
Ieșenii au cumpărat cu 10 milioane de euro un spital pe care nu îl folosesc de 5 ani buni / Consilierii județeni au depus plângere la DNA: ”deturnare de fonduri, abuz în serviciu, zădărnicirea combaterii bolilor” / Procurorii nu au găsit niciun fel de neregulă
La cinci ani după achiziția spitalului mobil, procurorii anticorupție au stabilit că nu au existat nici abuz în serviciu, nici fapte de corupție, anunță Ziarul de Iași.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Cu un an în urmă, și instanța de judecată a desființat un raport al Curții de Conturi în care erau menționate unele nereguli în procedura de achiziție. Culmea ironiei este că spitalul modular de la Lețcani putea fi decontat din fonduri europene, dar nici asta nu s-a făcut.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus clasarea dosarului de cercetare penală deschis în urma unei plângeri penale formulată de consilierii județeni liberali după achiziția spitalului mobil.
Grupul consilierilor județeni a anunțat pe 4 septembrie 2020 că a depus plângere penală la DNA Iași împotriva președintelui de atunci al CJ, Maricel Popa, a directorului executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, Alina Popa, și a unor funcționari din cadrul Consiliilor Județene Iași și Neamț. Acestora li s-a reproșat „modul defectuos de organizare a achiziției și contractării spitalului mobil și crearea premiselor supraestimării finanțării, acordate de cele două unități administrativ teritoriale – județul Iași și județul Neamț”.
Sesizarea depusă la DNA invocă și raportul Curții de Conturi, care a verificat procedura de achiziție în iulie 2020 și a dispus amendarea asociației Euronest pentru unele nereguli. Raportul Curții de Conturi a fost anulat de instanță, verdict definitiv dat cu un an în urmă.
„Deturnarea de fonduri, abuzul în serviciu, zădărnicirea combaterii bolilor sunt acuzații suficiente pe care procurorii vor trebui să le trateze cu maximă seriozitate, pentru ca cei care se fac vinovați de cea mai mare escrocherie medicală din istoria Iașului să fie puși sub acuzare, iar prejudiciul imens adus județului și ieșenilor să fie recuperat”, încheia plângerea aleșilor liberali din CJ.
O linie de finanțare specială deschisă de Comisia Europeană pentru achiziția spitalelor modulare în pandemia de Covid-19 a „inspirat” conducerea CJ în primăvara anului 2020 să aloce fonduri pentru cumpărarea unui asemenea complex medical. Decizia a fost adoptată unanim de plenul CJ, inclusiv de consilierii județeni ai PNL care aveau să se adreseze mai târziu DNA.
Ulterior, cele 10 milioane de euro alocate de CJ Iași și banii puși de CJ Neamț nu au mai fost recuperați.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.