G4Media.ro

Impactul plafonării și compensării facturilor la Energie: un miliard de lei pe…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Impactul plafonării și compensării facturilor la Energie: un miliard de lei pe lună

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat joi că impactul bugetar al noii ordonanțe de urgență pe energie este de un miliard de lei pe lună.

El a susținut că acest impact ar fi ”neutralizat” de suprataxarea firmelor din domeniul energetic.

”Nu e o taxă, e o contribuție”, a spus Câciu despre această suprataxare.

Context:

Ministerul Energiei a publicat proiectul de ordonanță de urgență care aduce schimbări pentru schema de sprijin pentru facturi și a prelungit perioada de aplicare a măsurilor până în august 2023 (față de martie 2023), potrivit Economedia.

Potrivit documentului, prețurile pentru populație rămân plafonate la gaze și energie electrică. În schimb, IMM-urile, firmele din industria alimentară și instituțiile publice vor plăti un preț plafonat doar pentru 85% din consumul de energie electrică.

În schimb, scad unele praguri de consum la energie electrică. Astfel, cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de 0,68 de lei/kWh. Însă cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 100,01 – 300 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăși 255 kWh/lună va fi facturat la preț întreg.

Până acum, prețul era plafonat la 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub 100 KWh și la 0,8 lei/kWh pentru consum lunar între 100 și 300 kWh. Acum, prețul va fi plafonat în continuare la 0,68 lei pentru consum lunar sub 100 KWh, dar plafonul de 0,8 lei/kWh va fi aplicabil doar celor cu un consum lunar între 100 și 255 kWh.

Ordonanța scade de la 250 lei la 150 lei prețul cu care producătorii de gaze sunt obligați să vândă gaze către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, dar numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Guvernul Ciuca da pe plafonari si compensari doar 1 miliard de lei/luna = 12 miliarde lei/an si recomanda pop.ulatiei sa stea in frig si sa faca economii.
    Acelasi guvern Ciuca incaseaza intr-un an de pe urma cresterii de preturi la energie peste 42 de miliarde de lei.
    Raman aproximativ 30 de miliarde de lei, pentru furturi prin PNDL3/Anghel Saligny, pentru salariile politrucilor angajati in ultimul an de PSD-PNL-UDMR si pentru pensii speciale nesimtite…