G4Media.ro

Germania: Curtea Constituțională a blocat cheltuirea de către guvern a 60 de…

Sursa foto: Unsplash / Maheshkumar Painam

Germania: Curtea Constituțională a blocat cheltuirea de către guvern a 60 de miliarde de euro pentru climă și tranziție energetică/ Fondul destinat subvenționării fabricilor de cipuri și modernizării căilor ferate este ilegal

Guvernul german a ordonat înghețarea tuturor plăților din fondul său central de transformare a climei, după ce instanța supremă a țării a decis că cele 60 de miliarde de euro alocate acestuia sunt ilegale, scrie Financial Times.

Miercuri dimineață, guvernul cancelarului Olaf Scholz a fost nevoit să se străduiască să limiteze consecințele economice și politice ale deciziei, recunoscând că hotărârea a dat peste cap planurile sale de politică energetică și climatică pentru anii următori.

„Acum este imperios necesar să se ia în considerare cu atenție”, a declarat Scholz. „Hotărârea poate avea un impact asupra practicii bugetare nu numai la nivel federal, ci și în statele federale”.

Într-o hotărâre emisă de la Karlsruhe, Curtea Constituțională Federală a Germaniei a decis împotriva guvernului într-un caz privind realocarea fondurilor necheltuite împrumutate în temeiul legislației de urgență în timpul pandemiei de coronavirus.

Cazul a fost intentat de partidele conservatoare de opoziție din Germania, CDU și CSU.

„Această hotărâre are implicații potențial de mare anvergură pentru practica guvernamentală și pentru politica bugetară”, a declarat ministrul de finanțe Christian Lindner.

„Ne tragem imediat propriile concluzii și inițiem propriile măsuri”, a spus el.

Transferul a 60 de miliarde de euro din sprijinul necheltuit pentru coronare pe care guvernul l-a alocat Fondului său pentru climă și transformare (KTF) va fi „anulat imediat”, a confirmat Lindner, adăugând că, în consecință, a „înghețat” viitoarele plăți din acest fond.

Această pierdere face o gaură imensă în finanțele KTF, care plănuia să cheltuiască peste 177 de miliarde de euro numai în următorii trei ani pentru a accelera modernizarea industrială a Germaniei și tranziția energetică ecologică, în proiecte care variază de la fabrici de semiconductori la modernizarea căilor ferate.

Constituția Germaniei impune limite stricte în ceea ce privește împrumuturile guvernamentale printr-un mecanism cunoscut sub numele de „frână a datoriei”, care poate fi eludat doar în circumstanțe excepționale.

Frâna limitează împrumuturile guvernamentale suplimentare la 0,35% din produsul intern brut.

Aceasta a fost suspendată în temeiul unei „clauze de urgență” din cauza pandemiei Covid-19, dar urmează să fi aplicată din nou  anul viitor.

Curtea Constituțională a constatat că încercarea guvernului de a transfera capacitatea de împrumut neutilizată de 60 de miliarde de euro din bugetul pandemiei din 2021 în KTF „nu îndeplinește cerințele constituționale pentru împrumuturi de urgență”.

Berlinul nu a demonstrat o legătură suficientă între noile utilizări ale emisiunii de datorie și urgența pandemică care a dus la suspendarea în primul rând a frânei datoriilor, se arată în hotărâre.

Aceasta a respins, de asemenea, încercarea de a utiliza capacitatea de îndatorare dintr-un buget anterior pentru a acoperi angajamentele de cheltuieli viitoare și a declarat că transferul de la bugetul din 2021 a fost invalid, deoarece a fost aranjat doar într-un „al doilea buget suplimentar” care a fost adoptat în 2022.

Hotărârea de miercuri ar putea pune sub semnul întrebării alte fonduri extrabugetare care nu contează pentru frâna de îndatorare. Printre acestea se numără fondul de stabilizare economică de 200 de miliarde de euro al guvernului și alte câteva folosite de statele regionale.

Este posibil să provoace noi tulburări în coaliția guvernamentală fracturată din Germania, între liberal-democrații ministrului de finanțe Lindner, care apără cu înverșunare frâna de îndatorare, și partenerii săi – social-democrații lui Scholz și Verzii vicecancelarului Robert Habeck.

„Verdictul va declanșa, probabil, o analiză semnificativă în cadrul coaliției SPD-Verzi-FDP”, a declarat Salomon Fiedler, economist la banca germană Berenberg.

Rezultatul ar putea fi „o combinație de cheltuieli guvernamentale mai mici decât cele planificate până acum, fără loc pentru alte inițiative fiscale și unele modalități creative de a menține totuși cât mai mult posibil din planurile de cheltuieli pe drumul cel bun”, a spus el.

De asemenea, prin această hotărâre, Lindner încalcă legea țării sale privind reducerea datoriei, într-un moment în care el face apel la alte țări din UE să accepte un set de reguli mai stricte decât doresc unele dintre ele pentru a-și reglementa viitoarele cheltuieli și împrumuturi în cadrul unui Pact de stabilitate și creștere reformat.

„Aceasta este o hotărâre dură pentru coaliția semafor, cam cel mai rău rezultat pentru ei”, a declarat Friedrich Heinemann, economist la Centrul Leibniz pentru Cercetare Economică Europeană.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...