G4Media.ro

Ideologul economic al PSD anunță scăderea perspectivei de rating Standard & Poor’s:…

Ideologul economic al PSD anunță scăderea perspectivei de rating Standard & Poor’s: ”Costuri certe încă din prima zi – creșterea costurilor de finanțare, creșterea deficitului bugetar, reducerea veniturilor bugetare”

Cristian Socol, ideologul economic al PSD, autorul celebrei politici fiscale #wageledgrowth (creștere economică bazată pe creșterile de salarii), anunță pe contul său de Facebook că agenția de rating Standard & Poor’s va anunța vineri scăderea perspectivei de rating a României de la stabil la negativ, din cauza introducerii taxei pe activele financiare ale băncilor și a taxelor din energie și comunicații, toate introduse prin celebra OUG 114, ordonanța lăcomiei.

”Cu o probabilitate de 95% înțeleg că așa va fi, România va trece de la perspectivă stabilă la una negativă”, a scris Socol pe Facebook, citând și informații din presă.

Socol, numit de PSD la conducerea Fondului de Contragarantare și în Consiliul de Administrație al Tarom, anunță pe Facebook care vor fi principalele efecte ale anunțului Standard & Poor’s:

”Vor fi costuri certe încă din prima zi – creșterea costurilor de finanțare, creșterea cheltuielilor bugetare, creșterea deficitului bugetar, reducerea ISD, reducerea veniturilor bugetare, creșterea dobânzilor și deprecierea cursului de schimb al leului, probabila cădere a bursei. Incertitudinea va crește, economia va merge cu frâna trasă. Creșterea nivelului de bunăstare pentru români va fi probabil mai mică”, a scris Socol.

Socol dă vina pe lobby-ului bancar / energie / comunicații din România pentru scăderea perspectivei de rating. El nu spune însă nimic despre faptul că OUG 114, care schimbă radical fiscalitatea din România, a fost adoptată fără consultare publică și în ciuda protestelor unanime ale mediului de afaceri.

Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL, a criticat dur într-o postare pe Facebook tactica guvernului legată de discuțiile cu S&P: ”Ce face ministerul Finanțelor, condus de un bufon cu aere de finanțist, în ajunul unui astfel de anunț catastrofal pentru economie, este de-a dreptul sinucidere politică și economică. Într-o încercare disperată de a atenua impactul deciziei S&P privind ratingul României „scurge” în presă anunțul agenției S&P, cu interpretarea care să-i scoată pârleala lui Teodorovici. În mod insidios, se sugerează că schimbarea perspectivei de rating pentru România ar putea fi determinată de incertitudinile legate de bugetul de stat și alte riscuri externe. REALITATEA este cu totul alta și vă prezint acum adevărata cauză care a dus la înrăutățirea ratingului pentru România. Agenția S&P poartă de mai mult timp discuții cu reprezentanții ministerului de Finanțe cu privire la efectele OUG 114 și au informat Guvernul că dacă nu se modifică ordonanța, aceasta va duce la shimbarea perspectivei de rating a României de la Stabil la Negativ. Principala cauză pentru schimbarea perspectivei de rating a României din partea agenției S&P este Ordonanța de Urgență 114, așa cum urlă toată lumea încă de la începutul anului, iar acești idioți sunt paraleli”.

Postarea integrală a lui Cristian Socol:

Cine va suporta costurile scăderii perspectivei de rating a României? Ingrijorare pentru viitorul României.

Pentru că Guvernul a încercat să reducă viteza de creștere a dobânzilor la credite, să înghețe prețul facturilor la energie și gaze, să taxeze anumite profituri de monopol / duopol / oligopol cooperant, să solicite mai multe garanții fondurile de pensii private…s.a. maine se va declanșa opțiunea nucleară împotriva lui. Radicalizarea pozițiilor părtilor implicate a condus, asa cum am anticipat, la un joc loss loss.

Presa scrie că principala agenție de rating Standard & Poor”s va anunța mâine scăderea perspectivei de rating a României de la stabil la negativ, din cauza introducerii taxei pe activele financiare ale băncilor / taxelor din sectoarele energie și comunicații. Președintele Consiliului Fiscal anunța încă de vineri în cadrul seminarului desfășurat la Predeal posibilitatea unei asemenea decizii. Știrea a fost preluată pe o platformă economică și difuzată public, invocându-se surse anonime. Fotografiile totuși exista. Cu o probabilitate de 95% înțeleg că așa va fi, România va trece de la perspectivă stabilă la una negativă. A avut dreptate demnitarul român, probabil știa din discuțiile cu reprezentanții agenției de rating. Felicitări.

Pe înțelesul tuturor, ce înseamnă deteriorarea perspectivei de rating? Simplu, se schimbă ochelarii cu care se vede evoluția economiei românești și dacă timp de 6 luni nu se întâmplă nimic de sens opus, se va scădea ratingul României.

Vor fi costuri certe încă din prima zi – creșterea costurilor de finanțare, creșterea cheltuielilor bugetare, creșterea deficitului bugetar, reducerea ISD, reducerea veniturilor bugetare, creșterea dobânzilor și deprecierea cursului de schimb al leului, probabila cădere a bursei. Incertitudinea va crește, economia va merge cu frâna trasă. Creșterea nivelului de bunăstare pentru români va fi probabil mai mică.

Decizia de mâine este rezultatul aproape exclusiv al afectării intereselor anumitor sectoare private din România și al argumentelor aduse în discuție de reprezentanții băncii centrale.

În ceea ce mă privește, încă din 1 ianuarie 2017 am exprimat argumentele pro / contra modificărilor de natură fiscal bugetară / politică monetară, din ambele perspective. Cine cunoaște activitatea mea, știe că am solicitat și propus mereu un dialog structurat, argumentat, de natură să conducă la un echilibru dinamic în ceea ce privește mixul de politici monetar fiscal/ bugetar. În sfârșit, nu mai contează, mă declar învins. Am înfrânt. Pozițiile nu s-au armonizat.

Câteva considerații scurte despre decizia ce foarte probabil va fi anunțată mâine.

În primul rând aici se constată forța lobby-ului bancar / energie / comunicații din România – una foarte puternică. Numai sistemul bancar are active de 451,1 miliarde lei în 2018, aproape jumătate din PIB ul României. Dacă mai punem și celelalte industrii…Felicitări, lobby ul pare să fi fost eficient.

În al doilea rând, cred că agenția de rating face o mare greșeală din trei perspective.
Prima perspectivă – se ia o decizie certă de sancționare a României când încă negocierile pe baza OUG 114 nu au fost finalizate. În mod normal ar fi trebuit anunțată o astfel de decizie doar după finalizarea negocierilor și intrarea efectivă în vigoare a taxelor, așa cum s-a întâmplat în Ungaria și Polonia după ce a fost introdusă taxa bancară. În cazul în care prevederile OUG 114 vor fi relaxate, și negocierile se vor încheia cu bine, cine va plăti costurile reducerii perspectivei de rating a României? Cine va recupera aceste costuri și de unde?
A doua perspectivă – o astfel de decizie dramatică în ceea ce privește încrederea în economia unei țări, în condițiile date, nu se ia doar pornind de la interesele anumitor sectoare private (cu profituri record de altfel în ultimii ani) ci ar trebui să se ia în mod substanțial pe baza deteriorării dramatice a fundamentelor economice – proces care nu există în realitate.
A treia perspectivă – cei care se plângeau de afectarea independenței funcționale și instituționale a politicii monetare pot sorbi cupa răzbunării (amară, probabil). Iată că se blochează mâinile autorităților fiscal – bugetare în ceea ce privește decizia de politică fiscal-bugetară. Legarea mâinilor autorităților decidente de politici fiscal bugetare este în totală contradicție cu prevederile Tratatului Uniunii Europene care arată că politica fiscal bugetară este un instrument la dispoziția statelor membre (competență exclusivă). Aderarea la Euro este pusă în pericol, acolo politica fiscal bugetară reprezintă principalul instrument de absorbție a șocurilor asimetrice. În sfârșit, nu mai contează.

Imaginați-vă cum vom asista de mâine la o masă în care ambii decidenți de politici macro monetar și fiscal-bugetar vor avea mâinile legate și vor țipa unul la celălalt că i se afectează independența. Vă puteți închipui un asemenea dialog?

Foto: Cristian Socol (Agepres / Cătălina Păun)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

48 comentarii

  1. o alta reusita a infractorului dictator si turnator Liviu Nicolae Ceausescu2 Dragnea, capu’ la Partidul Sobolanilor Disperati si a tradatorului de neam si tara Calin Anton Popescu Tariceanu, capu’ la alde Partidul Ultimilor Liberali Adevarati.

    #Dragnea#Tariceanu#

    • PSD si ALDE au fost alesi democratic, prin alegeri libere.

      Poporul roman a cerut foarte clar distrugerea economiei Romaniei, fiindca romanii sunt niste sclavi carora le place sa se zbata in mizerie. La asa natie, asa conducatori.

      Daca nu va place, mergeti la vot. Dar nu veti merge la vot, fiindca va fi vremea frumoasa in mai si veti merge la gratar, de prosti ce sunteti.

    • @Zise Dobre

      M-ai facut sa rad de la prima ora, din pacate ai zis un adevar crunt.

      „You don’t vote, then shut up”.

  2. Inca un „zero absolut”….. si fiindca trebuia sa aiba si el un „job” l-au numit strategul economic al pzd!!!!

    Aferim!

  3. Cristian Rasputin Socol, terapeutul debilului Dragnea.

  4. ” Am înfrânt. Pozițiile nu s-au armonizat.”
    Sincer intreb are sens ” Am înfrânt. Pozițiile nu s-au armonizat.” ?? Ce vrea za zica poetul ?

    Nu am auzit niciodata „Am infrint.” , dar mai am timp sunt inca in campu’ muncii ..

    • Simplu Gogule: că e groasa, dar nu e nimeni de vina, doar planetele pentru că nu s-au aliniat cum trebuie.

    • E folosit chiar de niste poeti (ai rezistentei politice!).In concordanta cu „am invins”!
      Suna mai bine decat „am fost infranti”, mai incurajator!

    • „Am înfrânt” înseamnă ceva de genul: am reușit să îmi impun punctul de vedere cu pierderi enorme pentru ambele părți. Un scenariu in care nimeni nu câștigă, toată lumea pierde, dar mi-am impus punctul meu de vedere. Am înfrânt!!! ?

    • Shit, gramatica asta e complicata … Dupa cum spune Nikita(a lu’ Stanescu ) dupa o betie crunta
      Eu inteleg un singur lucru : sa cumparam alifie ca suntem fucked

  5. Cum a reusit gruparea infractionala psd sa gaseasca atâția idioti? Eu credeam ca hotii sunt ceva mai destepti. M-am inselat.

    • Spunea ceva Tiriac despre un hot si un prost… Pe cine l-ar prefera ca asociat dar era vorba de persoane diferite.

  6. Un mizerabil, care își simte poziția afectată!
    Rețeta PSD: alții e de vină! Aginturilii, Soros, Băncile, Isărescu, UE=nashpa!
    Șobolan ROȘU!

  7. Ooooo, parcă o văd pe Veorika cum se va lăudă mâine…. că a „devastat” Franța și Germania…
    Femeia asta, in prostia ei, chiar spune adevărul și nu greșește cuvintele ( a redus democrația, a devastat tot…)
    Femeile astea chiar sunt „motostivuitoare” ( nu mai știu cine se dorea)!
    Băi fraierilor, o creștere de salarii, fără creștere de investiții, e doar un CARITAS care se va prăbuși- mai devreme sau mai târziu…
    Daca esti vânzător la mall și îți cumperi singur produsele, cu bani luați pe credit, nu faci nicio afacere… investești, vinzi altora, faci profit, apoi faci si tu cumpărături din profit, nu din credit..așa înțeleg eu, un om simplu, fără cunoștințe de economie…

    • Mi-a- adus aminte o secventa dintr-un film american – un western cam tragic.
      Un tip care stia ca e pe duca vrea sa se rasfete in ultimele zile de viata cumparandu-si chestiile cele mai scumpe pe care le putea gasi si cere de la Universal Store „ce ai mai bun si mai rafinat” … „asta” zice vanzatorul care e si proprietar si-i intinde tableta „ciocolata elvetiana, ceva foarte sofisticat, ceva sublim!”
      Omul, inainte de accepta intreaba: „cum e, ai gustat-o?” iar patronul face ochii mari: „oh, nu, la pretul asta nu-mi permit!”.
      Gugustiucii astia se indoapa cu boabele pe care le au pentru semanat si apoi se mira ca le dau agentiile de rating calificativ negativ.

    • Salariile din Romania sunt la 26% din media UE si productivitatea la 59%. Salariile pot fi marite da scade profitul corporatiillor, nu mai bine nu le mai pupi atata in fund ?

  8. La depasirea deficitului bugetar pe 2018 (3,3 fata de limita maxima de 3), la neintrarea in vigoare a unui buget pe 2019, si ala bazat pe cifre false, la o OUG cu suprataxe care confirma ca purceaua-i moarta-n cotet, la un proiect de lege foarte suspect privind repatrierea rezervei de aur, care se adauga la un guvern plin de incompetenti, incepand cu intaiul ministru al lui si la o putere politica toxica, nu numai neserioasa, care ar fi fost urmarea logica?!
    Ce, v-a prins criza nepregatiti?! Cum sa va ia prin surprindere la cate semnale au fost in ultimele 4 luni cel putin?!

  9. Deci de maine, 1 Martie 2019, incepem o noua etapa in evolutia economiei romanesti! Dumnezeu cu mila!

  10. Buna guvernare: în 2 ani a scăzut ratingul țării, recunoașteți singuri că vom avea un buget de austeritate, dar agenturile, Soros, Johannis, Kovesi și bineînțeles statul paralel (știu, bănci și cine mai aveți voi chef) sunt de vina.

    Interesant va fi ce veți face cu salariile și cu pensiile, eu cred că nu va mai puteti opri din nebuniile voastre pentru că altfel riscați să pierdeți parlamentarele din 2020, deci mă aștept și la alte măsuri inteligente.

    Așa că frați români: cumpărați euro și atenție la buzunare!

  11. Atat l-a dus mintea pe „tovarasul ideolog economic” ? Crestere economica bazata pe cresteri de salarii ?
    O aberatie !
    Adica, in traducere, „cu cat vom cheltui mai mult (mariri de salarii) cu atat vom cheltui mai mult „(adica dam banii pe aifoane/samsunguri/huaweiuri etc, smart-tv-uri, concedii bmw-uri/ mertzane sh si alte alea ) de unde „clar” rezulta ca economia nu poate decat sa creasca, nu ? Ei bine NU ! Ar sta poate oarecum in picioare DACA acele bunuri ar fi produse In Romania – ceea ce nu e cazul …

    • Caritas!

      De asta prinde pcr: vrem sa dam lovitura, să ardem etape pentru că nu ne plac regulile și mai ales muncă și efortul susținut.

      Domnule Socol, ți-au spus atâția oameni că nu are cum sa țină utopia dumitale, dar degeaba, iar acum te faci că plouă…slabă nație suntem: ne lăsăm călcați în picioare din anii 50, de aia pot toți impostorii să facă ce vor!

    • Coincidenta Sau Nu..ideologul idiot este actionar la o companie “soter” parca ii zice care soteaza cuvinte…adresa sediului social pe o strada cu nume chimico-Sovietic….curat sulfuros coane Fanica !

  12. Nici vorbă domle de impostură la Socol. Nici când și-a autoplagiat jumătate din carieră, nici la cei 1000 de morți de la revoluție, nici la dispariția lustrației. La toate astea nu are Socol nicio vină. El e alb ca lacrima

  13. Teorii economice de rahat.
    Mai propavaduim si numele in engleza.
    O aberatie când in Romania problema a lipsa productivității muncii si nu consumul bazat pe crestere de salarii la primarii si prefecturi.
    O stupiditate facuta de neica nimeni
    Orice teorie economica trebuie sa se bazeze pe realitatea economica din tara.
    Hai sa ne dăm in stambă ca suntem mari consilierii facem teorii din care boborul o sa constate nimic.
    Despre dezechilibre economice o fi auzit laureatul premiului nobel ?
    Despre curs valutar , inflație o fi auzit?
    Despre consum bazat pe importuri cum o fi?
    Dar despre deficitul balanței de plăți
    Toate aceste dezechilibre sunt punse in gura poporului ca au crescut veniturile si pot cumpara mai mult.
    Nimic mai fals.
    Cumperi mai putin cu mai multi bani ca ti-a dat partidul bani.
    O aberatie.
    Cumperi mai putine produse si servicii cu mai multi băni ca luna trecuta.
    Partidul a dat inflația a luat!
    Mari teorii economice de kakao.
    Ma îngrijorează ca mari nume din zona economica dorm.
    Dorm, dorm.
    Si neica nimeni zice ca are o teorie revoluționară a consumului.

  14. Deci domnul asta acuza agentia de rating ca nu asteapta finalizarea negocierilor si se grabeste sa dea un verdict.
    Tactica abjecta, tipic pesedista: ii acuzi pe ceilalti de ceva ce faci tu. OUG 114 a intrat in vigoare brusc, fara nici o negociere. Ca si OUG 7, 13, proiectul de lege cu aurul si altele. Si apoi, 114 a fost data pe 28 decembrie, de sarbatori, ca hotii, si tot de atunci fierbe toata lumea. Ati avut doua luni sa negociati.
    Si mai taceti dracu’ din gura. In mod normal rating-ul de tara trebuia redus de cind ati pus-o pe Dancila premier.

    • Trebuia să scadă în 2017 cu OUG 13, era evident ce urmează: lupta cu justiția, economia pe planul 2.

      Alo, opoziția!!! Veniți cu soluții, de gargara suntem sătui!

  15. I-auzi dom’le ! Surprize, surprize !
    Ideologul sef pe economie al lui Dragnea, marele specialist de stanga Cristian Socol (preda la facultate, face deci si prozeliti) ne spune că vin bubițe!
    Da’ de unde domnule Socol, ca până acum ne amețeați cu grafice și…lecții de maroeconomie , in care spărgeați tot !

    Pentru cei care nu știu, recomand … „lecțiile de macroeconomie” pe care dl Socol le ținea pe blogurile Adevărului. Să vedeti …viitorul luminos prezis de dl profesor de economie.

    https://adevarul.ro/blogs/cristian.socol

    • Lasă-ne domnule in amarul nostru! Vreți să ne smintiti, să credem și noi că economia e ceva abstract care se poate controla din pix?

      Dar ce ziceți, domnul Socol, va răspunde în vreun fel pentru ce va urma? Aici se vede valoare unui om: în modestia de a accepta că poate greși, asta nu o sa vedem niciodată la neamul prost!

    • I-au dat „lobbyiștii” cu lecțiile în cap.

  16. Pe romaneste am pizdit-o!

  17. Vine VALCOV si rezolva. Doar e laureat al premiului Nobel pt. Economie.
    La fel cum e si doctor in economie, are si Nobelul.

  18. Asa se intampla cand ajung sa ne conduca niste tampiti, cretini ,analfabeti, oligofreni si hoti !!!

    M#13 PSD !!!

  19. Oare nemernicul asta ne crede atat prosti incat sa nu stim ca o evaluare de rating nu se face de pe azi pe maine? Ca evaluarea se face pe o perioada rezonabila de timp deci n-are legatura cu bugetul adoptat sau nu?

  20. il doare’n basca. se joaca cu viata a milioane de oameni. un alt sinisistru la galeria de sinistri. se trezeste dimineata, se uita in oglinda si spune: „s-a trezit socol, ce minunat”.

    nu cumva e coleg cu juniorul lui hrebengiuc ? alt „profesor” de ieconomie al natiei, mare afacerist cu tacsu.

  21. ce simplu e sa dai vina pe altii! mergeti la psihiatru, mai cautati-va.
    comunistii au fost cei mai mari hosti si in primul rand cei mai mari asasini din istorie. ai cetatenilor propriului popor. de acolo isi trag astia seva.

  22. acest individ are acelasi profil cu sinistrul justitiei. este plin de trufie. da lectii pe vietile noastre.
    partidul ii umple buzunarele, care-i problema ?

  23. de mult timp era cazul sa se stranga surubul la consumul pe credit guvernamental!

  24. Socol e numai un ticalos.
    Dupa ce a sustinut atata timp ca o economie poate sa creasca, chiar puternic, numai prin consum, o aberatie economica in sine si elementara, acum ce face?! Vine sa ne explice Moartea caprioarei, de Nicolae Labis (moartea economiei lui), adica sa nu murim prosti si sa intelegem si noi ce inseamna trecerea de la un rating stabil la un rating negativ!
    Bai omule, esti nebun?!!!!!!!!!!!!!!

  25. Cincinalul în nici trei ani. Uraaaaa, uraaaa

  26. Socoale, te-ai bagat si la transferul banilor din pilonul II de la cetateni la partid ?
    Si pe asta ai „gandit-o” ?
    Faceti ca in 48 ?

  27. Socoale, e inghesuiala la impins guvernatorul pe scari in jos.
    Cati sunteti cu limba scoasa dupa post ?
    Tu ai clocit-o si pe aia cu aurul ?

  28. Daca nu pune cineva p… pe voi nu va potoliti
    Asa ca ce face SP e f normal, altfel o dadeati inainte cu masurile economice si fiscal bugetare senzationale pt bunastarea romanilor si propasirea neamului romanesc.
    Mai patrioti ca voi mai rar