G4Media.ro

Guvernul a adoptat o schemă de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor…

sursa foto: guraialomitei.com

Guvernul a adoptat o schemă de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă

În ședința Guvernului de luni, a fost aprobată o ordonanţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă.

„A fost adoptată ordonanţa pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de efectele secetei. Vorbim despre o schemă de ajutor de stat cu un buget de 850 de milioane de lei pentru un număr de aproximativ 34.400 de fermieri şi o suprafaţă afectată de aproximativ 1,6 milioane de hectare. Valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul aceste scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar pentru suprafeţele afectate de secetă”, a explicat şeful Cancelariei premierului, Ional Dancă, potrivit Agerpres.

După publicarea ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial, fermierii se vor putea înscrie în cadrul acestui program, respectiv vor putea depune cererile pentru finanţarea acestor pierderi în termen de 10 zile, astfel încât în cursul lunii septembrie să fie efectuate plăţile de compensare.

Sursa Foto: Guraialomitei.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Pe când și niște mecanisme serioase de control din care sa reiasă care e într-adevăr fermier afectat de secetă și care are teren în paragină și da șpagă cui trebuie ca să obțină despăgubirile?

  2. @mircea ai perfectă dreptate lipsa controlului permanent de pe teren q dus la niste aberații care se întâmpla pe teren. Sunt pusi la plată fermierii care in baza unor hârtii depuse la Apia sau primarii primesc bani nemeritați proveniți in urma unor falsuri in declarații. Agricultura este plină de evazioniști care declara terenuri cultivate că in teren este pârloagă. Banii ăștia din despăgubiri să ajungă in instalații de irigații nu in buzunarul oportuniștilor.

  3. Este fenomenal ce se întâmplă la noi ,cu atâtea râuri, fluviu, lacuri, baraje de acumulare, lacuri,bălți, helestee, pânză freatica la mică adâncime fermierii sa invoce divinitatea să plouă în loc să se asociază sa investească în sisteme de irigații. Dar fermieri români sunt învățați ca statul să le dea subvenții, scutiri de taxe și impozite, ajutoare de tot felul iar când este secetă statul din bani publici deci și din banii mei sa le acorde despăgubiri, ptr ce ? Cand apă curge pe lângă tine tu vrei despăgubiri.? Subvențiile au ajuns mai dăunătoare ca ajutoarele sociale bani care încurajează nemunca frauda și evaziunea fiscală. Bani acordați fără să fie controlați unde ajung ei. Acordate subvenții doar acelor ce produc depozitează procesează și valorifică. Dacă se acordă bani fermierilor si nu se măresc alocațiile și pensiile va ieși deranj maxim.

  4. Secets extrema. Despre asta e vorba. Am dat 3 ape la porumb si tot nu l-am salvat. Doar cu irigatii nu se pot obtine productii. Din 5 oct 2019 pana in 20 mai 2020 am avut insumat 35 de litri. Cu martie si aprilie 0 litri. In mai 37 l, iunie 85, iulie 15, august 0. Pentru prima data am avut calamitate culturile de grau si orz. Niciodata nu s-a mai intamplat asa ceva. Am irigat porumbul, a venit factura de 20000, dar tot l-am pierdut. Apa, ni se zice ca e e gratuita, dar platim curentul, ne-am reparat din bani proprii sistemul unde erau furati, sparti hidrantii, ramificatiile subterane. Desi nu sunt aitorizat sa fac lucrari pe retea, adu buldo, plateste, cumpara echipamente, etc. Oaiurile nu s-au implicat deloc. Fiecare pe cont propriu. Da, ai coloane, tamburi, dar ele nu pot fi operate singure. Iti trebuie zilieri, platiti suplimentar, etc. Ca sa va dau un exemplu, investitiile anul asta au fost de aproximativ 350000 de lei, nu am recuperat niciun sfert. Eu nu am sambete, duminici, stau si de paza noaptea cand e cazul, ca ne-au furat o coloana, robineti fluture, etc. Ma trezesc la 5 si vin acasa la 19 . Si cu toate astea aud voci care zic ca nu meritam sa fin despagubiti, ajutati. Trist.

  5. Alo fermierii pana anul ăsta nu v am auzit vocea, când va cumpărați Suv uri in fiecare an ,utilaje scumpe ,cand mergeați in concedii îi n străinătate sau in fiecare an mai luați o vila sau un apartamente atunci nu spuneați? Când plătiți arenda in ulei din ală luat cu 3 lei litru din supermarket si dați arenda 40 de litri ulei la ha ,sau 400 de kg la ha cereale fără sa plătiți impozitul omului la teren in timp ce voi încasați subvenția de minim 1000 de lei pa ha si făceați producții de 14-15000 la ha. Când munciți cu zilieri la negru pe post de sclavi cu 50 de lei pe zi din noapte în noapte? Atunci de ce nu vedeam niciun fermier ca se plânge !!!!?

    • Munca zilierului e platita cu 90 -120 lei.
      Impozitul pe teren, comform legii, il plateste proprietarul terenului. Arendasul plateste impozitul pe profit al arendatorului.

    • Ar trebui să calculați câți bani au dus în economia românească fermierii și cât au plătit impozite în acei bani. 6 la sută din pib agricultura românească e doar din pix atât timp cât furnizorii de inputuri pentru agricultură au fost trecuți la servicii. Așa, vorbim discuții.

      Casele și mașinile sunt doar vârful acela de 10 la sută din aisberg care se vede la suprafață

  6. Fermierii vor subvenții la nivel european dar de ce nu explică ca sute de mii de români lucrează în agricultura altor state cu forme legale și platiti cu 10 € pe oră ca aici in țară nu se gaseste de lucru ? Subvențiile trebuie acordate după niste criterii stricte corelat cu controale pe teren , o condiție esențială pentru acordarea subvenției trebuie să fie dovadă că are angajați cu caracter permanent ,adică dacă primesti subvenție ptr 50 de ha sa ai minim un angajat și tot asa create suprafața sa ai cat mai mulți angajați vrei sa faci agricultură fără angajați fă dar fără subvenții. Sunt unii care au cultură mare nu au niciun angajat vand tot de pe câmp primesc subvenții și tot felul de facilități și se plâng că nu este rentabilă agricultură.

  7. Ceva nu se leagă în acest comentariu. Sintagma ‘banii mei’ ar sugera că cel care scrie comentariul este contribuabil net la bugetul statului. Dar ‘Dacă se acordă bani fermierilor si nu se măresc alocațiile și pensiile va ieși deranj maxim’ îl dă de gol ca fiind unul dintre cei care așteaptă mai mult decât fermierii bănuți de la stat. Probabil votează pe principiul ‘toți fură dar ăștia fură și pentru omul de rand ‘

  8. Talex tare as vrea sa se termine cu subvențiile să vedem cine mai face agricultură , primii care fug vor fi mafioții vânătorii de subvenții si ajutoarele de la stat. Foarte multe cazuri relatate in presă sau dovedite de instanță cu fraude cu fonduri europene si cu subvenții in acte figurau cultivate iar pe teren necultivate, sau animale sterpe trecute ca mulgătoare, sau animale cu crotalele in sertar pe care se incasau subvenții dar animalele erau demult făcute mezel. Se vb de cumpărarea de marfă românească dar fermierii cumpăra îngrășăminte din Turcia, utilaje din Italia Germania, semințe tot din import ,mașini tot din import cncediile tot in străinătate le fac fermierii in timp ce fabricile autohtone nu au cui să vanda. Subvenții trebuie transformate in inputuri si produse românești.

  9. @atomică: hei tipa sau tipule zi și mie câți angajați cu forme legale, angajați cu caracter permanent, sunt in agricultură fata de agricultura altor state europene. Tu vb de contribuția la bugetul statului, dar la cati bani se pompeaza in agricultură ea ar trebui să fie principalul motor al economiei nu ca acum agricultura este zona cu evaziunea vrea mai mare, nimeni nu știe exact cat se produce . Dacă înainte de 1989 agricultură lucrau milioane de oameni iar acum avem milioane de pensionari din agricultură iar mai tarziu după agricultură asta „modernă ” nu o să mai avem pensionari. O mai bună gestionare și verificare a subvențiilor și ajutoarelor de stat ar face că statele românești sa arate altfel , nu ca acum îmbătrânite și părăsite. Tinerii trebuie atrași în agricultura prin diferite programe iar cei cu studii superioare in domeniu agricol trebuie încadrați în fermele care încasează subvenții nu sa plece din țară, făcut un parteneriate intre școlile cu profil și fermele care iau subvenții. Este imposibil și inuman ca fermele ce iau subvenții să nu aiba angajați în special tinerii absolvenți.

  10. primesc despăgubiri și fermierii care au avut sisteme de irigații,dar le-au abandonat și le-au distrus?Ce contribuții au la bugetul statului și al comunei de care aparțin?Unii au 2000 ha în arendă și proprietate sunt si primari și au făcut hotarare de consiliu local ca toate tractoarele si utilajele mobile să fie scutite de impozitul local.Ce investiții au făcut de cand primesc subvenții? Evaluarea pro dicție agricole o face cineva măcar pentru plata impozitelor?

  11. Cine evaluează pe teren gradul de calamitate? Comisia care este mâna in mâna cu fermierii ? Se acordă pagube de 100 % din cultură cu toate ca nu este compromisa cultura in totalitate. S au dat 100% calamitate la culturile de toamnă iar fermierul a recoltat 4000 kg de orz, 3000 de grâu etc iar recoltele astea merg la negru toate fără sa aducă plus valoare economiei. Cine evaluează aceste culturile de primăvara ? Normal ca fermierul sare la cap să i fie trecută cultura 100 % calamitata. Subvenția 1000 de lei pe ha plus cca 1000 de lei calamitare pe ha daca fermierul are 400 ha ori 2000 de lei pe ha iese 8 miliarde , nu este bine trai băi nene.