G4Media.ro

Ghinea: Nu mai sunt dispus să răspund public pentru decizii care tărăgănează…

Sursa foto: Guvernul României

Ghinea: Nu mai sunt dispus să răspund public pentru decizii care tărăgănează la alte instituţii / Unele ministere trăiesc aşa, într-un dolce far niente

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, declară că ministerul pe care îl conduce va acorda instituţiilor cu care lucrează termene clare pentru proiectele la care lucrează, el afirmând că nu mai este dispus să răspundă public ”pentru decizii care tărăgănează la alte instituţii”, transmite News.ro.

„Au fost două informări în Guvern pe subiectul ăsta (fonduri europene – n.r.), ministerele au primit o listă de întrebări din partea noastră şi de decizii, unele au răspuns foarte bine, am făcut paşi înainte pe componente, altele însă trăiesc aşa, într-un dolce far niente şi acolo o să ne asumăm noi decizii”, a mai afirmat ministrul la Digi 24. El a ţinut să menţioneze ”influenţa pozitivă” a preşedintelui Klaus Iohannis, arătând că, după ce l-a informat pe șeful statului cu privire la unele aspecte cu care ministerul pe care îl conduce s-a confruntat, „s-au întâmplat nişte lucruri”.

„Să ştiţi că fiecare minister din România care a depus proiecte se bate ca un leu pentru proiectele sale. (…) Nu mă puneţi să bârfesc colegii din ministere şi nu este vorba despre decizii ale miniştrilor, este vorba de capacitatea acelor instituţii de a gândi într-o logică de proiect. Ce pot să vă spun este că, dat fiind volumul de muncă care mai stă în faţa noastră, o să schimbăm puţin logica. De săptămâna viitoare încolo, MIPE (Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – n.r.) va fi mult mai dur în a da termene, pentru că eu personal nu mai sunt dispus să răspund public pentru decizii care tărăgănează la alte instituţii. Deci, ok, a fost frumos, consensual şi cred că am reuşit o performanţă în a ţine coaliţia unită în spatele PNRR, în a avea o negociere şi o argumentaţie tehnică cu toate ministerele şi în coaliţie şi cu primul ministru şi cu toată lumea, astfel încât să avem totuşi un consens intern pe acest subiect. Însă, dacă nu se iau nişte decizii, atunci le voi asuma eu şi vom merge mai departe”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24.

Cristian Ghinea a evitat să dea exemple de instituţii în care deciziile se iau greu cu privire la investiţii şi fonduri europene, însă a spus că unele ministere „trăiesc aşa, într-un dolce far niente” în ceea ce priveşte lucrul la proiecte alături de ministerul Fondurilor Europene.

„Sunt decizii pe care nu o să le spun, pentru că ar fi unfair faţă de colegii mei, cu care am fost… au fost două informări în Guvern pe subiectul ăsta, ministerele au primit o listă de întrebări din partea noastră şi de decizii, unele au răspuns foarte bine, am făcut paşi înainte pe componente, altele însă trăiesc aşa, într-un dolce far niente şi acolo o să ne asumăm noi decizii”, a mai afirmat ministrul.

El a precizat că, fiind un om care este „în măţăraia coaliţiei”, a constatat că nu e vorba „de cheie politică”. Ghinea a menţionat că „simte influenţa pozitivă” a şefului statului, el arătând că, după ce l-a informat pe preşedintele Klaus Iohannis cu privire la unele aspecte cu care ministerul pe care îl conduce s-a confruntat, „s-au întâmplat nişte lucruri”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Fenomenal , dupa ce ca a facut praf PNRR mai are tupeu sa apara?
    Se pare ministrii in afara de Drula sunt praf si pulbere.
    A ajuns Corina Cretu sa ii dea lectii , trist.

    • In ce fel l-a facut praf? PNNR e in faza de consultari, dupa trimiterea unei versiuni de lucru (draft), asa cum este pentru aproape toate tarile din UE.

      Proiectul in faza finala va fi depus cel mai probabil la jumatatea lunii mai. Daca va fi aprobat in forma finala pentru cu suma totala – 29 de miliarde de euro, o sa fie un succes. Asa ca trebuie sa mai aveti un pic de rabdare, ignorati textele care ruleaza zilele astea pe la PSD si compania.

      P.S. Corina Cretu nu poate da lectii nimanui. Cel mult lui Colin Powell.

    • @silicon_v: E foarte simplu, l-au facut Schweitzer sau praf, cum vi se pare mai potrivit, pentru ca Romania a primit „doar in saptamana asta 100 de Pagini de feedback”(pe PNNRul care are 142 de Pagini!), a spus chiar Cristiian Ghinea!
      Daca PNRR era OK, nu mai trimiteau atatea Pagini, NU?!
      Inseamna ca a fost varza, varza, varza!!!
      Iar expertii UE l-au praf!!!

      Iar asta cu, vai, nu l-au respins, trebuie doar „refacut”, e simpla chestiune de moment al procedurii acestui PNRR, in fapt PNRR a fost respins dar NU definitiv, drafturile trimise(asta a fost a 2-a varianta Ghinea!) au fost respinse de fiecare data, in sensul clar ca NU au fost acceptate!
      Refaci ceva care NU a fost acceptat, adica ceva care a fost RESPINS, logic NU?!
      Altfel, de ce REFACI?!
      “Doar săptămâna asta am primit 100 de PAGINI de feedback. Nu pot da (alte exemple n.r), nu e bine ca negocierile şi analizele să se facă în spaţiul public.(…) discreţia are o valoare a ei în aceste negocieri care sunt totuşi tehnice şi pe principiu de parteneriat. Nu înseamnă că ne certăm, înseamnă că avem negocieri cu Comisia Europeană”, a punctat Ghinea.
      100 de pagini feedback de la Brussels, cand PNRR are azi 142 de Pagini, e pe Site-ul MFE!

    • abia au trecut 4 luni de guvernare.

      AMR = 4 ANI – 4 luni

      ce sa te astepti de la niste usr-isti care nu aveau cum sa inscrie partidul la alegeri pt ca in acte era tot mukusor danutz pe care il dadusera afara ca pe o masea stricata

      ps

      si se mai mira unii de ce mukusor nu mai e oscileaza pe aceeasi frecventa cu # kondesatorii

  2. Gata au apărut agenturili și dușmanii poporului. Dacă ai coordonarea și nu merge o rezolvi prin decizii manageriale punctuale nu iti pui poalele-n cap prin presa. Da…era inevitabil pana la urma. Dacă pui niște ONG-iști sa păstoreasca 30 de miliarde de euro și singura lor realizare e ca au vopsit niște șipci intr-un gard. PNRR-ul e mort înainte de a fi aprobat.

    • Doar ca nu e asa.

      In prima faza, ministerele chiar au avut drepturi depline sa propuna absolut ce vor in PNNR. Ministerul lui Ghinea a putut face observatii, dar nu a avut drept de veto la absolut nicio propunere. Daca un minister a vrut sa mearga pana in panzele albe cu anumite proiecte, asa s-a intamplat, chiar daca i s-a spus destul de raspicat ca asa ceva nu va fi aprobat, tinand cont de ce anume e tematica PNRR (reforma, digitizare, economie verde).

      Daca nu ar fi fost asa, ar fi facut scandalul de pe lune ministri de la PNL si UDMR.

      De abia acum s-a ajuns la faza la care programul trebuie ajustat pentru a fi acceptat. Si deja nu mai e timp de negocieri nesfarsite intre ministerul fondurilor europene si restul ministerelor, ajustarile la PNRR trebuie facute intr-un interval de ordinul saptamanilor.

    • „Drepturi depline să propună ” :)))))
      Da. Dar nu.
      A propus toata lumea și administrația și privatul și propunerile depășeau alocarea cu mult. Asa ca onor conducerea mipe a ales după ureche ce rămâne și ce nu. Iar ei au făcut o conform electoratului Usr nu conform nevoilor RO.

  3. Aoleu!
    Adica, Ghinea spune printre randuri ce spune Presa si spunem noi pe forum: Astia NU au deloc chef de Reforme, ca asta vrea UE prin acel PNRR, Reforme peste Reforme!!
    Vasilica Zombie, Orbane, Dane, Johannis, si cat ne mai mintiti ca „merge bine coalitia”, e pe drumul bun, facem si dregem!
    NU faceti nimic, a spus Ghinea indirect, atat cat si-a „permis” sa spuna!
    Insa noi vedem: NIMIC din maretele promisiuni din Programul de guvenrare uitat deja(exceptie Drula care misca ceva la Transporturi, sa vedem insa ce va iesi!), iar Johannis inghesuit ieri de jurnalisti cu intrebarea daca e multumit de realizarile promisiunilor de mari si complexe REFORME din Programul de guvernare al coalitiei a dat un raspuns penibil pentru nivelul unui presedinte de Tara care a PROMIS in 23 Decembrie 2020 la depunerea juramantului de minsitrii lui Florin Citu:
    ”Vă felicit și vă doresc mult succes și multă energie și ambiție pentru realizarea tuturor obiectivelor pe care vi le-ați propus”, a spus Iohannis.
    Președintele a dat asigurări că împreună cu Parlamentul și cu Guvernul va onora promisiunile făcute românilor.
    Cetățenilor români li s-a promis restructurarea Statului, reforme importante în Sănătate, Educație, în marile sisteme publice, reducerea birocrației dar și combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei, respectul pentru contribuabili.
    TOATE aceste lucruri vor fi livrate, trebuie să fie livrate. Noul Parlament, noul Guvern, împreună cu mine, cu toate autoritățile vom face ce am promis. Vom repune economia pe picioare, vom face schimbări semnificative în beneficiul cetățeanului”, a precizat Iohannis.
    Uite perla prezidentiala: „sa avem rabdare, reformele nu se fac peste noapte”!

    Reforme mentionate EXPLICIT la fiecare Minsiter in Programul de guvernare al aliantei 2020-2024, dar care NU au demarat macar in 2021, NU vorbeste nici un Minsitru depsre ele!
    NU le mai pommeneste nici Premeirul Zombie!

    Cati ani sa avem „rabdare, Johannis!?
    Primii 3 ANi, 2021, 2022 si 2023 sa avem rabdare, cat isi fac astia plinul la osul de ros, iar in 2024 vrei sa ne spui ca vor FACE Reformele promise, anul 2024 fiind an electoral cu 4 randuri de alegeri, cand astia se vor ataca si sfasia ca chiorii!!???
    Deci: cu aceste declaratii Ghinea a dat apa la moara PSDului cat sa inunde Romania, el spune ca PNRRul ala nu prea e de INTERES pentru Minsitrii guvernului Florin Citu!
    Grav, sa-i auzi cum vor raspunde de-acum incolo alde Vasilica, Orban, Barna, Johannis cand vor fi intrebati depsre declaratiile de azi ale lui Ghinea, pe care eu il CRED!!!
    Pentru ca nu am alte asteptari de la guvernul lui Vasilica, sunt inca Minsitri necunoscuti roamnilor, Misnitri care NU au iesit public, care nu au deschis gura sa spuna CE naiba FAC ei la Minsiterul ala. iar cei 2 Vicepremieri PENTRU CE isi iau Salariile si de la Guvern si de la Parlamnet!?
    Da, DA, cei 2 Vicepremeiri Barna si Hunor iau Salariu si de la Guvern(intreg) si de la Parlament(o parte!)!!!!
    Desi NU fac nimic, doar declaratii politice a la Caragiale!!!!

  4. Ghinea să tacă dacă nu vrea să zboare!

    • Ghinea si Barna, amandoi sunt RESPONSABILI pe PNRR!!!

      In timp ce la TV Ghinea si Barna ne aburesc ca in PNRRul ce trebuie refacut Comisia europeana a avut obiectii doar pe Irigatii si suma pentru Infrastructura, uite ce a declarat Ghinea in 22 Aprilie 2021:
      stirileprotv: „În prezent există opinii diferite pe partea de transport şi pe irigaţii, potrivit ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Chinea.
      Întrebat dacă poate da şi alte exemple de opinii diferite ale Comisiei, ministrul a răspuns că este bine ca negocierile să nu se desfăşoare în spaţiul public.
      “Doar săptămâna asta am primit 100 de PAGINI de feedback. Nu pot da (alte exemple n.r), nu e bine ca negocierile şi analizele să se facă în spaţiul public.(…) discreţia are o valoare a ei în aceste negocieri care sunt totuşi tehnice şi pe principiu de parteneriat. Nu înseamnă că ne certăm, înseamnă că avem negocieri cu Comisia Europeană”, a punctat Ghinea.

      Bai, Ghinea si Barna, chiar ne credeti prosti?!
      Adica, Comisia Europeana a trimis 100 de PAGINI de Feedback „numai” cu observatii la irigatii si suma alocata la Transporturi, cum ne aburiti voi?!
      Minciuni ordinare, la 100 de PAGINI trimise ca Feedback la PNRRul Romaniei de Comisia Europeana, inseamna ca problemele sunt URIASE, in conditiile in care PNRR afisat azi pe Site-ul MFE are 142 de Pagini(cand a fost pus in dezbatere in martie, PNRR avea 154 Pagini!)!
      Deci: 100 de pagini de FEEDBACK la 142 de PAGINI ale PNRR!
      Stati bine, mai era putin si va depasea numarul de pagini din PNRR!!!

    • Ba ! da grabiti mai sunteti . In doar 4 luni nu puteti cere nimanui sa faca minuni mai ale ca impotrivirea sistemica este foarte mare . Un procent semnificativ dintre salariatii din ministere si nu numai se impotrivesc .Firmele ce sunt cuplate la banul public la fel . Salariatii ce tin de institutiile statului la fel .Fostul guvern PNL a facut foarte putin din ce au promis chiar daca era un guvern minoritar si vinovatii se cunosc . Este insa un moment al adevarului . Banii de la UE nu vor putea fi accesati prin PNNR-daca nu vom fi capabili sa prezentam programe clare si transparente cu terme precise si finantari ajutatoare din partea statului roman . Multitudinea de procedee ce ocoleau legea in general si permiteau sifonarea banilor publici si a fondurilor de tot felul sunt si ele cunoscute de toata lumea .Zi de zi apar noi cazuri de evaziune pe fondurile Europene si nu numai .Promisiunile electorale au fost si ele hazardate .Tot ceea ce se poate face , in conditile actuale ,fara a se destabiliza societatea , nu putem intra intr-un conflict intercetatenesc , a inceput a se face . Presedintele ce nu are atributii de guvernare a spus clar – o minima rabdare nu strica . Fara a arunca in aer Romania, o multitudine de legi (date de fostele guvernari ) ingreuneza luarea unor decizii fixate strict pe grupuri de cetateni , nu poti decit sa stabilizezi intreaga tara , sa blochezi toate cresterile salariale si ale altor venituri , de felul pensiilor sau altele si sa incerci pe masura trecerii timpului sa uniformizezi valoarea acestor venituri . Poti oferi bani unor institutii economice ce apatin statului sub forma de anvelopa salariala ( si aici au gasit unii modalitati sa insele statul )ce permite fie salarii neschimbate date unui numar mai mic de salariati , fie micsorarea veniturilor tuturor si pastrarea numarului .In acelasi timp au aparut legi ce permit vinzarea de active , apartinind unor institutii statale neperformante , se vor modifica legile de vinzare ale terenurilor agricole , se va muta decizia in partea de sanatate catre UE , Tot ceea ce se face necesita timp , o abordare juridica exemplara (greu de facut asta ) , dar Romania nu are alta sansa si nu numai Romania . Acesti bani ce vor veni de la Bruxelles (daca voi nu ne vreti noi va vrem )nu ne vor fi dati degeaba, asa cum inceraca inutil unii sa pacaleasca Bruxellul . Cit a fost nevoie Bruxellul s-a lasat pacalit acum vine reversul medaliei . Judecatori , procurori tineri vin puternic din urma , in sanatate la fel , in structurile militare asisderea . In mare cam asa stau lucrurile , dar trebuie inteles ca la baza lucrurile sunt extrem de complicate .Cei care au adus Romania asa cum o vedem acum stiau bine ce fac .

    • @albinuta harnicuta, te-ai sucit si tu cum se sucesc zilnic Johannis, Vasilica Zombie, Orban, Hunor, Barna, Ciolos, pana acum la fiecare postare imi rapundeai batos si sigur ca toate le vom vedea, toate promisiunile vor fi facute, ca sa avem rabdare, cum spune Johannis acum, ACUM o sucisi si tu, @albinuta harnicuta?!
      Ai auzit si tu de rezistenta sistemica, de interesele unora si altora, adica de interesele politrucilor nostri?!
      Pai, Johannis, Orban, Citulica Zombie, Hunor, Barna, Ciolos UNDE au lucrat pana acum, NU au stiut ce colcaie in Statul roman, nu au stiut cata rezistenta sistemica e, DE CE au PROMIS minciunile din alea 269 de Pagini din Programul de guvenrare, abia acum s-au trezit ca, vai, e rezistenta sistemica si NU putem sa facem mare lucru, „aveti rabdare”, cum spune prezidentul Johannis!
      Cati ani sa avem rabdare, primii 3 pana isi afc ei plinul, ca apoi in 2024 mareata coalitie va face reformele promise, 2024 an electoral cu 4 randuri de alegeri?
      @albinuta aharnicuta, ar terbui sa dispari de pe forum, fix cum a disparut dna Gabriela Constantinescu, care pana sa ajunga coalitia la osul de ros inca ne balmajea in 2020 cand PNL fura cat putea si numea in fucntii publice fix ca PSD, ca PNL va face si va drege!
      PNL timp de 1 AN nu a facut NIMIC din ce-a promis in Programele de guvernare Orban 1 si Orban 2, air dna Gabriela e data disparuta!
      Cred ca ar fi cazul ca si tu sa dispari cu aberatiile tale, ajunge, ati mintit destul, DACA coalitia nu e-n stare sa FACA ce a PROMIS, SA PLECE!!!
      Asa e in mediul piivat si in Tarile dezvoltate unde MERITOCRATIA e la putere, NU poti sa iti INDEPLINESTI angajamentele luate pentru care esti super bine platit, PLECI!
      Numai in statul roman TOTI incompetentii stau bine mersi de 30 de ANI in fucntii banoase pline de privilegii, desi NU FAC nimic, doar averi uriase pentru ei si ai lor!!!!

  5. NU FAC NIMIC PENTRU SOCIETATE! FAC PENTRU EI, PENTRU PARTID! PENTRU LANTUL TROFIC CARE I-A ADUS ACOLO !

  6. TOVARASI, IN ACESTE MOMENTE SOLEMNE, CAND TOV DRAGNEA SE PREGATESTE SA IASA DE LA PARNAIE CE VA GASI EL SCHIMBAT LA IESIRE ? LEGISLATIV VORBIND ?

  7. „Drepturi depline să propună ” :)))))
    Da. Dar nu.
    A propus toata lumea și administrația și privatul și propunerile depășeau alocarea cu mult. Asa ca onor conducerea mipe a ales după ureche ce rămâne și ce nu. Iar ei au făcut o conform electoratului Usr nu conform nevoilor RO.

  8. G4media, ce naiba faceti, v-a cerut coalitia sa inchideti postarile!!????

  9. Dolce far niente nu inseamna ca lumea nu face nimic.
    In Romania, dolce far niente inseamna ca directiile de audit si corpurile de control nu fac nimic, in timp ce Sfanta Shpaga si Sfanta Coruptzie duduie.
    Marile carteluri de traficanti/raufacatori pot veni in Romania pentru scolarizare.

  10. Să prezinte lista cu ministerele care NU au respectat termenele agreate inițial, cu cele care NU au îndeplinit criteriile de calitate evaluate de comisie, gradul de încărcare pe fiecare minister + măsurile pe care le-au luat ei de la bun început, ca institutie coordonatoare, pentru a diminua probabilitatea ca riscurile legate de termenele de finalizare și de calitatea planurilor de proiecte propuse să nu se întâmple! Simplu.

    BUN DE ȘTIUT:
    Pe site-ul official al Comisiei Europene se menționează că statele membre sunt invitate să își prezinte planurile înainte de 30 aprilie, cu precizarea că 30 aprilie este o dată orientativă, nu un termen limită,
    DEADLINE-UL fiind de fapt până la mijlocul anului 2022!

    Argumentația se bazează pe faptul că prima prioritate ar trebui să fie CALITATEA și „echilibrul” planurilor.

    Vorbim de informații oficiale, nu de interpretări eronate ale lui x, y, ale opoziției sau ale jurnaliștilor de cancan!

    Timeline / Cronologie:
    – Până la 30 aprilie sau mijlocul anului 2022 : țările prezintă (notifică) planuri naționale de investiții și reforme, cu repere și obiective clare.
    – În termen de 2 luni de la primire: Comisia Europeană evaluează aceste planuri de redresare și rezistență.
    – În termen de o lună: Consiliul aprobă aceste planuri de la caz la caz.
    – În termen de 2 luni: UE plătește în avans 13% din sprijinul total pentru a iniția recuperarea.

    • Reformulare: „pentru a initia … proiectele din PNRR.”
      Vă recomand să citiți secțiunea oficială de Q&A pe subiectul PNRR, pe site-ul oficial al Comisiei Europene: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_21_1870

    • @Diana Rd: Diana, cred ca nu ai inteles care-i baiul, ca e mult mai grav!
      Presa si G4media scriau ieri:
      „Ministrul Ghinea a explicat și care este diferența dintre PNRR și celelalte proiecte europene.
      „Toate programele operaționale se numesc , adică management împărțit, asta însemană că aceste programe sunt cogestionate de CE împreună cu Guvernul României, în speță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. În cazul PNRR este cam la fel, cu o mică deosebire, care ne complică destul de mult viața. (…) În cazul PNRR, de la bun început TREBUIE să pui TOARE Detaliile la toate proiectele, la toate investițiile, tot COSTINGUL(!!?), toate Jaloanele pe ani, și apoi după ce Comisia acceptă această componentă tu îți vezi de treabă, când mai faci un pas din jaloane, îți iei o tranșă de bani. Deci, Comisia e destul de chichiricioasă, ca să spun așa, în momentul ăsta, pentru că, după ce își dă OK-ul pe o componentă, până în 2026 nu prea mai are ce să facă pentru a supraveghea implementarea acelor proiecte”, a mai declarat ministrul Ghinea.

      Adica, PNRR trebuia sa contina PROIECTE asa cum le defineste Comisia europeana si cum spune clar Ghinea mai sus, in timp ce PNRRul lui Ghinea si Barna contine povesti!
      Gasiti PNRR ppe Site-ul MFE, 142 de pagini de povesti!
      Fix asta am spus pe acest forum cand Guvernul a lansat in dezbatere publica in 19.03.2021: POVESTI!
      https://www.g4media.ro/video-citu-lansam-pnrr-in-dezbatere-publica-a-fost-al-doilea-test-al-coalitiei-ghinea-un-regret-e-ca-ne-am-concentrat-mai-mult-pe-continut-si-mai-putin-pe-ambalaj-poate-vom-gasi-un-titlu-care-sa.html

      Ti-amintesti ca am scris de la inceput ca in PNRR au scris POVESTI, citeste PNRR de pe Site-ul MFE si vei vedea ca acolo NU sunt PROIECTE, cum spune chiar Ghinea ca ar trebui sa contina, acolo sunt povesti!
      Ghinea si Barna nu sunt in stare sa faca acel PNRR, e palaria prea mare pentru ei!
      Zilele trecute Ghinea a spus ca a primit „doar saptamana trecuta 100 de PAGINI feedback de la Comisia Europeana, adica 100 de PAGINI cu Observatii la PNRR, cand PNRRul de azi de pe Site-ul MFE are 142 de PAGINI!???
      Despre ce vorbim??!!!

    • Știam. Nu e vina mea sau a dvs. că nu au respectat criteriile din Regulament, publicat încă din ianuarie.

      Doamna lili, nu mai pierdeți vremea analizând interpretările la nivel național. Mergeți direct la sursa oficială pentru a vedea deviațiile (decalajele) dintre ceea ce se așteaptă oficial de la România și nivelul la care se performeaza + greșelile de interpretare la nivel național.
      Despre PNRR am spus încă din ianuarie că nu respectă criteriile și metodologia din Regulament. Chiar și acum o lună cred că noi două am dezbătut, nu in contradictoru, pe tema asta destul de extensiv și intensiv.

      Sincer? În administrația publică lipsește capacitatea strategică INTEGRATOARE. Nu au RESPECTAT și INTEGRAT corespunzător criteriile, metodologia și recomandarile din documentele cheie în baza cărora se face evaluarea de către Comisia Europeană!

      A. PNRR trebuia să RESPECTE ad-literam:
      1. Regulamentul Comisiei pentru PNRR.
      2. Ultimul ghid al Comisiei referitor la PNRR.
      3. Recomandările Consiliului, specifice fiecărei tari.

      B. PNRR trebuia INTEGRAT corect cu:
      4. Strategia anuala de creștere durabilă din 2021.
      5. Semestrul european … care este un framework (un cadru formal) pentru coordonarea politicilor economice în întreaga Uniune Europeană. Semestrul european și mecanismul de recuperare și reziliență sunt legate intrinsec.
      6. Green Deal / Tranziția Verde. PNRR trebuia să continue strategia de creștere de anul trecut, bazată pe acordul european european pe tranziția verde și pe conceptul de durabilitate competitivă. In Ghid apar ca: 37% din buget pe PNRR trebuie alocat proiectelor cu componente de tranziție verde (conform Art, 15(3)(c) din Regulament), însă argumentațiile din PNRR-ul romanesc trebuiau integrate pe metodologia Comisiei pe partea de green deal.

      Dacă ministerele generatoare de idei de proiecte nu aveau capabilitatile interne de a scrie riguros proiectele (și aici ma refer inclusiv la cele care lucrează pe bani mulți cu consultanți externi amatori), atunci ministerul lui Ghinea trebuia să preia responsabilitatea livrării proiectelor în timp (termenul de 30 aprilie era preferabil unei luni ulterioare pentru că fondurile ar fi fost alocate mai repede) și la nivelul calitativ cerut de Comisia Europeana. Cineva trebuia să preia responsabilitatea finală!

    • 1. Regulamentul privind instrumentul de recuperare și reziliență convenit politic între Parlamentul European și Consiliu în decembrie 2020 (2020/0104 (COD)), in care apare inclusiv metodologia de evaluare al proiectelor și de alocare a punctajului (vedeți Anexa II): https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-14310-2020-INIT/en/pdf 

      Articolul 15 din Regulament subliniază informațiile pe care statele membre trebuie să le furnizeze în Planul lor National de Recuperare și Reziliență (începând cu pagina 30 a Regulamentului).
      Articolul 16 și Anexa II prevăd criteriile pe baza cărora Comisia va evalua planurile.

      2. Ultimul Ghid al Comisiei Europene pentru PNRR, publicat in 22.1.2021, in care se gasesc atat cei 6 piloni (axe) de dezvoltare și cele 11 criteriile care trebuie bifate în PNRR: https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/document_travail_service_part1_v2_en.pdf

      Ghidul și șablonul propus (anexat) reflectă dispozițiile din Regulament:
      – Partea I privind obiectivele de reformă și investiții acoperă contribuția globală a planului la obiectivele regulamentului și la prioritățile semestrului, precum și coerența generală a planului și a componentelor sale.
      – Partea II acoperă o descriere a reformelor și investițiilor individuale, structurate prin „componente”.
      – Partea III acoperă implementarea planului și complementaritatea cu alte programe ale UE.
      – Partea a IV-a acoperă IMPACTUL preconizat al planului.

      3. Strategia anuala de creștere durabilă din 2021: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020DC0575&from=en

  11. Eu nu bârfesc, da iote că spun.
    Că primim toți banii de la UE nu sunt sigură, dar că iar or să se ia de păr da.
    Oricum, eu le urez succes și mai ales curaj să implice și niște firme românești în reconstrucția asta. Bandiții de la PSD au vrut să aducă Bechtel ul. Ăștia din Europa nu sunt chiar așa prăduitori dar nu bag mâna în foc. Dați-l dracului de spațiu Schengen că o să ne coste cât nu face.
    Era mai bine să fie un ministru liberal că PPE e mai important decât renew ăia ai lui Ciolos deci Ghinea să lucreze pentru România nu pentru grupul ăla de partide.

  12. Sigur se iau de păr. Raluca Turcan ne roagă să nu fim îngrijorați pentru planul ăsta. Păi atunci Ghinea de ce ne creează palpitații?
    Măi băieți și fete, dacă ne mai înebuniti de cap devenim schizoizi, vorba Clocotildei, și venim după voi că de PSD a zis că se ocupă ea.