salva şi ce nu putem salva

Sursa foto: Facebook Gabriel Lazany

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Lockdown pentru cei vulnerabili, da.

    • Da, cei vulnerabili trebuie avuti in vedere nu toata lumea in calup.
      Dar chiar si cu aceia, se poate face inteligent – nu „bagati la inchisoare”.

    • @Ioan
      Auzi? Stii ceva? Mai lasa-ma cu inchisoarea ta.

    • N-am inteles cu ce anume vrei sa te las.
      „inchisoarea mea”? Adica, in ce sens? Este cuvantul „inchisoare” inadecvat ca analogie?
      Si daca da, in ce sens sa te las pe tine? Ti-am impus eu un vocabular de folosit? L-am folosit pentru a-mi exprima propria opinie.
      Deci?

    • OK, am inteles. Opinia ta.
      Dar aici eu ma refeream la altceva, si anume: ideea de a izola pe cei vulnerabili (batranii si cei cu comorbiditati) a cauzat foarte multa opozitie – cei care au propus aceasta masura (cei ca tine aici, daca te-am inteles bine) au fost acuzati de cinism si ca vor „s-o bage pe bunica la inchisoare / „lockout grandma”. Ce spun eu este ca nu este nevoie de niciun fel de masura similara cu inchisoarea, si ca se poate face inteligent.

    • @Ioan
      Ai inteles gresit.

    • Hai gata, nu mai am chef de ghiceala cu misteriosii.

    • N-am timp pentru exagerari.

    • N-ai cum sa faci lockdown doar pentru vulnerabili, pentru cineva trebuie sa le aduca mancare, medicamente, etc, si ii poate infecta. S-a incercat bazaconia asta. N-a mers. Ghinion.

  2. Este dureros sa vezi acesti oameni bine-intentionati (n-am motive sa cred astfel) care sunt convinsi si propun masuri care sunt mai distrugatoare decat raul pe care incearca sa-l combata. O societate nu poate supravietui cu lockdown-uri. Rezultatul nu poate fi decat colapsul total. Acesti oameni iau de-a gata si vesnice lucruri care NU sunt vesnice, ba chiar vulnerabile si necesar a fi aparate: economia, democratia, civilizatia (inclusiv aici ordinea sociala).
    Si omul nu pare sa inteleaga fenomenul epidemiei. Tipic pentru medici – ochelari de cal.

  3. Rafila a cazut in dizgratie, cine o sa fie noul purtator de cuvant al covidului pe Romania: Musta sau nenea asta?

  4. Numai postaci deotologi si specialisti in prostie.Pacat ca prostia nu ucide, am scapa de multi idioti.

  5. !Ioan

    cred ca istoria ne-ar putea furniza informatii legate de modul in care s-a actionat in alte situatii…

    de la ciuma din Evul Mediu, la gripa spaniola de acum o suta de ani…

    si mai cred ca o situatie de acest gen este o forma de razboi…

    stiti cumva daca in situatii de razboi lumea chefuia prin restaurante si se faceau campanii electorale?

    in situatia de razboi conducerea este de tip autoritar, nici vorba de democratie, civilizatie si alte din astea..

    daca pandemia ia amploare, prezenta aparatului de represiune pe strazi devine obligatorie…

    eu nu stiu ca cineva sa doreasca asa ceva….dar sunt destule persoane care nu respecta nimic, dar nimic…

    • Asa e puisor, ai accepta si o dictatura daca ai crede ca-ti fereste curuletul de bube? Ba chiar ai cere-o.
      Si intr-adevar, carantina e o metoda de ev mediu, se pare ca n-am evoluat chiar asa de mult, nu? Cel putin politicienii si multi dintre alegatorii lor.

    • Dar cei care ignora sau fac misto de reguli ca purtarea mastii ti se par evoluati?
      Asa cetateni, asa decizii.

  6. Stefane, chiar esti mic mic de tot!! in toate razboiele viata sociala a decurs normal fara restrictii, mai citeste si tu!!! Un caz aparte il faceau orasele aflate sub asediu o situatie particulara ,in rest totul decurgea normal. Nu ai ce sa faci cu toti incuiatii!!!

  7. Nu pot decit sa spun ca experienta din primavara il oarecum contrazice pe domn’ doctor. In pofida credintei majoritatii, printre care si domnul doctor, cifrele arata o crestere a infectarior cam timp de o luna dupa impunerea carantinei in primavara, numarul de infectari n-a inceput sa scada decit la sfirsitul lui Martie, inceputul lui Aprilie, cind vremea a devenit mai neprietenoasa cu virusache.
    Prin urmare nu-i va fi de nici un ajutor o carantina. Ar trebuie actionat selectiv, ca nu oricine ajunge la ATI. Zic si eu, cu mintea mea de neexpert.

    • Asta pentru ca, daca te uiti pe datele de mobilitate, lockdown-ul nu prea se respecta la noi in primavara. Alte tari aveau mobilitate redusa cu 90%. Pe la noi era un 70%, in cel mai bun caz, cu exceptii gen 50% sau mai putin prin judete ca Teleorman.

      Avand in vedere ca am trecut acel prim val mult mai bine decat alte tari europene, este clar ca a functionat. S-a vazut imediat vara, dupa ridicarea restrictiilor, cum s-a cocotat iar infectarea, desi era vremea si mai neprietenoasa cu virusache.

    • A, si daca intrebarea era de ce a functionat lockdown-ul, desi nu prea l-am respectat cum trebuie, raspunsul este ca masurile la noi s-au luat destul de devreme, fata de alti.

      S-au balbait si la noi autoritatile, dar doar o saptamana. Pe cand altii au intarziat masurile o luna-doua.

      Un lockdown mai putin strict, dar luat mai devreme, este mai eficient decat unul foarte strict facut in ultimul moment, cand deja ATI da pe afara.

      Deci nu sunt de acord ca starea de urgenta s-a declarat prea devreme, cum zice domnul doctor. A fost foarte bine.

  8. „Războaiele „

  9. Ar trebui, după cum bine spuneau vreo două persoane publice, ca Guvernul lui Iohanis să pregătească declanșarea mecanismului de ajutor internațional și să nu mai stea cu coada pe sus ca guvernele Ponta și Cioloș în cazul tragediei de la Colectiv!!!!!