G4Media.ro

Improbabilul hit „Sound of Freedom” deschide un nou front în războaiele culturale…

Captura YouTube

Improbabilul hit „Sound of Freedom” deschide un nou front în războaiele culturale din SUA / Filmul spune povestea unui agent care salvează copii, dar este criticat de presa de stânga

Cu filme cu supereroi, adaptări de jocuri video și numeroase sequels, Hollywood-ul părea pregătit pentru un alt an dezamăgitor – până când un thriller neașteptat despre traficul de copii a răsturnat așteptările industriei, scrie agenția AFP, într-un articol publicat de Yahoo News.

Succesul surpriză al verii, „Sunetul libertății”, a câștigat până acum 85,5 milioane de dolari în cinematografele nord-americane în doar două săptămâni de la lansare – de aproximativ șase ori mai mult decât bugetul de 14,5 milioane de dolari.

În weekendul trecut, a depășit confortabil blockbusterele scumpe precum „Indiana Jones and the Dial of Destiny.”

https://www.youtube.com/watch?v=cfn2oy9bYdM

Având în vedere povestea adevărată a unui fost agent guvernamental care salvează copii din ghearele unor criminali columbieni, ai crede că este genul de film preferat de toată lumea.

Dar suntem în America, unde numeroasele „războaie culturale” pot pune capăt imediat unor vechi prietenii și pot întoarce un vecin împotriva celuilalt – și unde jumătate din țară poate respinge ca fiind răul întruchipat un film pe care cealaltă jumătate îl iubește.

Conservatorii au lăudat „Sunetul libertății” pentru că se adresează unei părți a Americii muncitorești despre care spun că a fost ignorată de elitele de la Hollywood.

Cei de stânga l-au numit însă un instrument de recrutare pentru extrema dreaptă care promovează teoria conspirației QAnon despre o cabală de pedofili de la Hollywood și din Partidul Democrat care răpește copii și le recoltează sângele.

„Ceea ce este aproape la fel de interesant ca filmul în sine este reacția pe care pare să o provoace din partea presei mainstream care pare hotărâtă să îl demoleze cu orice preț”, a declarat scriitorul britanic de thrillere Will Jordan într-o recenzie pozitivă postată pe canalul său de YouTube cu 1,8 milioane de abonați, „The Critical Drinker”.

„Adică, ai crede că un film care face lumină asupra coșmarului ascuns al traficului de copii ar fi o cauză destul de admirabilă și demnă de sprijin.”

„Promovarea din gură în gură”

Filmat în 2018 cu finanțare de la investitori mexicani, filmul spune povestea fostului agent special al Securității Naționale a SUA, Tim Ballard, care în 2013 a inițiat Operațiunea „Underground Railroad” pentru a salva copii de la traficanții sexuali columbieni.

A devenit o cauză celebră pentru lideri de dreapta, de la Jordan Peterson și Ben Shapiro până la fostul președinte Donald Trump, care găzduiește miercuri o proiecție a filmului la clubul său de golf din New Jersey.

Filmul a fost inițial programat pentru lansare de 20th Century Fox, dar proiectul a fost anulat când Disney a cumpărat studioul în 2019, deschizând calea pentru intervenția Angel Studios.

„Primim mesaje din toată țara care ne spun despre cinematografe pline, cinematografe sold-out și ovații spontane în picioare pentru film în numeroase locații”, a declarat Brandon Purdie, șeful de distribuție în cinematografe al Angel.

„Vizionarea acestui film a devenit o necesitate, grație unei promovări incredibile din gură în gură.”

Dar filmul a fost criticat pentru că ar fi caracterizat greșit problema traficului de persoane și din cauza controversei din jurul starului Jim Caviezel, care l-a interpretat pe Iisus în filmul lui Mel Gibson „Patimile lui Hristos” (2004).

Catolicul devotat, în vârstă de 54 de ani, a luat cuvântul la mai multe evenimente QAnon și promovează teoria conspirației conform căreia rețelele de trafic de copii scurg sângele victimelor lor pentru a obține hormonul adrenochrom, crezând că acesta este un elixir care împiedică îmbătrânirea.

Ballard a cochetat, de asemenea, în mod public cu o altă teorie demitizată, potrivit căreia un mare retailer de mobilă din SUA vinde copii, scriind pe Twitter în 2020: „Cu sau fără Wayfair, traficul de copii este real și se întâmplă!!!”.

Operațiunea Underground Railroad a fost, de asemenea, acuzată că și-a exagerat rolul în operațiunile de salvare a copiilor traficați.

„Profund deprimant”

Criticile la adresa filmului „Sunetul libertății”, în care joacă și Mira Sorvino, laureată a premiului Oscar, au opus mediile tradiționale de divertisment și publicul cinefil, publicul acordându-i un scor perfect de 100 la sută pe Rotten Tomatoes și un A+ pe CinemaScore.

Au existat recenzii în mare parte negative din partea unor publicații de stânga tradiționale precum Variety, The New York Times și The Guardian, care l-au numit „apropiat de QAnon” sau pur și simplu plictisitor.

„Să știi că mii de adulți vor absorbi „Sunetul libertății”, acest vis febril al justițiarilor, și vor pleca crezându-se mai bine informați cu privire la o criză civilizațională ascunsă … ei bine, este profund deprimant”, a scris Rolling Stone.

Dar Jordan vede ipocrizie în critici, punând în contrast obiecțiile la adresa filmului cu sprijinul pe care stângiștii l-au acordat lui „Cuties”, o dramă Netflix din 2020 acuzată de hipersexualizarea fetelor tinere.

„Este un film care ne amintește că, deși există o mulțime de oameni răi în această lume care fac cele mai rele lucruri imaginabile, mai există și oameni buni care luptă pentru a-i aduce în fața justiției”, a spus el.

„Și poate că este ceva ce ar fi bine să ne amintim cu toții”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...