G4Media.ro

În Statele Unite, un cântec country susținut de Trump stârnește controverse, fiind…

Captura YouTube

În Statele Unite, un cântec country susținut de Trump stârnește controverse, fiind acuzat de rasism și incitare la violență

Când Jason Aldean a lansat videoclipul piesei sale „Try that într-un orășel la mijlocul lunii iulie”, controversa în Statele Unite a fost instantanee: acuzat de glorificarea violenței și de accente rasiste, cântărețul a plasat muzica country în centrul unei noi dezbateri care ilustrează diviziunile din societatea americană, scrie Le Figaro.

Versurile piesei „Try that in a small town” încep cu mai multe descrieri de acte de violență. „Lovind pe cineva pe trotuar ca un trădător”, „insultând un polițist, scuipându-l în față” sau „călcând în picioare steagul, dându-i foc”, enumeră Jason Aldean.




Cântărețul american a lansat apoi un avertisment: „Credeți că sunteți duri, ei bine, încercați asta într-un oraș mic”. Și amintește că deține un pistol „dăruit de bunicul său”.

Când a fost lansată, la sfârșitul lunii mai, melodia nu a făcut prea multe valuri. Dar când videoclipul a fost lansat două luni mai târziu, controversele au explodat. În videoclip, Aldean apare chitara în mână în fața unui tribunal din Tennessee, locul linșării unui adolescent de culoare de către populația locală în 1927. Orașul a fost, de asemenea, scena unei revolte rasiale în 1946. Imaginile filmate la fața locului sunt intercalate cu clipuri de demonstrații brutale și jafuri.

Pentru Aldean, cântecul său se referă la „sentimentul de comunitate” din aceste orașe mici „unde avem grijă de ai noștri”. Ca o madeleine a lui Proust din copilărie. „Traducere: Jason Aldean vrea doar să se întoarcă la o perioadă din America în care băiețeii cuminți puteau să bată sau să împuște oameni despre care credeau că nu au ce căuta în orașul lor”, a replicat pe Twitter Shannon Watts, o militantă împotriva violenței cu arme de foc în Statele Unite. Într-un editorial pentru CNN, istoricul Nicole Hemmer susține că versurile reprezintă o „celebrare a justițiarilor autoproclamați” și o „revendicare a celui care are dreptul de a scrie și de a aplica regulile”.

Jason Aldean neagă orice referire rasistă sau apologie a violenței, în condițiile în care se afla pe scenă atunci când un bărbat înarmat a împușcat mortal 58 de persoane și a rănit sute la un festival din Las Vegas în 2017, una dintre cele mai grave crime în masă din istoria SUA. La rândul său, el consideră că interpretarea versurilor cântecului său a mers „prea departe”. Confruntat cu acuzații de conotații rasiste, canalul specializat Country Music Television a retras clipul de pe post, dovadă a diviziunilor inclusiv din cadrul lumii muzicii country.

Controversa face parte dintr-un adevărat „război cultural” în Statele Unite, unde problemele sociale au devenit subiecte fierbinți. Iar muzica country, care este în general asociată de către publicul larg cu o imagine conservatoare, a fost departe de a fi imună la aceste dezbateri.

Jocelyn Neal, profesor în cadrul Departamentului de Muzică al Universității din Carolina de Nord, a declarat pentru AFP că, începând cu anii 1920, anumite teme au apărut în versurile cântecelor country, în special „un punct de vedere creștin evanghelic asupra vieții”.

„Nu este un gen monolitic”

Industria muzicii country a dat, de asemenea, „un impuls puternic” în anii 1950 pentru a „alinia muzica la o poziție mai conservatoare”, a adăugat Jocelyn Neal. Această decizie, luată „în scopuri de marketing”, „a aliniat genul la sisteme de valori conforme cu cele ale unei clase de mijloc albe moderate sau conservatoare”, glorificând în special serviciul militar, subliniază ea.

Cu toate acestea, muzica country „nu este un gen monolitic”, insistă Jocelyn Neal, care subliniază „diversitatea crescută” a artiștilor din acest gen muzical în ultimii ani, cum ar fi cântăreața afro-americană Rissi Palmer.

Jason Aldean, care spune că nu și-a „ascuns niciodată” opiniile conservatoare, a primit sprijin din partea mai multor personalități de dreapta la începutul controversei, inclusiv din partea lui Donald Trump. Fostul președinte republican și candidat la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2024 l-a descris pe cântăreț pe rețeaua sa de socializare Truth ca fiind un „tip fantastic” cu „un nou cântec grozav” și că ar trebui „susținut pe deplin”.

Apelul pare să fi fost auzit: „Try that in a small town” a petrecut mai multe zile în fruntea clasamentului albumelor iTunes din Statele Unite și a urcat pe locul doi în topul Billboard. Acest succes îl repetă pe cel al lui Morgan Wallen, un cântăreț alb de muzică country din Tennessee, care a fost văzut într-un videoclip în 2021 pronunțând un termen rasist care este tabu în America… pentru ca apoi să vadă vânzările discurilor sale să explodeze în lunile următoare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Linie melodica slaba, versuri slabe. Daca doar simbolistica conteaza ca sa faci ceva banuti, atunci ar trebui ca toti cantaretii de muzica sa faca politica si sa scrie sau macar sa transmita discursuri ideologice.

  2. Slăbuțe traduceri din presa străină