G4Media.ro

Grupul Renew cere prețuri accesibile pentru testele COVID-19 care însoțesc certificatul de…

Grupul Renew cere prețuri accesibile pentru testele COVID-19 care însoțesc certificatul de călătorie în cazul persoanelor care nu doresc sau nu se pot vaccina / Dacian Cioloș: Să nu creăm noi inegalități

Grupul Renew din Parlamentul European, condus de Dacian Cioloș, cere o rezoluție privind costul testelor COVID-19, considerând că acestea ar trebui să aibă „prețuri accesibile” pentru a nu crea „noi inegalități” și pentru ca toți europenii să aibă acces egal la certificatul digital verde.

Propunerea Renw vine în contextul discutării în Parlamentul European a Regulamentului Comisiei Europene de introducere a certificatelor de călătorie – certificatul digital verde – care prevede trei posibilități: dovada vaccinării, prezentarea unui test negativ COVID-19 sau dovada că o persoană a trecut prin boală și a dezvoltat anticorpi.

Europarlamentarii din Renew consideră că certificatul digital verde este „un pas necesar” pentru ieșirea din criza Covid, făcând posibilă o relaxare controlată a restricțiilor naționale și regionale.

„Ar fi nedrept să rezervăm acest drept numai pentru cei care își pot permite. Prin urmare, este esențial ca prețul a testelor COVID să fie accesibil cât mai multor oameni posibil. Să nu creăm noi inegalități”, a declarat Dacian Cioloș.

În perioada în care se depun și se discută amendamentele la propunerea Comisiei Europene, grupul Renew Europe dorește „să se asigure că toți europenii au acces egal”, considerând că „prețul testării poate fi foarte mare” și că, în combinație cu cerințele de certificare, „acest lucru ar putea crea inegalități între europeni și obstacole inutile în calea liberei circulații”.

Citește și: Necunoscutele din jurul certificatului de călătorie: intrarea în vigoare și valabilitatea, sunt sau nu acceptate testele rapide. Ce se întâmplă cu tinerii pentru care nu se recomandă vaccinarea dacă merg în vacanțe cu părinții

Sophie in ’t Veld, care este coordonatoarea grupului Renew în comisia LIBE, propune ca fiecare cetățean să beneficieze gratuit de un număr limitat de teste, iar apoi să le poată cumpăra la prețuri accesibile, plafonate la nivel european.

„Europa a plafonat deja prețul bunurilor esențiale, de la costurile de roaming la taxele cardului de credit”, argumentează Sophie in ’t Veld.

Nu este prima dată când Sophie in ’t Veld face o astfel de propunere.

Comisia pentru libertăți civile (LIBE) a discutat, pe 13 aprilie, cu comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, și cu reprezentanți ai organismelor europene pentru protecția datelor despre introducerea certificatului verde digital.

Întrebat de europarlamentarul Renew Europe, Sophie in ‘t Veld, dacă nu ar trebui Comisia Europeană să vină cu „o propunere urgentă” ca testele să fie la „prețuri rezonabile” în toate statele membre, comisarul Reynders a răspuns că nu este posibil.

„Nu putem să plafonăm prețul unui test decis pe piața liberă”, a spus Didier Reynders, precizând că fiecare stat membru are propria politică de prețuri.

Sursa foto: Captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. The Populist-Socialist Ideology strikes again!

  2. Si foarte important: faceti teste din saliva, nu ne mai tot scobitzi in nas, in gat si in alte locuri. Ca daca e in nas, e si pe buze, deci e si in gura, asa ca un scuipat sanatos face treaba.