G4Media.ro

În Germania, artiștii considerați prea pro-palestinieni sunt excluși din viața culturală

Foto: Pexels / Johannes Plenio

În Germania, artiștii considerați prea pro-palestinieni sunt excluși din viața culturală

Viața culturală germană este în plină fierbere în legătură cu Gaza. În contextul în care antisemitismul este în creștere de la începutul conflictului dintre Israel și Hamas, mai multe evenimente culturale, inclusiv Berlinala fotografiei, au fost anulate în Germania, potrivit Le Figaro.

Ani de muncă pentru nimic: expoziția artistei Candice Breitz din orașul german Saarbrucken a fost anulată din cauza poziției sale față de războiul dintre Israel și Hamas. Și nu este singura. În Germania, ai cărei lideri susțin fără rezerve Israelul după atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie, mai multe evenimente culturale au fost anulate după ce participanții au făcut remarci considerate prea pro-palestiniene. În timp ce organizatorii susțin că fac acest lucru pentru a combate antisemitismul, care a crescut în Germania de la începutul conflictului, alții se tem că libertatea artistică este erodată.

Potrivit lui Candice Breitz, ea însăși evreică, „instituțiile germane riscă să evite din ce în ce mai mult să lucreze cu artiști angajați politic”, preferând în schimb artiști care sunt „docili și care nu sunt înclinați să pună întrebări critice”. „Viitorul artei contemporane în Germania ar putea semăna cu trecutul”, a declarat pentru AFP artista, a cărei expoziție anulată a fost o instalație video realizată cu lucrători sexuali în Africa de Sud, țara sa natală.

În timp ce în alte țări au fost anulate evenimente în circumstanțe similare, tendința în Germania a fost deosebit de pronunțată, într-o țară în care vina pentru Holocaust cântărește foarte mult. Instalația lui Candice Breitz trebuia să fie prezentată la Muzeul Saarland în 2024, înainte ca organizatorii să anunțe anularea ei în noiembrie. Fondul pentru patrimoniul cultural din Saarland a declarat că „nu va oferi o platformă artiștilor care nu recunosc teroarea Hamas ca fiind o ruptură civilizațională sau care, în mod conștient sau inconștient, estompează granițele dintre actele legitime și cele ilegitime”.

Candice Breitz a declarat că a condamnat public atacul Hamas în mai multe rânduri, precum și răspunsul „disproporționat” al Israelului. „Nu pun la îndoială dreptul Israelului de a se apăra împotriva terorismului, dar cred că pedeapsa colectivă a civililor din Gaza nu poate fi o soluție”, a declarat artista în vârstă de 51 de ani.

Războiul a fost declanșat de atacul fără precedent lansat de Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, care s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morți în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza ultimelor cifre oficiale israeliene disponibile. În Fâșia Gaza, peste 18.800 de persoane au fost ucise de bombardamentele israeliene, potrivit ultimelor cifre ale Ministerului Sănătății condus de Hamas. „Ideea că orice evreu progresist din această țară poate fi suspectat de antisemitism, dacă nu denunță public Hamas, este ridicolă”, a adăugat ea.

Personalitatea literară ruso-americană Masha Gessen – care se definește prin pronumele neutru „iel” – este, de asemenea, afectată. Vinerea trecută, trebuia să primească prestigiosul premiu Hannah Arendt pentru gândire politică. Însă, după ce unul dintre eseurile sale a apărut în New Yorker, comparând Fâșia Gaza cu ghetourile evreiești din Europa din epoca nazistă, o fundație care susține premiul a calificat comentariile ca fiind „inacceptabile” și s-a retras de la ceremonie. Cu toate acestea, ceremonia a avut loc o zi mai târziu, la insistențele organizatorilor.

Un alt premiu literar important acordat scriitoarei britanice Sharon Dodua Otoo a fost anulat din cauza unei petiții pe care aceasta a semnat-o în urmă cu opt ani și care, potrivit criticilor ei, susținea boicotarea Israelului. Ulterior, romanciera s-a distanțat de petiție și, așa cum își propusese, premiul de 15.000 de euro a fost donat în scopuri caritabile.

Festivalul de fotografie Berlinala, care urma să se desfășoare în trei orașe germane în 2024, a fost anulat în urma publicării unor mesaje pro-palestiniene pe rețelele de socializare de către unul dintre curatorii săi. Ministrul Culturii, Claudia Roth, a declarat pentru AFP că „securitatea Israelului este un principiu fundamental” pentru Germania, adăugând că menținerea spațiilor culturale „deschise și sigure pentru toată lumea” este o provocare, dar că „trebuie să încercăm”. Anularea evenimentelor sau a premiilor ar trebui să fie „ultimul pas, nu primul”, a adăugat ea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Atata timp cat in Franta peste 45% din sustinatorii religei pacii aproba actiunea Hamas din 07.10 adica sunt de acord cu omorurile, decapitarile, violurile si rapirile ne confirma anumite idei.