G4Media.ro

Guvernul cumpără scannere termice, dar aparatele vor fi livrate peste o lună…

Guvernul cumpără scannere termice, dar aparatele vor fi livrate peste o lună sau două/ Mira Tehnologies, una dintre firmele câștigătoare, legături cu un fost general SRI/ Cine sunt celelalte firme care au obținut contracte

În contextul pandemiei de COVID-19, Guvernul a contactat achiziția mai multor scannere termice care măsoară temperatura călătorilor la sosirea în aeroporturi, dar aceste aparate vor fi livrate foarte târziu, între 45 și 85 de zile. În stare de urgență, Primăria sector 1 a cumpărat măști medicale de protecție în valoare de jumătate de milion de euro, cu 5 lei bucata, scrie jurnalistul Virgil Burlă pe site-ul Radio Europa Liberă.

Potrivit Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), Guvernul a plătit către patru firme 12 milioane de lei pentru achiziția mai multor scannere care ar trebui să măsoare temperatura celor care intră în țară, în contextul epidemiei de coronavirus.

La izbucnirea epidemiei în Europa, România avea doar 3 astfel de aparate funcționale.

Astfel, au fost plătiți 2.492.753 de lei pentru 12 scanere termice care urmează să fie livrate în 45 zile calendaristice și pentru alte 23 de astfel de aparate ce urmează să fie livrate în 60 de zile. Firma cîștigătoare este Mira Technologies SRL.

Legături cu un fost general SRI

Înființată în 2008, societatea face parte din grupul de firme MIRA Group, care activează pe piața de securitate și telecomunicații. Acționarii inițiali erau Ilie Stelian și Dragoș Băsmăluță, cu 80, respectiv 20 procente. În aprilie 2019, Ilie Stelian cedează partea sa către Florian Alexandru Varga și acesta devine acționar majoritar alături de Săndel Aurelian Zaharia cu aproape 5 procente.

Despre foștii acționari, Băsmăluță și Ilie, presa a relatat că au fost asociați într-o firmă cu fiica generalului SRI (r) Dumitru Zamfir. El a condus, în calitate de director adjunct, Serviciul Român de Informaţii în perioada 1997-2008. Numele său a apărut într-un dosar instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind trimis în judecată în anul 2011.

A fost pus sub acuzare de către procurorii anticorupţie pentru că a închiriat şi, ulterior, a cumpărat, în mod ilegal şi la preţuri subevaluate, o locuință aflată în proprietatea Regiei Autonome – Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi în administrarea Serviciului Român de Informaţii. A fost condamnat la 1 an închisoare cu suspendare în 2012.

85 de zile termen de livrare

Alți 2.623.950 de lei au fost plătiți pentru 15 scanere termice care vor fi livrate în 50 de zile calendaristice, alte 20 urmând a fi primite în 85 de zile. Firma aleasă este Electro Optic Components SRL din București. În prezent, societatea este deținută de Emil Mihai Jurba și de Sorin Ioan Cojocaru, director tehnic fiind Emil Popescu, unul dintre fondatorii firmei în 2002.

Elsaco Solution este o firmă din Botoșani care are patru acționari: Valeriu Iftime, Ovidiu Jitaru, Petru Parfenov și Doru Popa. În ianuarie 2018, firma celor 4 a fost trimisă în judecată de procurorii DNA sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu după ce a emis 3 facturi fiscale aferente unor servicii de mentenanță, fără ca lucrarea să fie executată. Valoarea facturilor era de 1.156.525 de lei fără TVA.

Firma din Botoșani a primit de la Guvern un contract în valoare de 2.618.000 de lei și s-a angajat să aducă în țară 35 de scannere în 67 de zile calendaristice.

EMP trade SRL este deținută de un anume Eugen Mircea Preda din București. El a primit 4.271.374 de lei pentru 35 de scannere care ar trebui să ajungă la autorități în 75 de zile calendaristice.

Între achizițiile făcute de ONAC prin încredințare directă se mai numără și cumpărarea de echipamente de protecție de la companii care, în marea lor majoritate, sunt intermediare, nu producătoare.

Un contract controversat a fost cel cu o firmă din Giurgiu, specializată în desfacerea tutunului și băuturilor alcoolice, în spatele căreia s-ar afla un abonat la contractele cu statul, doctorand la Academia SRI. Guvernul cercetează acest contract.

Poliția Locală sector 1, măști de 500.000 de euro

O altă achiziție controversată în timpul stării de urgență a fost realizată de Primăria Sectorului 1, prin Poliția Locală.

Astfel, pe 17 martie 2020, primăria condusă de Daniel Tudorache a cumpărat jumătate de milion de măști chirurgicale cu trei straturi și trei pliuri în valoare de 2.560.000 de lei, adică 530.000 de euro. Potrivit e-licitatie, societatea care a obținut contractul este Mediplus Solution.

Administrator al Mediplus Solution este Folendell Holdings Limited, o firmă offshore din Cipru, cu sediul în Nicosia.
Prețul propus de Poliția Locală sector 1 a fost de 5,12 lei pe bucată, preț acceptat de firma care a câștigat contractul.

Condițiile de plată sunt excelente pentru vânzător, respectiv plata în avans a 30 la sută din factură, restul de plată urmând a fi făcut la momentul recepționării mărfii. Spre comparație, un spital din Câmpia Turzii a cumpărat același tip de mască la 2,99 de lei, același preț fiind oferit și de maternitatea Cuza Vodă din Iași.

Spitalul Marius Nasta a cumpărat 30.000 de măști de același tip cu 2,85 de lei bucata.

G4Media.ro a relatat că Mediplus Solution a încheiat în ultimul an contracte în valoare de 40 milioane de euro cu spitale din întreaga țară, fiind controlată de afaceristul Cristi Burci.

Citește integral

Achiziții în sănătate / O firmă deținută de un off-shore din Cipru are contracte de 40 de milioane de euro cu spitalele publice, numai în ultimul an / În spate este un alt off-shore controlat de patronul Adevărul și Prima TV, Cristian Burci

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. De ce nu au cumparat in ianuarie cand deja se stia de problema? Cum de alte tari aveau deja?
    In criza preturile produselor care lipsesc de pe piata sunt pe masura si livrarea tarzie.

    • Termo scannere sau termometru simplu.
      Un simptom generalizat Covid 19 este temperatura si tusea .
      Dacă la intrarea în supermarket paznicul sau un angajat verifica temperatura si tot detectam 25% din pozitivi.
      Dacă la intrare in țară aveam macar termometru simplu si tot detectat macar 30% din pozitivi.

    • Fiindca acum e anotimpul perfect pentru dat tunuri. E regula oricarui escroc, „profita de neatentia victimelor”!

  2. Să-mi bag… tot ăștia profita. Tot timpul profita securicii, pentru ca noi am dormit când am auzit ca SRI are dreptul, prin legea de organizare, sa-si înființeze și sa dețină firme comerciale proprii!!!!
    Asa ne trebuie!
    Speranța e tot la virusul asta nou sa conducă în final la o noua paradigma.

    • Fura pe timp de stare de urgență. Multi se vor îmbogăți. Cetatenii vor sfârși fără nici o șansă!

    • Nu te oțărî. nene Radulesco, vor fi bune si pentru viitoarea editie ! Sau poate pentru ciuma bubonică ce va să vină ?

  3. Abia acum? Sunt cu adevarat CRIMINALI! DEsigur au astaptat casa poata sifona fonduri uriase catre clientela securiSSto-mafiota (inclusiv SRI). Sunt de 2 x CRIMINALI

    • Isi permit, ca lumea are incredere in ei. Nimic nu e mai bun decat frica de moarte ca sa conduci poporul.

  4. Mai cumpara niste scannere (inutile, din moment ce multi sunt asimptomatici), mai pun niste borduri, uite asa ne conduc Iohannis & Orban.
    Mare teapa , dle Iohannis.
    O sa platiti domniile voastre scump ptr asta la alegeri.

  5. Acum le dau dreptate celor care spunea ca sri elimina pe cei ce le sta in calea afacierilor lor sub paravanul ca ei protejeaza statul

  6. E drept, este destul de greu sa se ia temperatura in local, cu un termometru electronic manual instantaneu. Cele 2 secunde de apasat pe buton.
    Delapidarea bugetului national + prostie.

  7. si in spitale nu sunt echipamente de protectie…
    sper sa mancati doar bani pe lumea cealalta – BOLNAVILOR!!!!!

  8. inca ceva – cand va veni vremea, confiscate averile astora, si daca au murit, confiscate toate averile copiilor si nepotilor!! nu ma intereseaza – astia nu au furat banii doar pentru matzul lor ci au mancat in haita de faimilie!

    • Si unde e subiectul in pomelnicul tau? „Confiscate”, cum adica, cine le confisca?
      Lipsa asumarii raspunderii si utilizarea subiectului si predicatului pare a fi sport mioritic. „Sa faca, sa dreaga” – cine??

      #decembrie89reloaded

  9. Si ce mama dracului verti? Nu era clar ca daca se fac cumparaturi firmele de la SRI vor casttiga, era clar . CE e mai bine, sa se cumpere dar profita unii sau sa nu se faca deloc. Daca ne apucam acum sa facem contestatii trece epidemia si nu avem absolut nimic. Mai bine sa se cumpere si daca is probleme la final sa se restituie banii dobanda plus ceva puscarie pentru cei viinovati, altfel doar ne plangem ca nu avem nimic.

  10. Stie cineva care e contravaloarea a 1 scanner termic ca sa puteti spune ca „astia profita”?
    Stie careva din voi de unde sa procure asemenea scannere? Va pricepeti sa faceti o astfel de achizitie? Hai, romanilor, aratati acum ce aveti in cap si ce puteti sa faceti in mod concret … in afara de a scuipa tot felul de invective…

  11. Cumpără guvernul scannere, ele ajung peste două luni. Nu va mai fi nevoie de ele, dar cine o să aibe atunci scannere nou-nouțe? Cine? Cine?

  12. “Astfel, au fost plătiți 2.492.753 de lei pentru 12 scanere termice “

    Un scanner termal costa maxim $200.
    Un sistem gen JH care conține o camera termala de detectare a temperaturii corpului pentru aeroport, camera CCTV CD, computer si alte echipamente costa in total maxim $14,000!

    14,000 x 12 = 168,000 RON nu 2,5 milioane RON !

    Diferența este profitul firmei securiste.

    O analfabeta numita tot Zamfir in fruntea unei firme interpuse a unui mare corupt eliberat recent din pușcărie, a mai câștigat proiecte cu MAI si in 2019 intr-un domeniu unde nu aveau certificări si nici expertiza necesară. Malpractica lor se vede in prestările actuale sub-standard ale DSU si in managementul defectuos.
    Report către OLAF nu doar pentru corupție, trafic de influența si favoritism ilegal din partea comisiei de evaluare corupte a MAI, dar si pentru ucidere din culpa prin furnizare de consultanta de management defectuoasa si sub-standard, deși firma a fost plătită cu 2 milioane de RON pentru dat cu părerea de c*cat.

    Numele ăstora trebuie ținut minte pentru ca după ce zboară de la guvernare toleranții corupților, averea corupților ăstora si interpusilor lor, făcută din banii poporului roman, va trebui recuperată.

    • Plus, la peste 5 sisteme de scanare termică cumparate, prețul este redus la 13,000 $.
      Deci 13,000$ x 12 = 156,000 $
      Adica 690,000 RON nu 2,5 milioane!

  13. Elsaco e o firmă țepară veche, care vânează contracte cu statul.
    Participă la orice licitație, dau prețuri sub competiție și mint în legătură cu caracteristicile produselor, care sunt mult sub cerințe ! Nu am reușit să scap de ei la o licitație pentru niște calculatoare, am repetat licitația de 3 ori, de ficare dată aduceau alte hârtii false ca să se încadreze în caietul de sarcini ! Banii erau dintr-un proiect si vroiam să iau ceva de calitate, gen HP, Dell, am menționat brand cu experiență internațională, au adus 3 facturi că au vândut ceva prin Bulgaria. Pâna la urmă a trebuit să le cumpăr mizeriile făcute în fundul curții, era o vrme în care prețul mai mic era lege, pentru că depașeam termenul și pierdeam banii. Evident, s-au stricat toate în primul an, ba un mouse, ba tastatura, un monitor, nu am reușit să-i fac să le repare pe garanție, le-am reparat din banii noștri…

  14. Intreb si eu asa maica, Oprisan a fost lasat sa-si faca averi, sa-si faca domenii, sa-si faca multe vile pe domeniu….
    Si asta e securist ? Daca nu e securist, ce averi au securistii, daca asta are atat, maica ?