G4Media.ro

6% pentru Educație? Ce au răspuns Rafila, Cioloș, Sighiartău, Tomac, Ponta și…

6% pentru Educație? Ce au răspuns Rafila, Cioloș, Sighiartău, Tomac, Ponta și T. Barna la dezbaterea electorală de la Digi24

La dezbaterea electorală de miercuri seară, de la Digi24, candidații și reprezentanții celor mai importante partide politice la alegerile din 6 decembrie au răspuns, printre altele, la întrebarea moderatorului referitoare necesitatea de a acorda 6% din PIB bugetului Educației.

Alexandru Rafila (candidat PSD pentru Camera Deputaților, în București) a declarat că banii pentru Educație și Sănătate nu pot fi considerați ”cheltuiți”, ci ”investiți”.

Dacian Cioloș (europarlamentar USR-PLUS) a subliniat că și școlile sunt politizate ”până în dinți, la fel ca spitalele” și a propus fondurile europene ca sursă de modernizare și reformare a sistemului de Educație.

Robert Sighiartău (candidat PNL pentru Camera Deputaților, în București) a vorbit despre nevoia ca profesorii să fie mult mai performanți, iar calitatea conținutului programei școlare să fie crescută.

Victor Ponta (candidat PRO România pentru Camera Deputaților, în București) a spus că ”povestea cu 6% s-a promis de-atâtea ori încât nimeni nu o mai crede”, astfel că prioritatea în prezent este deschiderea școlilor.

Eugen Tomac (candidat PMP pentru Camera Deputaților, în București) a explicat de ce infrastructura școlară ”e depășită de vremuri” și a amintit de școlile fără autorizații ISU.

Tanczos Barna (candidat UDMR pentru Senat) a declarat că în Harghita sistemul de educație nu este politizat, dar că nu se poate face performanță cu 30 de elevi într-o clasă.

Răspunsurile integrale: 

Dacian Cioloș: Sunt dispus să garantez că Educație va avea tot bugetul pe care va fi capabil să îl absoarbă atât pentru reducerea abandonului școlar cât și pentru reformarea sistemului de învățământ. Sunt fonduri europene pentru asta, dar și sistemul de educație este politizat până în dinți. Directori de școli sunt numiți temporar pe criterii politice de șefii ISJ care sunt numiți politic.

Tanczos Barna: În Harghita, sistemul de educație nu este politizat, directorii nu sunt numiți astfel. Susțin 6% pentru că nu putem avea o educație eficientă cu 30 de copii într-o sală de curs, dacă școlile din sate nu sunt dotate cu internet și sisteme informatice. Vom susține în cazul în care vom fi în situația în care să influențăm decizia Guvernului.

Alexandru Rafila: Educația și sănătatea sunt domenii prioritate dacă vrem să ne dezvoltăm. Banii pentru aceste două domenii nu sunt cheltuiți, ci sunt investiții. Atingerea pragului de 6% e un deziderat normal, pe care orice partid al trebui să îl respecte, dar accesul la fonduri europene și regândirea sistemului de învățământ sunt prioritare.

Victor Ponta: Garantez că ne vom bate să se deschidă școlile, și la propriu dacă e nevoie. Școala online e un fake, e o bătaie de joc la adresa copiilor, profesorilor și părinților. Povestea cu 6% s-a promis de-atâtea ori încât nimeni nu mai crede. Banii se dau din buget. De fiecare dată s-a dat mai mult pentru Educație. Înainte să alocăm bani, și trebuie să alocăm bani, trebuie să deschidem școala.

Robert Sighiartău: S-a tot vorbit despre alocarea acestui buget. S-au dublat investițiile, în ce privește cele 80 de miliarde de euro avem alocată o sumă pentru început din PNDR de 1 miliard de euro pentru ivnestiții din Educație. Trebuie foarte clar lucrat la investirea în formarea și evaluarea și să reușim ca profesorii să fie mult mai performanți, apoi calitatea conținutului programei școlare. Știm foarte clar că în secolul XXI avem nevoie diferite, fie că vorbim de digitalizare sau altceva.

Eugen Tomac: Criza din sănătate a scos la iveală problemele din Educație. Cred că vom reuși să trecem de aceste probleme când vom depolitiza acest sistem. Infrastructura e depășită de vremuri, avem școli fără autorizații ISU, este esențial să investim în învățământul la distanță, resurse pentru cadrele din învățământ. Europa are un program excepțional pentru digitalizarea învățământului.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. De departe cel mai slab pe toate planurile este tanarul de la PNL, doar lozinci de partid de la acest baiat

 2. Răspunsul valid e că hoții pot sifona mai mult decât poate guvernul sa aloce.
  Ai idei? Ia bani europeni d’aici.

 3. Am dat 2% la aparare, si acum avem Orz Natural Colonelesc.

  Abia astept sa aflu ce Polidine vor fi premiate la Salonul de Inventica de la Geneva sau la Competitia cu Trupe de Dans de la MIT pentru 6%.

 4. 6% NU AJUNG NICI PENTRU SPECIALI.
  PENSIA SPECIALA A nevestei LUI iordache A CRESCUT DE LA 2500 LA 5200 DE EUR /LUNA?

  CE PRIMESTE SOCIETATEA: SCAPA TOTI SI RAMAN CU TOT CE AU FURAT!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.