G4Media.ro

Impostura în educație și redeschiderea școlilor, subiectele care au stârnit patimi în…

Impostura în educație și redeschiderea școlilor, subiectele care au stârnit patimi în dezbaterea electorală dintre Tomac, Ponta, Cioloș, Rafila, Sighiartău și T. Barna

Impostura în educație și redeschiderea școlilor au fost două dintre subiectele care au stârnit patimi în dezbaterea electorală de miercuri seară, de la Digi24, la care au participat Alexandru Rafila (candidat PSD pentru Camera Deputaților, în București), Dacian Cioloș (europarlamentar USR-PLUS), Robert Sighiartău (candidat PNL pentru Camera Deputaților, în București), Victor Ponta (candidat PRO România pentru Camera Deputaților, în București), Eugen Tomac (candidat PMP pentru Camera Deputaților, în București) și Tanczos Barna (candidat UDMR pentru Senat).

Invitații au avut ocazia să își adreseze întrebări reciproc și posibilitatea să aleagă destinatarul întrebării. La capitolul Educație, întrebările au decurs după cum urmează.

Dacian Cioloș către Victor Ponta: Cum am putea să eliminăm impostura din acordarea titlurilor de doctor și ce sancțiuni ar trebui pentru cei care sunt plagiatori dovediți?

Victor Ponta: V-ați supărat că m-ați prins cu arsul din 2016 (un pacient cu arsuri în urma incendiului Colectiv a fost transferat în Bulgaria, în timpul guvernării Cioloș, și a murit, fapt sesizat anterior în dezbatere de Victor Ponta, n.red.). Îl luăm pe primarul din Brașov care spune că are școală și nu o are, îl luăm pe Vlad Voiculescu… Domnul Curaj a preferat să demisioneze ca să nu asculte ordinul să mă găsească plagiator. Mircea Dumitru fiind colaborator al Securității a fost de acord (să recunoască plagiatul lui Ponta, n.red.) Terminați cu turnătorii și cu cei din USR care nu au școală.

Cioloș: Dar dumneavoastră ca om politic, dovedit că ați plagiat, cum credeți că putem să eliminăm impostura?

Ponta: Nu m-a dovedit nimeni. Faptul că m-a făcut un securist… Colegii dumneavoastră nici măcar nu au fost la școală. Trimiteți-i la școală, că e bine să mergi la școală.

Tanczos Barna, către Dacian Cioloș: În momentul în care vom începe o reformă a Educației o să conteze foarte mult cuvântul domnului Cioloș. Pentru o comunitate etnică, tradiția și cultura sunt foarte importante, pilonii de bază. Când erați premier, ați decis să retrageți de pe lista UNESCO Șumuleu Ciuc. Cum considerați că reforma educațională ar putea să sprijine comunitățile minoritare? 

Dacian Cioloș: Nu a fost retras. Nici măcar nu era pe lista UNESCO. Guvernele care au venit după noi tot nu au trecut de problemele care trebuiau rezolvate în dosar. Minoritățile au nevoie de educație în limba maternă, iar USR PLUS susține acest lucru. Minoritățile au nevoie și de o adaptare a predării în limba țării în care trăiesc pentru că doar limba maternă riscă să îi izoleze în societate.

Alexandru Rafila, către Tanczos Barna: Având în vedere că guvernul actual, pe care îl susțineți, a închis școlile cum vă gândiți să oferiți acces egal la Educație copiilor din zonele defavorizate care nu au acces la internet, tablete etc?

Tanczos: Guvernul a luat o decizie radicală cu care nu suntem de acord. Parlamentul funcționează cum funcționează. Noi nu avem acele informații pe care le dețin ministerul, guvernul și așa mai departe. Nu suntem de acord cu închiderea școlilor, este nevoie ca acești copii să fie prezenți la școală, să ia un creion în mână, un stilou. UDMR nu o să guverneze singur, dar am propus ca atât profesorii cât și copiii să beneficieze de un sprijin financiar pentru tablete și altele necesare în acest context.

Victor Ponta, către Robert Sighiartău: Ne-a dat Dumnezeu tuturor copii, și mie, și dumneavoastră. Eu unul sunt foarte fericit. Susțineți propunerea noastră ca școlile să se deschidă și să le mărim alocațiile copiilor?

Robert Sighiartău: Dumnezeu mi-a dat 4 copii și consider că cel mai important e ca ei să fie în siguranță, la fel și bunicii și aparținătorii familiei. Școlile sunt închise pentru că există o mobilitate în jurul școlilor, pentru că nu avem transportul în comun ca în Germania, pentru că am avut guvernări PSD. PNL a dublat alocațiile de două ori, când erați premier și v-ați opus și PNL le-a majorat și în ultima vreme.

Robert Sighiartău, către Victor Ponta: Credeți că reforma în Educație poate fi făcută de politicieni care nu au valori și principii?

Victor Ponta: Nu, nu cred, spre exemplu domnul Cioloș cu cei de la USR care acum spun ceva și fac altceva. Eu cred mai întâi de toate că trebuie să deschidem școlile. Vreau să meargă copiii mei la școală.

Eugen Tomac, către Victor Ponta: Plagiatul este o vulnerabilitate în sistemul educațional?

Victor Ponta: Cu securiștii ca ai domnului Cioloș și tatăl tău Băsescu nu se poate.

Tomac: Hai, dottore…

Ponta: Vezi, te-a învățat bine.

Invitații au mai răspuns la întrebări din Sănătate, Infrastructură, Economie și au făcut declarații despre parteneriatul civil și vaccinul COVID-19.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Ca și Dragnea și Impostorul Monta are impresia ca judecatorii nu pot decide impostura

  2. slaba campanie electorala
    slaba clasa politica
    principalele probleme ale tarii nici nu le au in minte
    1. demografia
    2. cresterea accelerata a datoriei publice

  3. 1> Io no pot Tankzos Barna , a UITAT ca a fost infectat cu Covid-19 !! ; 2> Despre ponta , ce sa mai zic ? Asta MINTE si-n SOMN ( cica nu a PLAGIAT !! ) !!! ; 3 > Nenea Tomac , PUIUL lui Basescu , il ia pe Ponta , cu TITLUL dat de TUTORELE lui ( europarlamentarul T . Basescu ! ) , DAR , in ACELASI timp , PMP-ul , CRITICA PNL-ul , din cauza ca NU vrea sa se ALIEZE cu partiduletul lui Basescu , care , 95-98% , ca nici nu VA depasi pragul electoral de 5% , deci NU va mai fi-n Parlament !!! Gh.Stoian.

  4. Limbricul dottore nici macar 0,1% nu ar trebui sa castige dupa aceste alegeri. In mod normal si rational, USR+ ar trebui sa guverneze in urmatorii ani. PNL s-a desprins direct din FSN, la fel ca PSD, doar ca reprezinta „aripa moderata” a fostului FSN. Intr-adevar, tristețea mare este ca nu prea avem ce vota…

  5. școli închise acum