G4Media.ro

Grefierii amenință cu ample mișcări de protest dacă vor fi abrogate pensiile…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Grefierii amenință cu ample mișcări de protest dacă vor fi abrogate pensiile de serviciu

Abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar din instanţe şi parchete va genera masive mişcări de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activităţii în aceste două instituţii, atrag atenţia mai multe sindicate ale grefierilor, într-un comunicat remis marţi Agerpres.

Personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete beneficiază de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie specială, fiind vorba practic de o pensie ocupaţională, după cum este denumită în Uniunea Europeană, se menţionează în comunicatul transmis de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, Sindicatul Dreptatea Vrancea, Sindicatul SinJust Bihor, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Justiţie „Grefierul” Alba şi de Sindicatul Dreptate Bacău.

„Raţiunea acordării acestui drept este necesară, justificată şi legală, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar a fost acordată ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi şi libertăţi şi instituirea unor interdicţii şi incompatibilităţi prin statutul special care reglementează această categorie de personal, direct proporţional cu activităţile specifice funcţiei – personalul auxiliar de specialitate participă efectiv la înfăptuirea actului de justiţie alături de magistraţi”, se menţionează în comunicatul redactat de sindicatele grefierilor.

Curtea Constituţională a României a statuat deja că „pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport de pensiile speciale acordate în regimul public de pensii”, tocmai din cauza interdicţiilor şi incompatibilităţilor impuse de lege magistraţilor, care sunt identice şi pentru personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete, se precizează în comunicatul sindicatelor grefierilor.

Organizaţiile grefierilor menţionează că dreptul la pensia de serviciu a personalului auxiliar a fost reglementat prin lege, care impune îndeplinirea cumulativă a două condiţii pentru a beneficia de pensie de serviciu, respectiv o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate şi împlinirea vârstei de 60 de ani, cerinţe care nu sunt impuse niciunei alte categorii de personal care beneficiază de pensie de serviciu.

„În acest context normativ, este evident că o nouă eliminare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilităţii cadrului normativ şi privează categoria noastră profesională de o minimă stabilitate financiară pe termen scurt şi mediu”, se precizează în comunicatul sindicatelor grefierilor.

Acestea arată că pensiile de serviciu ale personalului auxiliar din parchete şi instanţe sunt compuse din două elemente: pensie contributivă şi un supliment din partea statului, acordat ca o compensare pentru privarea de anumite drepturi şi libertăţi pe perioada în care persoana a desfăşurat activitatea supusă unui regim special de interdicţii şi incompatibilităţi.

Potrivit Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete reuneşte aproximativ 8.000 de persoane – grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT.

Vice-premierul Raluca Turcan a declarat, sâmbătă, 7 decembrie, că Guvernul are în vedere eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor şi ale cadrelor militare.

„Vreau să menţin un angajament ferm, şi anume, drepturile câştigate nu se pierd şi legislaţia se aplică. Din perspectiva pensiilor, noi dorim să eliminăm pensiile speciale. Cu anumite excepţii: ale magistraţilor care beneficiază de o decizie a Curţii Constituţionale şi ale militarilor, care sunt în sistemul de apărare NATO”, a spus Turcan.

Ea a explicat că renunţarea la pensiile speciale înseamnă, de fapt, să se ajungă la situaţia în care acestea să fie calculate pe bază de contributivitate.

„Noi mergem cu actuala lege a pensiilor în aplicare, cu creşterea pensiilor de la 1 ianuarie, aşa cum s-a întâmplat de la 1 septembrie, cu creşterea salariului minim şi pe măsură ce avansăm, pregătim o lege a pensiilor care să introducă pentru toate pensiile din România sistemul contributivităţii şi dacă la un anumit moment legea nouă cu legea în vigoare se întâlnesc, avantajele câştigate nu se diminuează, însă se elimină inechităţile din sistemul de pensii”, a susţinut Turcan.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

57 comentarii

  1. Nu pensii speciale in Romania!
    Pentru nimeni.
    Pensii după contributivitate.
    Toți suntem egali in fata legii.
    Trebuie desfiintat conceptul nazist „unii sunt mai speciali ca alti – supraoamenii pzd”.
    Daca ne gândim bine nici armata nu trebuie sa fie la pensii speciale.
    Pentru ce merite?
    Alea de la revoluție?
    Război ?
    Salarii babane!
    Generali fara numar!
    Iesit la pensie la 45.
    Civililul iesit la pensie la 65.
    Murit imediat.
    Sa nu fim ipocriți!
    După contributivitate!
    Repet, pensii in Romania NUMAI după contributivitate!

  2. Grefieri

    Grefierii sunt o meserie asemenea dactilografilor,operatori de calculator.
    Program luni-vineri
    Orele 8-17
    Salarii super.

    • În România și femeia de serviciu si șoferul care lucrează la Tribunal cred ca lucreaza laJustiție.
      Deci salarii pe masura.

    • Esti pe langa rau, omule! Le-am mai zis si altora: daca habar n-aveti, nu mai comentati!

    • Orice pensie să țină cont de principiul contributivității – ceea ce implică totodată și faptul că modificările să fie bazate exclusiv pe performanța fondului de pensii și nu pe voința politicienilor.
      Pensiile nesimțite speciale au fost creeate cu scop electoral.

    • Legea 567/2004, art. (1): “În înfăptuirea actului de justiție, munca personalului auxiliar de specialitate constituie un sprijin pentru magistrați, competența și îndeplinirea corectă a sarcinilor ce revin acestei categorii de personal jucând un rol important în buna desfășurare a întregii activități a instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea.“
      In Legea 304/2004 se regăsesc 4-5 pagini cuprinzand atribuțiile grefierilor, la care se adauga “orice alte sarcini trasate de președinte”.
      La intrarea in instante, in custodia jandarmilor se afla tabele cu orele suplimentare prestate de personalul aux.
      Ia-le in ordine și consulta-le, sunt publice toate! E ușor sa fii ignorant.

    • @Ioana: lamureste-ne si pe noi, te rog, cu o chestiune:

      pensiile de serviciu ale personalului auxiliar din parchete şi instanţe sunt compuse din două elemente: pensie contributivă şi un supliment din partea statului, acordat ca o compensare pentru privarea de anumite drepturi şi libertăţi pe perioada în care persoana a desfăşurat activitatea supusă unui regim special de interdicţii şi incompatibilităţi </em"

      Cam ce valoare are compensarea faptului ca personalul respectiv are restranse anumite drepturi si care sunt acele drepturi anume? Sa stam si noi stramb si sa judecam drept, sa evaluam fiecare dupa puterea de judecata a fiecaruia.

      PS: Nu-i vad pe niciunii din Justitie strigand pentru scurtarea duratei proceselor (adica ceva pentru justitiabil)! Numai despre salarii si pensiile lor! Nici macar nu se prefac ca le pasa de justitiabili. 🙁

    • Buna seara, Sanitarul!
      Ca sa nu scriu un comentariu foarte lung, te rog sa-mi permiți sa-ti atasez un link către un comunicat, in cuprinsul căruia vei găsi informațiile solicitate: https://www.juridice.ro/wp-content/uploads/2019/12/Comunicat-abrogare-pensii.pdf
      Durata proceselor este o problema generată de modificările aduse codurilor iar cei din justitie sunt afectați in egala masura. S-a solicitat mărirea schemei de personal pentru ca, in prezent, volumul de munca este aproape dublu si calitatea actului de justitie este compromisa.

    • @Ioana: avem asa in plangerea sindicatului:
      In trecut, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate se calcula
      procent în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de
      bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, din ultimul an anterior datei la care se
      depune cererea de pensionare, însă, după apariția OUG nr. 59/2017, acest cuantum a
      fost limitat la media ultimelor 12 salarii nete avute în plată înainte de pensionare.”

      1) Cum sa fie proportionala cu cat ai contribuit, cand se calculeaza functie de ultimele 12 salarii (adica cele mai mari din activitate, caci se presupune ca avansezi in schema odata cu experienta)?!

      2) Cum sa incluzi si sporurile in calcul (chiar daca s-a scos, o sa se reintroduca, poate)?!

      3) Sporurile ce reprezinta? Pana la urma e o munca de facut si un salariu de incasat pentru munca prestata. Atunci hai sa vedem altceva: cat are salariu (mediu) un grefier si cat incaseaza (tot in medie) drept sporuri, bonuri de masa, tichete de vacanta, etc (adica, pana la urma cat este salariul si cat e venitul, ca par a fi diferente mari)?!

      Apoi, ” pensia medie a personalului auxiliar de specialitate din instanțe și parchete este de 4389 lei, un număr de 3849 beneficiari și doar 2479 lei sunt suportați din Bugetul de
      stat.”
      asta este chiar jignitor pentru contribuabilul-justitiabil! Cum adica „DOAR” 56,5%!?! Practic, jumatate din pensie este un fel de contributivitate si jumatate vine de la Guvern, drept compensatie pentru interdictiile respective?! Asta este ca si cand s-ar considera ca fiecarui grefier i s-a compromis, prin interdictia respectiva, o cariera in mediul privat, in care ar fi fost tot la fel de eficient cum este in munca de grefier (unde este cat poate el de eficient, ca doar de aceea a continuat pana la pensie!). Adica toti grefierii ar fi fost eficienti economic („stralucitori in privat”) daca nu le-ar fi fost interzis de catre Guvern sa se ocupe cu activitatile respective. Disproportionat si abuziv, daca e asa! Te astepti ca justitiabilii sa fie ingaduitori cu asa o idee?

    • Gelu,esti „paralelu”, habar nu ai ce înseamnă munca de grefier, dacă aș putea,ți-aș pune pe spate dosarele lucrate de un grefier într-o săptămână, fără să le lucrezi,numai să le cari si atunci,după ce te vor aplatiza,sa vedem daca mai ai tupeul să-ti dai „cu părerea”.

  3. În România sunt pensionari care trăiesc cu pensia minima de 704 lei si au 25 ani vechime. Nu au ce mânca,nu au bani de medicamente, traiesc la limita supraviețuirii.

    Ghinionul lor e ca nu sunt speciali.

  4. Intrați in greva iar dacă nu rezolvați nimic eu zic sa vă da-ti demisiile în masă! Că sigur sunt persoane care vor sa muncească pe un salariu bun și fără sa fie speciali la pensie.

  5. Grefier = operator date. Program 8-16. Salariu ca in justitie. Pensie ca in justitie la 45-50 de ani.

    • Esti doar un alt ametit! Nu stii ce inseamna munca de grefier! Nu o zic pentru ca as fi de acord cu pensia speciala pentru ei!

    • Grefierii nu sunt aia de maninca Grapefruit si beau votca ?

  6. Avem placuta suedeza si pentru grefieri .

    • Iti mai zic si tie si gata: grefierii sunt, de fapt, cei care duc greul justitiei, cei care muncesc cu adevarat de le ies ochii! Restul e cu jocul de glezne!

    • Pai daca muncesc asa mult sa ceara salarii mai mari. Iar pensiile le vor fi platite din contributiile lor, nu ale mele. Asta ca sa explicam in mod simplist, dar clar.

  7. Sa faca greva. Populatia romaniei nu mai vrea pensii speciale si alte tampenii cu care mafia PSD
    a mituiut grupuri. Romania trebuie sa aiba un buget pe bune si salarii/pensii REALE si nu umflate.

  8. Grefierii au chiria decontata, pentru Bucuresti, la nivelul echivalent a 600 de euro/luna. DA, SASE SUTE. Stau in garsoniere, cu parintii, cu amantii, au vile la marginea Bucurestiului, dar toti deconteaza aceste chirii (contracte fictive).
    Nu sunt in stare sa scrie coerento pagina , daca n-au model intra in panica. Mai toti sunt angajati pe pile, este suficient sa te uiti pe declaratiile de interese. Cine stie sistemul cunoaste ce batalie a pilelor este pentru orice loc mai caldut.

    • De fapt, alea-s declarații privind funcţiile juridice ori de investigare sau cercetare penală exercitate de soţi şi rude (afini) până la gradul IV inclusiv. Declarațiile de interese sunt alta mâncare de peste. Dacă deconteaza chiria, cum de mai au si locuințe la marginea orașului? De decontul chiriei beneficiază numai cei care n-au locuințe personale in oras. Tu cunosti sistemul la fel de bine cum cunosti și aspectele de mai sus, pe care le-ai amețit grav. Și da, ar trebui consultate primele declarații spre informarea corecta a celor care chiar au o suspiciune in sensul indicat de tine precum și declarațiile de avere, care atesta proprietățile grefierilor.
      Nu cunosc sa existe termenul “coerento” in lb. romana. Probabil te refereai la “coerent”. Tu critici modul in care se exprima altii in scris?! :))

  9. Pentru un judecator tinar un grefier batrin este mana cereasca

  10. Nimeni nu va protesta sau demisiona , nimeni nu isi poate permite acum asta ,absolut nimeni . Motivul este simplu de inteles ,dar prefer sa il spuneti voi nu eu .Toata tara va merge brat la brat cu PNL

  11. Pensi speciale doar in armata . In rest pensii după contributivitate și am terminat discutia , vezi domne că au restricții nu pot avea afaceri sau cine știe ce învârteli , dati demisia și du-te și lucrează în privat daca te duce capul sa faci o grămadă de banii . De ce te ai angajat grefier , polițist , judecător ??? Daca erai șmecher erai afacerist .

  12. Băi!
    Să se păstreze ”dăcât” pensiile ”militarilor”. La polițiști, magistrați, grefieri și cine s-o mai nimeri pe tăvălug, să dispară! Tăiete!
    Dar cine or fi ”militarii”? Serviciile toate, fraților! Băieții cu softul de la STS, cei cu ”protocoalele” și bilețelele de la SRI și cei cu paza la șmecheri, SPP – ul. De când s-au desființat protocoalele secrete cu procurorii și instanțele nu mai avem nevoie de fraierii ăia de magistrați, ziseră ”stații de drepți”.
    Acum avem protocoale secrete cu ”politicienii dă dreapta” … sanchi…. și ei tot ”militari”… doar că la secret. Ei oricum își iau banii de pe partea ailaltă: și TudoSRI și Ciol(ăn)acu vor lua pensii din meseriile pe bază de prefață, așa că restul proștilor… PA! Iar portocalii decolorați la nuanță vor păpa din bănăretul de la stat.
    Sigur că se doresc anticipate… repede-repede, să se facă toate alegerile să putem să tăiem tot-tot, și salarii și pensii.
    Că dacă ne desființează după tăieri și partidul ăsta, numit pompos ”PNL”, ne mutăm în altul… USR – ul de ce l-am făcut?
    Este fix, dar fix la fel cu ceea ce am trăit și în 2010.
    Cum e ”culților”? E bine? Bravo, păpușei, ați votat toți ca ”dăștepții”! Țineți-o tot așa!

  13. Sant medic,vreau si eu pensie speciala.Pai unde ajungem sa ne dam toti pensii speciale, nu va este rusine ma grefierilor ? Am prieteni salvamontisti, pompieri, profesori, si ei vor pensii speciale daca grefierii au.
    Trebuie stopat acest jaf din banul public.
    Nu va este rusine fata de copiii vostri care vor plati datoriile si dobanzile ?

    • Ești medic dar nu stii să scrii. Măcar nu mai menționa ce profesie ai, că incep să mă gândesc că poate e mai bine să mor acasă decât să ajung pe mâna unuia ca tine, care nu stăpânește noțiuni elementare de limba română și scrie “sant” dar pretinde că a fost capabil să finalizeze studii de medicină iar acum poartă răspunderea vieții unui om!

    • @Ioana: La idei, domniță, la idei, nu la persoană!

      Am inteles cu totii, datorita unor interdictii legate de profesie, meritati niste compensatii. De acord! Dar cate? In ce cuantum? Cum se evalueaza dezavantajul datorat interdictiilor?

      Zi-ne, ca sa putem sa argumentam, nu sa ne luam aiurea de grefieri ca scriu hotararile in locul judecatorilor si nici macar nu citesc atent dosarul (experienta proprie, zic)!

    • @Ioana

      Ma las-o balta cu interdicitiile, draga.
      Sunteti atat de bine platiti, incat interdictiile alea sunt cel mult o apasare psihologica.
      Dar uite un alt exemplu, ca sa intelegi apasarile reale ale populatiei: in mediul privat, poti sa ai voie de la patron, teoretic, sa dezvolti si o afacere in paralel cu job-ul, muncesti atatea ore pe saptamana, ca nu ai timp de astfel de fineturi. Tot voi,cei de la stat, va permiteti tot felul de firme de consultanta si alte servicii, evetual facute pe numele rudelor.
      SI dupa ce ca nu ai cum, fizic, sa mai castigi un ban in plus, traiesti si cu un salariu adesea insuficient, vei iesi la pensie la 65 si pensia va fi de mizerie.
      Asa ca, draga Ioana, mars la munca, cum se spune pe romaneste, nu la intins mana spre statutul special sl diverselor functii.

    • @sanitaru/@provest sau cum mai preferi sa te semnezi,
      Cred ca-mi pierd timpu cu tine,
      Aia cu „mars la munca” va este aplicabila. Nu e nimeni vinovat de conditia personala, care v-a adus in stadiul in care sa va raportati la un salariu mediu pe economie ca la o realizare colosala. In orice domeniu se pot realiza venituri satisfacatoare, ideea e sa fii capabil. Pentru incompetenta ta personala nu poate fi blamat altcineva. So, mars la munca! Altii au reusit, voi de ce nu puteti? 🙂
      Revenind, raspunsurile se regasesc in comunicatul atasat precum si in textele de lege enumerate. In atributiile grefierilor nu intra si consultarea dosarelor sau motivarea lor, asa ca puteti sa va luati de cine vreti, cum vreti. La fel de bine poti sa speculezi si ca se fac firme sau altele. E usor sa fii ignorant.

    • @Ioana, sau cum te semnezi

      Sa fii un scrib prea bine platit nu se cheama ca ai facut ceva special pentru a obtine venituri satisfacatoare. Ci doar ca ai facut pe naiba in patru sa fii admis in randurile nomenclaturii zilelor noastre.
      Daca din postura respectiva incepi sa emiti prea multe pretentii si consideri ca meriti si mai multe privilegii, se numeste abuz. Uneori legiferat, dar abuz.
      Nu te tine nimeni acolo, asa ca poti incerca pe pielea ta ceea ce altii au „reusit” in mediul privat. ( Avand probabil ca si tine, o facultate, daca nu doar liceul. ) Mediul acela privat care iti plateste salariul si este rasplatit cu niste servicii publice de toata jena. Si cu link-uri de argumentare, daca atenteaza la privilegiile tale.
      Se spune multumesc, draga Ioana, cand primesti lucruri si sume de bani pe care nu prea poti sa le justifici decat prin texte potrivite.
      Iar daca se intampa cumva ca sumele sa se aduca la bunul simt al remunerarii conform principiului contributivitatii, inseamna doar ce lucrurile, in sfartist, devin putin mai juste. Sa speram ca si legalizat juste.

    • Te-ai cam inflamat, sper sa-ti revii.
      S-au mentionat niște texte de lege care reglementează profesia asta, pe care tu o reduci la nivel de “scrib” din dorința de a câștiga o disputa asupra unui subiect pe care îl cunosti vag, din perspectiva unui justițiabil care interacționează cu ea la termene, poate nici atunci.
      “Pe naiba-n patru”aia de care vb. tu e absolvirea unei fac., prezentarea la un concurs si susținerea unor ex. ulterioare. Și tu puteai face asta, dar n-ai făcut-o. Veniturile mele reprezinta remunerația pentru munca prestata, care nu e o sinecura precum încerci sa induci. Pe lângă atribuțiile nedeterminate, compensez pentru toate lipsurile.
      Eu nu emit pretenții, beneficiile respective le am deja.
      Nici pe tine nu te tine nimeni acolo unde ești, poti sa vii aici. Doar e ușor, nu? 🙂
      Nu știam nici ca angajații trebuie sa mulțumească pt. ca sunt remunerați la sfârșitul lunii. Ca tu consideri ca veniturile mele sunt disproporționate raportat la munca pe care o prestez, asta e alta problema. A ta.
      Textele de lege specificate au o aplicabilitate practica când e vb. de obligatii și oameni care ocupa funcții de execuție, realitatea-i diferită de impresia pe care ti-ai format-o tu, din bula ta.
      Dar nu mai bine vii aici? Pare a fi grozav locul asta, după spusele tale. Vorbim după!
      Cunosc mediul privat mai bine decât crezi, dar nu din perspectiva de angajat. Doar ca eu am ales drumul către profesia pe care mi-am dorit-o iar jumătatea mea continua ce-am început.
      Admit ca e descurajat de stat, dar dacă tu crezi ca sumele de bani care se vor face venit la bugetul statului ca urmare a unor tăieri de dr. salariale/pensii, vor fi investite in mediul privat, ești naiv.

    • „Nici pe tine nu te tine nimeni acolo unde ești, poti sa vii aici. Doar e ușor, nu?”
      Nu, draga, nu e usor. Nu imi este usor sa activez o serie intreaga de pile si relatii. Imi e putin scarba sa ma gandesc ca incalc toate normele bunului simt elementar ca sa ajung sa dau un „concurs” aranjat dinainte.
      (Daca esti unul dintre extrem de rarii intrati in sistem fara concurs aranjat, pile si relatii, felicitari. Dar ma indoiesc.)
      Iar in ceea ce priveste tehnicalitatile job-ului si programul: plange-te la sindicat sau da-ti demisia, nu milita pentru deformarea unui intreg sistem de pensii. Este meschin si inechitabil.
      Revenind la esenta problemei: toate categoriile profesionale trebuie platite conform performantelor , iar pensiile trebuie date pe criteriul contributivitatii. Am incredere ca se va ajunge acolo.
      Printre plansetele, tipetele si argumentele „legale” ale nenumaratelor Ioane din sistem, dar se va ajunge. Nu exista alta cale spre o societate normala.
      Sa auzim de bine!

    • Văd că nu ți-ar revenit nici acum. Tocmai ai încălcat toate normele bunului simț prin modul în care te-ai exprimat. În ultimul mesaj, insulți două categorii profesionale care fac parte din același sistem: grefierii și magistrații, acuzându-i de fraudă. Deși bănui că o faci iresponsabil, pt. că mă îndoiesc că aveai cunoștință despre faptul că magistrații de la Curțile de Apel din teritoriu/instanțele din București sunt cei care organizează concursurile de admitere prin SNG/direct pe post.
      Eu nu mă plâng ci sublinez că ești prost informat. Sau rău intenționat, încă nu-mi dau seama.
      În sistemul de justiție nu există plânsete și țipete, există acțiuni.
      Primele îți revin, alături de victimizări și scuze pt. propria condiție, evident.

    • Iar tu, domnule ”doctor”, fă-te grefier, dacă ți se pare mai convenabil!!!!
      Te-ai întrebat oare, ce cuantum are pensia asta ”specială” a grefierilor?! (în medie 4000 lei) Te-ai întrebat oare, când poate fi ea obținută?! (la 60 de ani vârstă și minim 25 de ani vechime continuă în sistem). Stii tu oare, ce avem noi voie să facem și ce nu, în comparație cu celelalte categorii sociale pe care le-ai enumerat?! Nu dăm meditații, nu luăm șpagă, nu facem politică, nu avem afaceri, etc. nici noi nici familia noastră. Pentru ore suplimentare sau arestării preventive sâmbăta sau duminica, noi primim bani, ca alții pentru gărzi, noi facem muncă patriotică. Știți voi toți cei care clevetiți fără să aveți habar, că noi nu avem voie nici măcar să ne judecăm pentru vreun litigiu, la instanța de domiciliu?! Eu respect munca tuturor, sunt de părere că ne scoatem ochii unii altora, în loc să ne îndreptăm ura asta către cei care nu dau tuturor ce li se cuvine. Eu mă îndoiesc că un medic găndește așa…

  14. Nu ajunge cat furati jucandu va cu bunurile oamenilor si cu vietile lor, dand dreptatea cui da mai mult?Vreti sa mai furati si dupa ce iesiti la pensie, cetatenii.Cum sa iei pensie mai mare decat unii care au produs ceva au creat bunuri , doar ca ai intrat pe pile intr-un serviciu pe pile.Nu va e rusine sa puneti mana pe bani nemunciti?
    Nici o pensie nu ar trebui sa trwaca de 1000 euro, ca nici directorii nu s-au rupt cu munca, ci poate cu secretara caci a fost pus acolo cu pile si uite cum a ajuns economia in faliment cu ei la conducere.Acum ar vrea sz fie platiti ca pus tara pe butuci in loc sz infunde puscaria pentru tradare.

  15. Saracii grefieri..vor pensii speciale.mie mi au pierdut dosarul.nu merita pensii speciale la cat de mult lucreaza.

  16. Draga Ioana, asa-i ca te trece un fior pe sira spinarii stiind ca s-ar putea sa fiti verificati la contractele de inchiriere? Sau sa se normeze munca si sa rezulte ca sunteti cu mai bine de 50% in plus? Din pacate, astea nu se vor intampla prea curand, si magistratii sunt la fel de manjiti.
    Cunosc prea bine sistemul, cu FOARTE putine exceptii, totul e un simulacru si o intrecere intre pile.

    • De fapt, prea ma trece nimic. Pe cei care-i trece ceva, evita sa indice sursele. Normarea muncii se cere de ani de zile, la toate protestele. Toti cunoasteti sistemul de justitie, numai ca nu prea reusiti sa dovediti asta. La fel de bine va pricepeti in toate celelalte domenii in care n-aveti nicio calificare 🙂

  17. Eu am facut armata la canalul Dunare Marea Neagra Am lucrat ca sofer pe raba de 16 tone in perioada 1980 1981 (1an si 4 luni ) In 1983 am fost luat obligatoriu in concentrare la la mina la Rovinari 6 luni tot sofer . Am iesit anul asta la pensie si cu toate ca am dus adeverinta cu salariile din concentrare ca de la armata nu miam scos .mi sau pus la pensie ca stagiu asimilat cu toate ca am dus o viata mai grea decit altii care iau pensii speciale . Jos pensiile speciale .

  18. Cateva exemple, cred eu edificatoare. Din experienta personala.
    Cu circa 12 ani in urma, simultan, o cunostinta debuta ca grefier, alta cunostinta iesea la pensie, dupa 42 de ani ca invatatoare. Debutantul lua primul salariu 1600 net plus decontare chirie vreo 200-300 de euro. Invatatoarea incasa , la ultimul salariu tot 1600. Si va dati seama ce pensia avea. Tot in acel an, o alta cunostinta, tot invatatoare, avea, dupa 20 de ani de activitate, un salariu de circa 1100 lei.
    După 10 ani, grefierul ajunsese la 4800 lei net , învătătoarea la 1800 lei. Singurul „disconfort„ de care mi s-a plans grefierul – cand trebuia sa faca un fel de permanenta, de genul, in unele weekenduri era liber, dar putea fi chemat la vreo urgenta. In rest, casa e casa, masina buna , concedii unde vrea, isi permite cateva hobbyuri….
    In prezent, invatatoarea are 30 de ani vechime si a ajuns pe la 2700. Grefierul, nu mai stiu, nu am mai apucat sa-l mai intreb.
    Deci, salariile sunt mari, contributia la pensie la fel, rezulta ca pensia va fi pe masura. De ce mai trebuie si pensie compensatorie? Ce sa compenseze?
    In prezent

    • Ca sa faci astfel de afirmații, am câteva întrebări:
      Știi ca majoritatea profesorilor fac meditatii foarte bine plătite?
      Știi ce program are un profesor?
      Știi ce concedii au profesorii?
      Știi ce răspundere are un grefier dacă greșește ceva și ce răspundere are un profesor dacă își tine orele ,,în dorul lelii”?

      Cred că ar trebui să punem in balanța fiecare aspect.
      Personal, cred ca grefierii sunt discriminați prin aplicarea incompatibilitatilor.

    • Bine spus crezi tu edificatoare. In prezent, o invatatoare cu ultimul grad realizeaza venituri lunare de 4500 lei net. In conditiile in care are norma cadrelor didactice e de aproximativ 18h/luna. Sa mai discutam despre concedii? Despre venituri suplimentare? Despre obligatia de diligenta care te exonereaza de raspundere in cazul in care nu se obtine un rezultat?

  19. Cred ca multe din comentariile de aici sunt cele ale unor oameni total dezinformați. Dragi cetățeni, pentru informarea dvs., la noi în țară este un grefier la 3-5 judecători, grefieri care intra in sala de judecată, redactează incheieri, practicale, dispozitive de hotărâri și chiar și hotărâri. De asemenea, grefierul redactează și situația de fapt dintr-o hotărâre, adică mai pe întelesul dvs, relatează tot ce ați prezentat dvs. prin susținerile scrise din dosar.
    Un grefier intra in sala de ședința cel puțin o data pe săptămâna cu cel puțin 20-30 dosare, in funcție de complexitate. Se poate sta pe un dosar și 8 ore atunci când se administrează probe.
    Programul oficial: 8-16, neoficial: nelimitat, căci toate lucrările trebuie redactate la timp.
    Concluzia: schema de personal subdimensionată, salarii calculate greșit, discriminare constanta fata de magistrați și lipsa aprecierii din partea societății civile care nu înțelege munca unui amărât de grefier…
    Susținerile dvs. in sensul ca sunt grefieri pe pile… sunt, dar putini pentru ca volumul de munca este infernal și nimeni nu își poate permite sa țină un grefier degeaba.
    Nu țin partea nimănui, însă consider că, înainte de a judeca, ar trebui să cercetăm.
    Încercați sa mergeți intr-o sala de judecată sa vedeți numai munca din sala pe care o face un grefier, cât de spirt trebuie sa fii pentru o astfel de meserie.
    Va doresc numai bine, înțelegere și înțelepciune.

    • „… căci toate lucrările trebuie redactate la timp.” – banuiesc, deci, ca esti la fel de nemultumit ca si mine ca lucrarile nu se redacteaza la timp (parte din vina judecatorilor, parte din vina grefierilor), nu?

      Si daca sistemul de Justitie livreaza putin, rar si prost, te astepti ca jusitiabilul sa fie multumit ca mai sunt si exceptii?! Este fix ca la invatamant: 50% din productie este de analfabeti functional, 0,01% exceptionali. Ce sa facem, sa aplaudam sistemul de invatamant? Tu l-ai elogia!?

      Rezultatele sistemului de Justitie sunt lamentabile. Justitiabilul de acolo incepe evaluarea. Si in functie de evaluare apreciaza si meritele. Daca vi se pare nedrepta evaluarea, luptati-va cu ministerul, sa dimensioneze corect schema si sa prestati rezultate satisfacatoare. Sau vreti, ca si anii trecuti, tot strada sa va rezolve problemele?!

      Rezolvarea problemei cu pensia speciala (care n-ar trebui sa existe) este un salariu mai mare (insotit de penalizari pentru esec), salariu din care sa-si puna deoparte pentru batranete cat doreste fiecare. Ca doar nu ne-o fi frica_ca grefierii nu sunt oameni responsabili si ar bea toti banii din salariu, nu?

    • Anterior ti s-a mai explicat, dar in zadar, ca volumul muncii s-a dublat iar schema de personal e aceeași. In contextul acesta nu poți face performanța. Am mai menționat și ca s-a solicitat redimensionarea schemei de personal. Iar aceasta solicitare a fost reiterată pe toate căile, inclusiv in strada, de către cei din sistem, nu din afara lui. Judecata fiecăruia se rezuma la capacitatea lui. Tu atat vezi: magistrații și grefierii sunt țapii ispășitori și au pensii “speciale” nemeritate. N-am spus eu ca-mi pierd timpul? 🙂

    • @Ioana: nu doar ca ai mai spus, dar repeti intr-una, cu toate ca nu poti sa te abtii sa n-o faci! 😆 Treaba cu pierdutul timpului. Acum eu ce sa fac, sa fiu un justitiabil viperin si sa spun ca o fi vreun defect profesional?!

      Apoi, comentariul tau imediat de mai sus nu raspunde niciunei obiectii facute de mine comentariului lui @Madi. Te-ai bagat in seama pe genul „musca zboara dar furnica tropaie”.

      Chiar si asa, ceva nu se leaga in sustinerile tale: daca munca s-a dublat (fata de cand?), de ce accepti sa muncesti pentru acelasi salariu?! Pare ca inainte erai ori supra-platita, ori sub-folosita, iar acum doar s-au echilibrat treburile. De ce acceptati conditiile astea suprasolicitante, in care nu poti face performanta si va necajiti inclusiv propria imagine, dand rateuri? Iar toate astea n-au NICIO legatura cu pensia suplimentara, care sustineti ca va compenseaza niste interdictii, nu altceva. Putina coerenta nu strica niciodata, mai ales in cazul grefierilor!

      Daca vrem sa amestecam argumentele intre ele si sa incercam sa vrajim prin retorica … la Clubul de Sofistica!

    • De fapt, e a doua oară când repet și acum trebuie să repet alte aspecte inserate în comentariile pe care tu nu le-ai citit, dar tu te-ai grăbit(iar) să tragi concluzii:
      ”Durata proceselor este o problema generată de modificările aduse codurilor” – Noile coduri au intrat în vigoare în anul 2014, de atunci tot suferă modificări.
      ”Cunosc mediul privat mai bine decât crezi, dar nu din perspectiva de angajat. Doar ca eu am ales drumul către profesia pe care mi-am dorit-o iar jumătatea mea continua ce-am început.” – fostul job aduce venituri în casa mea și în prezent.
      Eu îmi respect profesia și consider că merită efortul iar faptul că există anumite neajunsuri în acest sistem, nu mă determină să renunț la el ci să încerc să le remediez, alături de ceilalți colegi care își doresc același lucru. În prezent se lucrează la un nou statut, e un pas important pt. profesie. Alți colegi nu mai așteaptă nimic, ar vrea doar să plece dar nu pot. Cred că ai reprezentarea a ceea ce înseamnă vârsta +45, întreținerea familiei, plata facturilor, plata ratelor la bănci etc. și ești suficient de înțelept să te abții de la comentarii la adresa lor.

  20. @Sanitarul Prin structura ,,toate lucrările trebuie redactate” am vrut să spun că grefierii sunt presați să redacteze lucrările repede, de aici și calitatea mai slabă a lucrărilor.
    Pe lângă cele arătate anterior, grefierul se ocupă și de faimosul dosar electronic, care prinde teren tot mai mult în instanțele din țară. Ce înseamnă asta? Că grefierul, după ce iese din sală, trebuie să bage viteză pentru următoarele: să bage soluțiile pe scurt ca să aibă justițiabilii acces, să bage următoarele termene, să emită conceptele de citare, să scaneze tot ce s-a depus în sală și să încarce în sistem… și nu mai luăm în calcul ipoteza în care se mai ivește vreo situație de făcut urgent, vreun justițiabil care vrea ACUM dosarul care probabil e la studiu la judecător sau vreun altul care a venit pentru îndeplinirea procedurii cu străinătatea.
    Faceți voi calculele și vedeți cam de cât timp e nevoie într-o zi pentru așa ceva…
    Și dacă mai pui și ședințe bonus… probabil rugăciuni să ieși din atâtea lucrări.
    Cu privire la propunerea de a ne adresa ministerului… grefierii și tot personalul auxiliar nu au un organism reprezentativ in cadrul MJ, ci sunt subordonați CSM care îi ține dintotdeauna pe grefieri în zona ,,grefierii îndeplinesc orice alte atribuții stabilite de președintele instanței, președintele de secție sau președintele de complet”.
    Trageți voi concluzii.

    • Uite ce concluzii trag eu:

      1) Pare ca va este imposibil sa indepliniti toate sarcinile care vi se dau. (Nu imi apartine opinia ca grefierii stau si freaca Facebooku’ toata ziua!) Pentru asta, cereti-va drepturile, luptati cu CSM-ul care va considera un fel de angajati de mana a doua, demisionati – faceti ce credeti voi ca este de facut – dar nu va asteptati ca justitiabilii sa fie ingaduitori si sa accepte aceasta situatie aberanta. Justitiabilii premiaza doar reusitele, nu incercarile. Si la fel fac si grefierii, la randul lor, cu medicii, cu profesorii, etc. Este atat natural cat si indreptatit.

      In acelasi timp, exista un motiv intemeiat pentru care ramaneti la instante si in conditiile astea, pentru ca altfel ar trebui ca toti grefierii sa fie irationali, ceea ce nu este cazul. Iar daca motivul este pensia speciala, atunci este unul gresit! Nu poti sa repari o greseala prin alta greseala. Este principial gresit!

      2) Pare ca pensia speciala se acorda EXCLUSIV pentru acele interdictii privind viata privata a grefierilor. In primul rand ca ar trebui sa se acorde un salariu mai mare (cu cat, asta e o alta lunga discutie) pentru asta (nu bonusuri sau alte artificii fiscale), pentru ca interdictiile nu opereaza pe timpul cat sunteti pensionari, ci cat sunteti angajati.

      In al doilea rand, sa aiba cuantumul egal cu cel al pensiei la care aveti dreptul datorita contibutivitatii este exagerat, din motivele expuse mai sus (presupozitia ca ati fi fost, in privat, niste antreprenori straluciti, cu totii, si ati fi avut un al doilea job, de la care ati fi contribuit tot atat cat ati contribuit din munca la instanta, este exagerata. Ori o premisa falsa inadecveaza intreg rationamentul. Iar daca lucrurile ar fi stat asa, ar trebui sa va mai dea, si in timpul in care sunteti angajati, pentru acest motiv cu interdictiile, inca o data valoarea salariului – caci doar v-au interzis un al doilea job in privat in care ati fi fost straluciti. Asta nici chiar voi nu credeti ca este rezonabil, banuiesc.).

      Daca pensia speciala nu se acorda pentru acele interdictii privind unele drepturi si libertati, atunci este iar exagerat!

      Decurge ca oricum ar fi, e exagerat. Dar poate ma insel. Tu pentru ce zici ca se acorda pensia speciala? In virtutea a ce?

      3) Eu aduc argumente pentru care pensia speciala nu este justificata principial, si tot ce primesc ca raspunsuri este ca munca/grefier este mult prea multa, ca cei in drept nu vor sa dimensioneze corect schema de personal, pentru a avea rezultate satisfacatoare si ca justitiabilii nu apreciaza la adevarata valoare efortul. Ti se par astea, in vreun fel, contraargumente?

  21. 1. Da, vechea placă cu meditațiile…
    2. O fi având , acum, o invătătoare 4500, dar după câți ani de muncă? 35-40? Nu după primii ani de activitate.
    3. De aceea e insuficient numărul grefierilor. au demisionat pe capete pentru a intra în învățământ…

  22. Sa analizam cine sunt grefierii si cum au ajuns aici. Absolventii de liceu care nu au reusit la o facultate (unii mediocri) prin pile si relatii au intrat in sistemul justitie fie pe un post de arhivar, fie la telefoane , etc cu mici exceptii si ma refer la acei absolventi de drept la zi care se bucura ca au prins un post de grefier nereusind in alta parte. Au facut un curs si dupa pensionarea unor grefieri sau alocarea unor posturi au ocupat acel post fara nici un examen , ei invatand meserie pe parcurs. Acestia nu au termen de comparatie privind munca intelectuala pt ca nu au dat un examen adevarat in viata lor. Acum au studii superioare de avocat facute pe banda rulanta la distanta unii la zi -sambata la Spiru Haret. Stiu f bine cum au laut examenele, si pt acea diploma primesc ceva la salariu . Daca sunt supranormati la munca bruta care o fac si preiau din sarcinile de drept ale magistratului de ce nu se revolta , nu au curaj pt ca stiu cum au ajuns pe acel post. Ei nu se compara cu alte categorii sociale din privat , muncitori calificati performanti care lucreaza 10 ore, profesori, doctori , ingineri etc. , cu venituri mai mici ca ale lor fata de munca si perfectionarea continua prestata, ci ei se compara tot cu cei din sistemul lor, adica cu informaticienii care au dublu fata de cei din scoli , cu contabilii care toti sunt experti pe salarii f mari , cu politistii din sistem . Atunci guvernantii sa reevalueze tot personalul din justitie si sa o reformeze daca nu o fac sa lase pe altii care nu se tem ca- si pierd postul . Sunt grefieri care au parasit postul si au mers sa lucreze in strainatate pt bani mai multi si munca mai putina? Ce ar face daca ar parasi postul , unde ar putea lucra? Nu sunt indispensabili . Sunt destui absolventi de facultate dispusi sa lucreze ca grefier dupa un curs , fara greve si fara pensii speciale. Din aceasta cauza , pt inechitati , pentru ca bugetul tarii se duce pe salarii si pensii speciale ne pleaca specialistii din toate domeniile. Am fost in instanta , am avut ocazia sa vad specialistii din sistem si pot spune ca e nevoie de reforma si salarii pe competenta . RUSINE GREFIERILOR !