G4Media.ro

În Rusia, un orășel bulversat de procesul unui tată despărțit de fiica…

captura twitter

În Rusia, un orășel bulversat de procesul unui tată despărțit de fiica sa, pentru un desen în care fata critica invazia din Ucraina

La Efremov, un mic oraș rusesc situat la 300 de kilometri de Moscova, locuitorii sunt bulversați de procesul unui tată, despărțit de fiica sa din cauza unui desen care denunță ofensiva din Ucraina, un subiect care rămâne tabu aici ca și în alte părți ale Rusiei, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Pentru o lume fără nazism”: afișe uriașe cu literele „Z” și „V”, simboluri ale „operațiunii speciale” rusești în Ucraina, acoperă clădirile dărăpănate de pe strada centrală a acestui orășel de 37.000 de locuitori, în regiunea Tula.

Aceasta este scena unui caz care a șocat societatea rusă, simbolizând reprimarea oricărei critici față de ofensiva rusă în Ucraina, lansată în urmă cu mai bine de un an.

O fată de 13 ani din Efremov, Maria Moskaliova, a desenat la școală rachete care se îndreaptă spre o femeie și un copil cu un steag ucrainean. O „infracțiune” a fost imediat raportată directoarei, care a contactat poliția.

După scandalul cu desenul, poliția a inspectat profilul tatălui său, Alexei Moskaliov, în vârstă de 54 de ani, și a descoperit comentarii care criticau ofensiva rusă în Ucraina.

El este judecat în această săptămână pentru „discreditarea forțelor armate ruse”, o infracțiune pentru care riscă trei ani de închisoare. De asemenea, el ar putea fi privat de autoritatea părintească în cadrul unui alt proces, care va avea loc la 6 aprilie, potrivit avocatului său Vladimir Bilienko.

Alexei se află în arest la domiciliu de la 1 martie. Fiica sa Maria, pe care o crește singur, a fost plasată într-un internat și privată de contactul telefonic cu tatăl ei, a declarat deputatul local independent Olga Podolskaia.

La prima vedere pașnic, Efremov a fost profund zguduit de această poveste, care a fost relatată și în presa de opoziție, dând naștere unei petiții care cere întoarcerea copilei la tatăl ei.

Povestea a ajuns chiar și la șeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui oameni luptă în Ucraina, care a sărit în sprijinul Mariei, criticând autoritățile locale pentru că au trimis-o pe fată la orfelinat.

„Vreau ca totul să se termine”

Pe străzile însorite din Efremov, puțini locuitori sunt dispuși să vorbească deschis despre acest caz.

„Separarea tatălui și a fiicei este oribilă. Ea doar și-a exprimat punctul de vedere”, spune Alexandra, o studentă.

Dacă nu sunt pregătiți să protesteze public sau să vorbească despre ofensiva din Ucraina, un subiect tabu în acest oraș în care toată lumea se cunoaște, localnicii recunosc că discută subiectul pe un ton scăzut.

O pensionară care a refuzat să își dea numele spune că viața ei s-a schimbat după 24 februarie 2022, când trupele rusești au intrat în Ucraina.

„Singurul lucru care mă preocupă acum sunt știrile militare. Nu învinuiesc pe nimeni. Văd toate aceste victime de ambele părți. Vreau ca totul să se termine cât mai repede posibil”, a declarat ea.

La cimitirul Efremov, mai multe morminte conțin rămășițele soldaților uciși în „operațiunea specială” din Ucraina. În martie, ecourile ofensivei au răsunat în regiune: trei drone care se presupune că ar fi aparținut Ucrainei au căzut acolo, fără a face victime.

În piața centrală a orașului, două femei în vârstă, cu bentițe roșii pe braț, stau pe o bancă și privesc împrejurimile.

Frică și depresie

„Am fost avertizați că există riscul unui atac și trebuie să menținem ordinea”, explică ele. Această „gardă populară” este o inițiativă a locuitorilor.

„Suntem pentru pace”, spune Alexander Salikhov, un inginer pensionar în vârstă de 66 de ani. „Dar trebuie să eliberăm pământurile rusești”, care, potrivit lui, se întind pe teritoriul Ucrainei.

Dmitri, un om de afaceri în vârstă de 50 de ani, spune că a dat faliment deoarece sancțiunile occidentale au rupt lanțurile de aprovizionare: „Ce ne rezervă viitorul? Puterea este în mâinile serviciilor speciale. Iar noi suntem în pragul unui război nuclear”.

Olga Podolskaia dezvăluie că opiniile oamenilor sunt împărțite în Efremov, ca și în restul țării.

„Ei sunt deprimați, nu înțeleg ce se întâmplă. Dar nu pot ieși în stradă (pentru a protesta). Le este frică să nu fie concediați, au împrumuturi și copii”, explică ea.

Marianna, o femeie însărcinată în vârstă de 31 de ani, este mai optimistă, deși este foarte îngrijorată pentru soțul ei, care riscă să fie mobilizat.

„Sperăm că se va termina și că fiul nostru se va naște într-o lume pașnică și nu va trebui să se teamă de acțiuni militare”, spune ea, mărturisind că vrea să își numească fiul Bogdan, un nume popular în Ucraina.

 


 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Unde sunt iubitorii acei de rusi? Sa ne spuna si acum cat sunt de moderni si civilizati rusii, cata democratie e la ei in Rusia.

  2. Sosoaca o salvează pe fata, o să vedeți voi . .
    Doar sa nu uite, mâine cand se duce la ambasada Rusiei, sa dea din fesierii bucali in fata nobililor diplomați ruși, decât atât și se va fi rezolvat pe loc.
    Tezaur vreți că vi-l da și pe ăla?!?

  3. De asta se lupta „patriotii” lui Simion sa scapam de „dictatura europeana” ,ca sa poata ei aduce „bunastarea si libertatea” sovietica din nou pe taramul mioritic.
    Stirea asta reinvie multe amintiri dureroase de prin „epoca de aur” cand frica,politia politica,oprimarea erau in mare voga prin Romania.