G4Media.ro

Încă o instituție condusă de un apropiat al familiei Pandele-Firea care monitorizează…

Sursa foto: Pixabay

Încă o instituție condusă de un apropiat al familiei Pandele-Firea care monitorizează respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități din centre / Șeful instituției: Noi nu avem dreptul să intrăm în căminele pentru vârstnici. Am cerut Parlamentului modificarea legii

Încă o instituție condusă de un apropiat al familiei Pandele-Firea monitorizează respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități din centre funcționează în România. Este vorba despre Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, autoritate autonomă aflată sub controlul Senatului și condusă de Emanuel Gabriel Botnariu.

Cine este Emanuel Gabriel Botnariu: potrivit CV-ului oficial al acestuia, de profesie medic, în perioada 2011 – 2012 a fost consilierul primarului orașului Voluntari, Florentin Pandele. În 2012 – 2013 a fost directorul general al Direcției de Asistență Medicală și Educațională, în 2013 – 2016 a fost administrator-director la Societatea Medicală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Voluntari s.r.l, iar în 2017 – 2020 a fost medic la aceeași societate. În perioada iulie – noiembrie 2016 a condus Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) din subordinea Primăriei Capitalei. În acea perioadă, Gabriela Firea era primar general al Capitalei. În mandatul 2016 – 2020, Botnariu a fost senator PSD.

Cu ce se ocupă Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități:

„Consiliul de Monitorizare este o autoritate autonomă sub control parlamentar înființată pentru a proteja, promova și monitoriza modul în care drepturile persoanelor cu dizabilități aflate în instituții sunt respectate”, se arată pe site-ul instituției. Potrivit legii de funcționare, Consiliul de monitorizare este condus de un preşedinte şi un vicepreşedinte, numiţi de Senat, cu avizul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a Senatului, la propunerea organizaţiilor neguvernamentale care desfăşoară programe de apărare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi a organizaţiilor neguvernamentale care reprezintă persoanele cu dizabilităţi.

Contactat de G4Media, Emanuel Gabriel Botnariu, președintele Consiliului de monitorizare, a declarat că instituția pe care o conduce nu are atribuții să verifice căminele de bătrâni, ci doar centrele pentru persoane cu dizabilități și spitalele sau secțiile de psihiatrie, iar în dosarul privind azilele groazei sunt vizate trei cămine de bătrâni.

Botnariu a făcut trimitere la Legea 8/2016 în baza căreia a fost înființat Consiliul de Monitorizare, care la art. 2 alin. 2 prevede: „În înţelesul prezentei legi, prin instituţii supuse monitorizării Consiliului de monitorizare se înţelege facilităţi de tip rezidenţial publice sau private, destinate să servească persoanelor cu dizabilităţi, precum şi spitale/secţii de psihiatrie”.

„Este ambiguitatea legii pe care noi dorim să o schimbăm, ca să putem să intrăm și în aceste centre pentru vârstnici, care au apărut ca ciupercile după ploaie”, a declarat Botnariu, precizând că instituția pe care o conduce a trimis mai multe adrese oficiale către Comisia pentru drepturile omului din Senat.

Consiliul de monitorizare are nouă inspectori și un șef de serviciu care fac controale în centrele pentru persoane cu dizabilități sau în spitalele/secțiile de psihiatrie. „Mergem aleatoriu sau când avem sesizări”, a adăugat acesta, precizând că, atunci când primește sesizări care intră în atribuțiile altor instituții le redirecționează către acestea, însă susține că instituția nu a primit niciodată vreo sesizare în legătură cu azilele administrate de Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, vizate de ancheta DIICOT.

Botnariu spune că instituția pe care o conduce a făcut în doi ani circa 400 de controale în toată țară cu echipe formate din un inspector și doi reprezentanți ai ONG-urilor. Consiliul de monitorizare nu poate să dea sancțiuni, dar trimite recomandări către direcțiile județe de asistență socială, consiliilor județene sau sesizează, dacă este cazul, poliția sau Avocatul poporului.

„De-a lungul timpului, noi am semnalat orori”, a susținut Botnariu.

Deputatul USR Iulian Bulai a acuzat, într-o postare pe Facebook, că, în anul 2021, PSD și PNL au blocat numirea ca președinte al Consiliului de Monitorizare a unei „persoane cu adevărat preocupate de viața și demnitatea celor mai năpăstuiți dintre noi”, respectiv Georgiana Pascu de la Centrul de Resurse Juridice.

Postarea lui Iulian Bulai:

Când pui lupul paznic la oi, iar orice funcție în stat devine o sinecură.

În loc să le dea persoanelor vulnerabile o șansă la o viață demnă, eterna alianță, când din umbră, când pe față, PSD-PNL a preferat să păstreze un locșor cald pentru oamenii proprii, să nu deranjeze cumva vaca de muls bani a căminelor pentru bătrâni.

Drepturile persoanelor internate în cămine ca cele, ale groazei, din Ilfov ar trebui apărate de instituția publică numită Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Instituție sub control parlamentar atât de eficientă încât pare că n-a auzit nimeni de ea.
În 2021, am propus și încercat să transfer atribuțiile acestui Consiliu (atribuții care trebuie exercitate, fiindcă România a semnat Convenția ONU și Statul ar trebui măcar să mimeze că se preocupă de persoanele cu dizabilități) unei entități care să facă pe bune ce Consiliul de Monitorizare nu face niciodată. De pildă, să monitorizeze condițiile de viață din căminele private finanțate din bani publici.
Cred și acum că n-am fi aflat doar din presa independentă și de la ONG-uri despre abuzurile din Ilfov, iar ele n-ar fi durat netulburate ani de zile, dacă acest Consiliu ar fi fost transferat la instituția Avocatului Poporului. Cel puțin, victimele ar fi avut o șansă-n plus.

În schimb, PSD și PNL au colaborat să blocheze numirea ca președinte al Consiliului de Monitorizare a unei persoane cu adevărat preocupate de viața și demnitatea celor mai năpăstuiți dintre noi (Georgiana Pascu, de la Centrul de Resurse Juridice).

Aveau ei pe cineva mai bun…

Emanuel Gabriel Botnariu, omul pe care PSD și PNL și-au dat mâna să-l pună în fruntea Comisiei de Monitorizare și care conduce acum Consiliul, i-a fost consilier personal primarului Pandele din Voluntari, a fost director general al Direcției de Asistență Medicală și Educațională din aceeași comună Voluntari, apoi directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București în primele luni din mandatul de primar al Gabrielei Firei, iar de acolo a aterizat direct senator PSD.

În prezent, dl Botnariu primește 2.000 euro pe lună de la Consiliul de Monitorizare. Locuiește, desigur, în Voluntari și, desigur, nu e treaba lui să știe ce se întâmplă în comună cu cămine care intră în sfera lui de activitate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. In Romania sunt mii de institutii, organizatii, comisii si comitete care trebuie sa verifice anumite lucruri, dar cand sunt luati la bani marunti toti incep cu „noi nu avem voie…”, dar ce aveti voie sa faceti in afara sa incasati salariile bune de stat platite de iobagii din sistemul privat?

  2. Are cam multi apropiati in functii publice la stat.

  3. Si, d-na Firea nu e si senatoare?Sau nu contează!Dar ,ce s-o mai lungim.A recunoscut seful lor,actualmente😁 prim ministru,ca sistemul „e corupt si inert”.Pai,de ce este „inert”?Nu cumva din cauza coruptiei?! Si ,daca este din cauza coruptiei nu cumva prim ministrul Romaniei s-a exprimat pleonastic?!Coruptia de partid(prin acapararea de catre clientelă de functii si de surse de finantare publice) face structurile sa devina „inerte” la comanda sefilor,care si ei la randul lor sunt produsul combinatiilor bazate pe aceleasi metehne de acaparare.Asa ca , Ciolacule,dacă zgarii putin „podeaua”de sub tronul pe care stai,ca in icoane(ca tot ai zis ca esti credincios),ca gogeamite prim ministru,o sa dai de „îngerii” de partid,deveniti călăi,care,imbuibati si protejati fiind,nu mai raspund nici macar la comenzile tale.

  4. Astia merita toti 30 de ani de puscarie fara nici o discutie dar cum totul merge „brici” in Romania probabil or sa faca inchisoare ca si Piedone pentru ca ei POT si li se falfaie de toti