G4Media.ro

Spitalul modular de la Lețcani, tot nefuncțional, deși a fost inaugurat vineri…

Spitalul modular de la Lețcani, tot nefuncțional, deși a fost inaugurat vineri în prezența ministrului Tătaru. Instalația de oxigen este defectă

Spitalul modular de la Lețcani, județul Iași, este tot nefuncțional, deși a fost inaugurat vineri în prezența ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a anunțat că instalația de oxigen de la spital este defectă.

În județ, spitalele care stratează pacienți cu COVID-19 sunt pline. Până la rezolvarea problemei de la Lețcani, au mai fost găsite șase paturi de Terapie Intensivă la Secția ORL de la Spitalul de Recuperare din Iași, cu ventilatoare împrumutate.

„Pe data de 16.10.2020 era planificat să se deschidă compartimentul de terapie intensivă din cadrul Compartimentului secției exterioare a Spitalului de Boli Infecțioase „Spital mobil Lețcani”, cu 24 de paturi. O defecțiune gravă a fabricii de oxigen face imposibilă punerea în funcțiune a acestei secții. Având în vedere că la Spitalul de Recuperare Iași s-a constatat că poziționarea secției în arhitectura spitalului permite crearea de circuite separate, fără să afecteze restul activității spitalului și, deocamdată, se fac intervenții elective, care pot fi temporizate, fără risc pentru pacienți, s-a propus ca până la repararea instalației de oxigen de la Spitalul Letcani să funcționeze în regim special ATI-ul de la Sectia ORL a Spitalului de Recuperare Iași. Perioada propusă de preluare a cazurilor critice începe de luni și este de circa 10 zile, condiționată de remedierea instalațiilor de la Lețcani. Pentru asigurarea condițiilor de funcționare se vor aduce, sub formă de împrumut, 6 ventilatoare și se vor detașa medici și asistenți medicali de ATI de la alte spitale”, a anunțat Mihai Chirica.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost vineri la Lețcani și a anunțat că spitalul mobil va interna primii pacienți, după cinci luni de la primul termen de punere în funcțiune.

Cu o capacitate de 256 de paturi, unitatea mobilă trebuia să funcţioneze pentru început cu 30 de paturi în saloane şi 24 de paturi la terapie intensivă.

Realizarea spitalului și mai ales punerea în funcțiune a acestuia au fost marcate de disputa PSD-PNL, cu acuzații reciproce ale șefului CJ Iași, Maricel Popa, și ale liberalilor din județ. S-a ajuns inclusiv la amenințări cu plângeri penale.

Pe 22 septembrie, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa (PSD), a anunţat că va depune plângere penală împotriva miniştrilor Nelu Tătaru şi Costel Alexe, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cei doi membri ai cabinetului fiind acuzaţi că pun piedici funcţionării spitalului mobil de la Leţcani.

Pe 21 septembrie, Maricel Popa afirma că după ce Direcţia de Sănătate Iaşi a emis autorizaţia de funcţionare pentru spitalul mobil de la Leţcani, liberalii încearcă să blocheze începerea efectivă a activităţii la această unitate medicală.

Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, declara, în 21 aprilie, că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului a fost de 13,2 milioane de euro.

Sursa Foto: Facebook/RadioHit Iasi

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Un DNA, niște procurori militari sa verifice care e treaba?

  2. Tipic Romanesc, treburi de mantuiala inutile. Spectacolul conteaza. Fraierii trebuie sa voteze.

  3. Vlad, nu este timp de furcă!

  4. IV EBA CAPOTATA.